Fair play-ul, secretul unei competiţii reuşite

Fair play-ul, secretul unei competiţii reuşite

Plutonier Ioana NISTORESCU
Publicat pe 04.06.2018

Ce simte oare un om care a ales să îmbrace uniforma militară, când se aliniază la startul unei competiţii în care îşi reprezintă unitatea? Întrebarea m-a însoţit pe tot parcursul perioadei cât s-a desfăşurat ediţia de anul acesta a competiţiei aplicativ-militare de vară, etapa pe Divizia 4 Infanterie „Gemina”.

Finele lui Florar ne-a găsit acolo unde ne instruim. De data aceasta, în poligonul de instrucţie al Batalionului 317 Sprijin Logistic „Voievodul Gelu” din garnizoana Zalău, la Concursul aplicativ-militar de vară al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, din perioada 29 – 30 mai. La start s-au aliniat loturi sportive reprezentative din Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”, Regimentul 69 Artilerie Mixtă „Silvania” şi Regimentul 317 ISR „Vlădeasa”.

Întrecerea a debutat cu cea mai spectaculoasă dintre probe, cea a duelului de foc. Cu raniţele în spate, bărbaţi şi femei, au afişat determinare, urmând să confirme încrederea cu care au fost creditaţi de camarazii din unităţile militare de origine.

Trei fete în fiecare din cele patru echipe, cinci cartuşe în încărcătorul fiecăreia şi lupta cu ţintele începe! Aceea care doboară prima ţinta, îşi anihilează adversara. Contează la departajare timpul scurs până la doborârea ultimei ţinte. Cine rămâne fără muniţie se târăşte cu arma din dotare pentru a lua muniţie de la una dintre coechipiere. E o luptă continuă cu secundele. Rapiditatea şi precizia fac diferenţa la punctaj. Sunt în joc orgolii. Orgolii mai mari decât ai crede la prima vedere. Când arbitrul pune mâna pe concurent, înseamnă că adversarul său a doborât deja ţinta.

În cea de-a doua probă, militarii şi-au demonstrat rezistenţa pe traseul de patrulă executată pe o distanţă de 12 km - băieţii şi 8 km - fetele. Înainte de start au fost cântărite raniţele: zece kg plus armament pentru băieţi, şi cinci kg plus armament, în cazul fetelor. După prima tură de 4 km se execută tragerea de precizie, iar fiecare cartuş ratat a însemnat un minut de penalizare. După alţi 4 km s-a executat foc cu grenade asupra unui obiectiv aflat într-un cerc cu diametrul de 2 m. Pentru ratarea la această cerinţă, penalizarea a fost de 90 de secunde din timpul final. Zece la sută din ultimii 4 km s-au parcurs cu masca contra gazelor pe figură. La fiecare oprire în vederea efectuării unei probe, comandantul patrulei a raportat: „Gata pentru execuţie!”.

Secundele au făcut diferenţa în ordonarea participanţilor în clasament. Ocupanţilor locului secund pe podium li s-a amintit hâtru: „Aţi fost campioni pentru 7 minute”. Cu toată rivalitatea din concurs, cu toate orgoliile personale disputate în probele competiţiei, la final, au câştigat camaraderia, încrederea reciprocă şi altruismul.

Cu toţii au ştiut că pentru pasul făcut pe treptele podiumului, au stat milioane de paşi, în luni de antrenament. Pentru unii, munca a dat roade. Sergent-major Alina Silişteanu, din lotul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, locul II, patrulă fete: „Mă simt împlinită. Bucuria pe care o simt este asemănătoare cu momentele trăite când mă întorc acasă după mult timp şi îmi revăd copiii”.

Toţi militarii participanţi la competiţie merită aprecierea pentru rezultatele obţinute. Dintre aceştia se vor selecta membrii echipei Diviziei 4 Infanterie „Gemina” care vor merge în următoarele etape ale concursului organizat la nivelul eşaloanelor superioare.

Clasamentul la finele competiţiei:

Clasament general:

- locul 1: Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”;

- locul 2: Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”;

- locul 3: Regimentul 69 Artilerie Mixtă „Silvania”.

Duel băieţi:

- locul 1: Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”;

- locul 2: Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”;

- locul 3: Regimentul 317 ISR „Vlădeasa”.

Duel fete:

- locul 1: Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”;

- locul 2: Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”;

- locul 3: Regimentul 69 Artilerie Mixtă „Silvania”.

Patrulă băieţi:

- locul 1: Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”;

- locul 2: Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”;

- locul 3: Regimentul 317 ISR „Vlădeasa”.

Patrulă fete:

- locul 1: Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”;- l

- locul 2: Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”;

- locul 3: Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”.

Competiţia s-a terminat. Concurenţii se salută cu prietenie. Fiecare e cu gândul la drumul către casă. Pe mine mă urmăreşte încă întrebarea privind sentimentele unui militar când ştie că poartă pe umeri încrederea camarazilor din unitatea lui. Răspunsul mi l-a dat, simplu, decanul de vârstă al Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, plutonierul-major Emil Hanga: „După noi trebuie să rămână ceva. Trebuie să arătăm şi altora că se poate”.