Un vis împlinit prin hotărâre şi determinare

Un vis împlinit prin hotărâre şi determinare

Ioana LĂDARU
Publicat pe 05.06.2018

Povestea de succes a tânărului Cornel Victor Barbu, elev al Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, poate fi pentru mulţi o lecţie de viaţă.

Elevul plutonier Cornel Victor Barbu a fost admis la Academia Navală a SUA din Annapolis, unde va studia timp de patru ani, iar în ţară va ajunge în vacanţa de Crăciun şi în perioada verii. În SUA se va axa pe domeniul ingineriei. „Îmi plac foarte mult matematica, fizica, informatica şi asta vreau să fac. Nu va fi uşor, sunt convins de acest lucru, mai ales la început, dar cu siguranţă voi reuşi să mă adaptez” - ne-a declarat Cornel. 

S-a născut pe 9 ianuarie 2000, în Orşova, judeţul Mehedinţi, şi a urmat cursurile învăţământului primar şi gimnazial în Băile Herculane, sub atenta supraveghere a bunicilor lui, cadre didactice.

În anul 2014 a fost admis la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, unde a urmat clasele a IX-a şi a X-a. În anul 2016, o dată cu reînfiinţarea Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”, s-a transferat la Craiova, considerând această mutare ca pe o provocare.

În noiembrie 2017 a început procesul de  selecţie şi recrutare pentru United States Naval Academy (Academia Navală a SUA) din Annapolis, Maryland, SUA.  Prima probă pe care a dat-o a fost la limba engleză, apoi testele sportive, psihologice şi cele medicale. După ce a trecut cu succes aceste etape, a susţinut un interviu cu cadrele militare reprezentante ale Academiei americane.

A continuat să se pregătească intens pentru a-şi împlini visul pe care îl are din fragedă copilărie, atunci când a vizionat, alături de bunicul său, un film despre armata americană şi şi-a dorit să ajungă acolo.

În februarie anul acesta a susţinut Test of  English as a Foreign Language (TOEFL) -  test standardizat, conceput pentru a evalua capacitatea de a folosi şi de a înţelege limba engleză într-un mediu academic pentru cei care nu au engleza ca limbă maternă -, pe care l-a promovat cu succes şi, astfel, a ajuns să susţină testul SAT -  un examen standardizat american, un test de abilităţi cognitive, logică şi raţionament, care a implicat o pregătire complementară programelor şcolare de liceu din România.

De asemenea, a susţinut şi examenul de Bacalaureat în România, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti, în perioada 10 - 25 mai, sesiunea specială a examenului naţional de Bacalaureat pentru absolvenţii de liceu participanţi la loturile naţionale lărgite, care se pregătesc pentru olimpiadele şi concursurile internaţionale pe discipline sau sportive.

Cornel îşi găseşte însă timp şi pentru pasiunile sale: înot, ciclism şi drumeţii montane.

„Este un elev care a impresionat prin hotărâre şi determinare, a fost întotdeauna punctul de stabilitate şi motorul clasei şi al promoţiei, preocupat de propria perfecţionare şi având ţeluri înalte, pe care a luptat să le atingă.  Cornel Barbu este un exemplu pentru colegii lui din clasele mai mici, care îl consideră un adevărat  model. Reuşita sa este o confirmare a efortului personal intens, dar şi al cadrelor didactice care au ştiut să-l îndrume şi l-au susţinut în această perioadă, ce a fost una extrem de solicitantă. Suntem mândri  că din prima promoţie  de absolvenţi a Colegiului Naţional Militar <Tudor Vladimirescu> din Craiova fac parte asemenea copii, care ne reprezintă cu mult succes şi sperăm că seria acestor realizări va fi completată an de an”  - a precizat Cristina Pretorian, profesorul de Limba şi literatura  română al lui Cornel.