“Cursul pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict”, ediţia 2018, Constanţa

“Cursul pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict”, ediţia 2018, Constanţa

Tudor CHIRIAC
Publicat pe 05.07.2018

Învingători, alături de luptătorii Forțelor Navale pentru Operații Speciale

Unul din cele mai dure dar şi interesante cursuri destinate jurnaliştilor din ţară a avut loc în a doua parte a lunii iunie, la Constanţa. „Cursul pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict” s-a desfăşurat, în perioada 18-23 iunie, în garnizoanele Constanţa, Mangalia şi Babadag, iar exerciţiul militar „Spartan Dagger-18” a fost considerat „examenul de absolvire” al acestui curs pentru jurnaliştii care l-au urmat.

Aflat la a XV-a ediţie, cursul a fost organizat de Direcţia Informare şi Relaţii Publice (DIRP) a MApN, cu sprijinul Statului Major al Forţelor Navale, al Statului Major al Forţelor Aeriene  şi al Statului Major al Forţelor Terestre.

21 de jurnalişti au luat parte la ediţia din acest an a cursului, ei reprezentând instituţii media din întreaga ţară, de la Botoşani la Timişoara sau Vâlcea, de la Cluj la Bucureşti sau Constanţa.

Ziua I – teorie, dar şi instrucţie medicală

Prima zi a debutat cu deplasarea la Centrul de conferinţe al Forţelor Navale, unde cei 21 de aspiranţi la statutul de corespondent de război au primit deja primul semn al importanţei pe care Armata Română îl acordă acestui curs, ei fiind întâmpinaţi chiar de contraamiralul de flotilă Daniel Căpăţână, comandantul Flotei, precum şi de contraamiralul de flotilă Valentin Iacoblev, comandantul Flotilei 56 Fregate.

„Chiar dacă este un curs, noi încercăm să vă reproducem cât mai bine situaţii reale, cu care totuşi sperăm să nu vă întâlniţi, în cazul în care veţi ajunge în teatrele de operaţii. Ne bucurăm că sunteţi atât de mulţi şi sperăm să aveţi o săptămână de neuitat” - au fost cuvintele de “bun venit” ale comandantului Flotei. Iar ceea ce a urmat a fost chiar o săptămână de neuitat, o săptămână de foc, chinuită de efort fizic, stropită de sudoare sau chiar de lacrimile lor, arsă de soarele puternic al Dobrogei, la peste 25 de grade Celsius, solicitantă psihic prin zecile de ore de nesomn, veghe şi stare de alertă.

Jurnaliştilor le-au fost prezentate situaţii reale din teatrele de operaţii chiar de către actorii principali, reprezentaţi de căpitan-comandorul Mihai Ghibu de la Forţele Navale pentru Operaţii Speciale (FNOS), care are la activ peste 240 de misiuni în teatre: „Nu vreau să vă vorbesc din cărţi, ci din propria experienţă. Sunt fapte trăite de noi şi sperăm ca din ele să aibă fiecare ceva de învăţat” - a spus Mihai Ghibu, care a continuat să prezinte scenarii şi posibile modalităţi de acţiune în diverse situaţii-limită în care s-ar putea găsi un jurnalist aflat pe un front de luptă.

În a doua parte a zilei, cursanţii au ajuns în Dana Portului Militar Constanţa, unde au vizitat în premieră submarinul „Deflinul”, de la echipajul acestuia aflând detalii extrem de interesante.

După ce jurnaliştii şi-au primit echipamentul, constând în vestă, cască antiglonţ şi mască contra gazelor, a urmat o nouă întâlnire cu trupele speciale FNOS, care au desfăşurat un curs de instruire medicală. Jurnaliştii au pansat răni, au oprit sângerări sau au transportat cu targa pe unul din colegii răniţi, fiind în permanenţă supravegheaţi de căpitan-comandor Mihai Ghibu, care i-a ţinut mereu conectaţi la tensiunea unor scenarii de luptă, pentru ca totul să fie cât mai intens. La încheierea zilei, istoviţi, jurnaliştii au plecat spre căminul de garnizoană, realizând că nimic din ce avea să se întâmple în următoarele zile nu putea fi tratat ca o joacă.

Ziua a II-a – începutul aventurii, alături de scafandrii şi luptătorii FOS

Ziua de marţi a început în forţă, cu un exerciţiu al Brigăzii Mobile de Jandarmi Constanţa, prin care jandarmii au exemplificat modul de acţiune în zonele urbane de mare risc.

Ulterior, cursanţii au ajuns pe insula de antrenament a Forţelor pentru Operaţii Speciale (FOS) din Forţele Navale,  unde aveau să experimenteze emoţii dintre cele mai diverse, de la exaltare maximă, la teama de necunoscut şi frica de apă. Echipaţi cu costume de neopren şi după instructajele de rigoare, jurnaliştii au făcut salturi după salturi din bărcile (RHIB) folosite de trupele de elită, care se deplasau cu viteze din ce în ce mai mari. Ulterior, cu ajutorul trupelor de scafandri de luptă EOD şi echipaţi corespunzător, au pornit într-o călătorie de explorare a adâncurilor. Spre surprinderea militarilor, deşi istoviţi, toţi jurnaliştii şi-au dus misiunea la capăt.

Ziua însă era departe de final. În poligonul de la Mangalia, cursanţilor le-au fost prezentate regulile şi măsurile de siguranţă pentru executarea tragerilor, precum şi armamentul folosit în teatrele de operaţii de Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS) - puşca M4A1, pistolul „Glock” sau mitraliera M 240.

După instrucţia tragerii cu armamentul de infanterie, jurnaliştii au asistat la un exerciţiu de luptă urbană executat perfect de trupele speciale, toate gloanţele trase de aceştia atingându-şi ţintele. Ulterior, aceştia au avut ocazia să tragă şi ei în ţintele din poligon, simţind puterea reală a armelor folosite de militari şi întrecându-se în “Cupa jurnalistului la tir”.

Ziua s-a încheiat cu instrucţia genistică (EOD), cursanţii având posibilitatea să studieze şi chiar să dezamorseze, cu mijloace specifice, dispozitive explozibile improvizate.

Ziua a III-a – umăr la umăr cu marinarii, adrenalina atinge cote maxime

Miercuri a debutat cu “îmbarcarea” pe fregata “Regele Ferdinand”, gazdă fiind chiar comandorul Marian Ioan, comandantul fregatei. Extrem de atent şi dornic de „musafiri”, acesta le-a explicat jurnaliştilor tot ce doreau să ştie despre nava care a reprezentat România în cele mai multe misiuni internaţionale. După ce fregata a ieşit în larg, cursanţii au avut parte de o nouă infuzie de adrenalină şi antrenamente. Împărţiţi în patru grupe, ei au simţit pe propria piele cum e să fii interceptat de trupele speciale de boarding, cum trebuie să acţionezi ca să stingi posibile incendii la bordul navei, cum să te echipezi pentru auto-evacuarea în apă şi, mai ales, cum este să faci parte din echipele care iau cu asalt o navă. Partea de boarding a fost, de altfel, cea mai spectaculoasă. Andrenalina a atins cote maxime la coborârea de pe fregată în şalupă şi în timpul raidurilor micii ambarcaţiuni, pe o mare nervoasă, cu valuri de peste doi metri.

După instrucţia navală, jurnaliştii s-au deplasat la Regimentul de Infanterie Marină, de la Babadag. După prezentarea teoretică a unităţii, lucrurile au devenit cât se poate de practice pentru cursanţi, care, după o serie de lecţii de orientare în teren cu ajutorul busolei şi însuşirea unor tehnici de supravieţuire, au fost supuşi chinurilor pistei cu obstacole pentru călirea fizică şi psihică, pista CISM, cum i se mai spune. Obosiţi până la epuizare, transpiraţi, murdari, zgâriaţi, jurnaliştii au trecut obstacolele beneficiind şi de „clemenţa” infanteriştilor marini, care au eliminat cronometrul şi două din cele 20 de obstacole. Ziua a treia a luat şi ea sfârşit, iar odată cu ea se terminau şi rezervele de energie ale jurnaliştilor, care nu bănuiau că greul de abia începea.

Ziua a IV-a – ziua cea mai lungă

Cea de-a patra zi a început printr-o deplasare la Aerodromul „Mihail Kogălniceanu”, unde jurnaliştii i-au cunoscut pe aviatori şi unde aceştia s-au convins de măiestria piloţilor militari aflaţi la manşa aeronavei C27J „Spartan” şi a elicopterelor de luptă „Puma”.

Cursanţilor li s-a prezentat misiunea şi li s-au trasat sarcini foarte stricte, totul desfăşurându-se sub supravegherea generalului de flotilă aeriană Vasile Toader, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării pentru Operaţii şi instrucţie, care s-a aflat alături de jurnaliştii cursanţi. Aceştia au decolat cu avionul „Spartan” C-27 şi au asistat la paraşutarea trupelor speciale de la FNOS. Reveniţi la baza de la Mihail Kogălniceanu, au fost preluaţi de trei elicoptere „Puma” IAR 300 şi transportaţi într-un raion de paraşutare, unde trupele speciale au aterizat cu succes.

Ulterior, jurnaliştii au ajuns în „teritoriul inamic”, într-o bază avansată de operaţii (FOB), construită în poligonul Babadag al Forţelor Terestre Române. Acolo au intrat „pe mâna” puşcaşilor Regimentului 307 Infanterie Marină şi a maiorului Geanin Stoian, cel care a coordonat tabăra FOB, supranumit „împăratul”, şi asta pe bună dreptate, având în vedere organizarea ireproşabilă şi coordonarea atâtor oameni într-un timp foarte scurt.

Şi…. s-a dat startul exerciţiului tactic integrator, ce avea să dureze mai bine de 24 de ore! Ore fără somn, presărate cu atacuri inamice, exerciţii fizice, stres psihic şi fizic, răpiri şi multe, multe încercări. Pe parcursul întregii nopţi, baza a fost atacată de insurgenţi, fiecare jurnalist având trasate exact îndatoririle pe care le avea în astfel de situaţii. Patru din ei au fot răpiţi, iar spre dimineaţă, obosiţi, unii uzi până la piele, după ce au fost aruncaţi în apă, alţii însetaţi, înfometaţi, cu toţii au luat parte la un exerciţiu demonstrativ de asalt executat de trupele speciale şi de cei din Regimentul de Infanterie Marină, asistaţi de trei elicoptere militare.

Exerciţiul „Spartan Dagger 2018” s-a încheiat cu bine şi a fost  declarat un succes chiar de militarii implicaţi în executarea lui. Aflaţi la capătul puterilor, şi fizice şi psihice, jurnaliştii au ajuns din nou la cămin vineri după-amiază, la mai bine de 30 de ore de când l-au părăsit.

Cursul pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict, ediţia a XV-a, s-a încheiat sâmbătă, 23 iunie, cu o festivitate de premiere desfăşurată pe fregata “Regele Ferdinand”. Reprezentanţii mass-media au primit diplome de la  contraamiralul de flotilă Daniel Căpăţână, care s-a arătat bucuros şi chiar surprins de rezultatele obţinute de aceştia la exerciţiile la care au luat parte pe parcursul întregii săptămâni. „Este o muncă titanică din punct de vedere organizatoric, însă, an de an, reuşim să organizăm acest curs foarte bine. Facem acest lucru de 15 ani, alături de noi au fost 278 de jurnalişti care au avut ocazia să cunoască mai bine ce înseamnă Armata României şi cine este militarul român. Le spunem prieteni, pentru că nu are cum să nu se instaleze acest sentiment, după ce am trăit la intensitate, împreună, tot ceea ce am trăit pe timpul acestei experienţe” - a încheiat colonelul Renato Nadolu.

Din perspectiva cursantului, pot să spun că această săptămână trăită la intensitate maximă mi-a întărit sentimentul de mândrie că în Armata Română avem oameni atât de pasionaţi de ceea ce fac, dedicaţi şi cu adevărat profesionişti, oameni care fac ca, de multe ori, diferenţele de dotări faţă de alte armate să fie anihilate de dăruire şi devotament. Respect!