Anduranță, deprinderi, precizie. ”Roza cercetașilor – 2018”, faza pe Divizia 4 Infanterie

Anduranță, deprinderi, precizie. ”Roza cercetașilor – 2018”, faza pe Divizia 4 Infanterie

Cristina TOMA
Publicat pe 09.07.2018

Someșeni, Cluj, 4 iulie. Cu ranița în spate și arma la piept, 40 de militari s-au aliniat la linia de start a competiției de suflet a cercetașilor. Vorbim despre „Roza cercetașilor – 2018”, concurs ce a reunit opt loturi ale unor mari unități din subordinea Diviziei 4 Infanterie „Gemina” (Brigada 81 Mecanizată, Brigada 61 Vânători de Munte, Brigada 15 Mecanizată, Regimentul 317 ISR).

Rând pe rând, la intervale de 15 minute, militarii au pornit pe un traseu lung de 25 de kilometri, presărat cu diferite probe care să le testeze nivelul de pregătire generală în arma infanterie și cunoștințele și abilitățile specifice specialității militare a cercetașilor.

Prima provocare a reprezentat-o atelierul de supraviețuire. Cercetașii au avut ca sarcini confecționarea unui filtru improvizat pentru asigurarea apei potabile, precum și prezentarea a trei tipuri de foc. În același timp, un alt membru al lotului s-a ocupat de luarea legăturii radio.

După câțiva kilometri parcurși sub un soare necruțător, concurenții au ajuns la cel de-al doilea atelier, cel de acordare a primului ajutor. De această dată, arbitrii au urmărit modul în care militarii acționează în cazul tratării unei fracturi, extragerii victimei din zona periculoasă și evacuării acesteia, prin două metode diferite.

Următoarea oprire a cercetașilor a fost la atelierul de topografie. Aici, militarii și-au dovedit priceperea în orientarea în teren și determinarea coordonatelor și distanțelor între diferite obiective indicate în teren.

Apoi, atenția și precizia luptătorilor au fost testate la atelierul de geniu și EOD, unde organizatorii concursului au stabilit ca sarcini descoperirea dispozitivelor explozive improvizate și confecționarea unei amorse. Deplasarea în teren variat a continuat (după azimut, așa cum au făcut de la începutul traseului) preț de alți câțiva kilometri, iar cercetașii s-au văzut în fața unei noi încercări, deloc ușoare: trecerea printr-un raion contaminat, echipați fiind în completul de protecție și cu masca pe figură. La distanță de câteva ore de la startul competiției, extenuați dar mulțumiți, cercetașii ajung la prima linie de final. A fost un traseu dificil. Ne-au dovedit-o șiroaiele de sudoare ce se scurgeau pe chipurile luptătorilor, grimasele de oboseală și scurtele popasuri pentru a-și trage sufletul ori a-și masa picioarele chinuite de crampe. Ne-a confirmat-o și locotenent-colonelul Răzvan Buburuz, membru în comitetul de organizare al competiției, el însuși veteran al „Rozei cercetașilor”: „E un concurs foarte solicitant, mai greu decât o patrulă obișnuită”.

Provocările nu s-au terminat însă pentru cercetași. A urmat o ședință de tragere și de aruncare a grenadelor de mână. Abia după ce au trecut și de aceste două probe, militarii au putut răsufla ușurați.

„Ceea ce am afișat noi aici este rezultatul pregătirii de zi cu zi a cercetașilor. În perioada precedentă, aceste activități au fost desfășurate la nivelul brigăzilor și regimentelor. (...) Sunt foarte bine pregătiți, i-am văzut la multe etape de instrucție, activități la care au obținut rezultate maxime” - a concluzionat colonelul Nicolae Oros, locțiitorul șefului de Stat Major pentru Sprijin al Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și președinte al comitetului de organizare al „Rozei cercetașilor – 2018”, faza pe Divizia 4 Infanterie „Gemina”.

La finalul competiției, clasamentul a arătat astfel:

Pe loturi:

-          locul I – lotul 1 al Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”;

-          locul II – lotul 2 al Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”;

-          locul III – lotul 1 al Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”.

Pe unități:

-          locul I  - Regimentul 317 ISR „Vlădeasa”;

-          locul II - Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”;

-          locul III - Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”. 

Premiul special „Cel mai bun trăgător” a fost oferit plutonierului-major Dragomir Bumb.

Festivitatea de premiere a fost organizată la sediul Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, gazda competiției, în prezența șefului de Stat Major al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, colonel Petru Pah, și a subofițerului de comandă al marii unități, plutonier-adjutant principal Cătălin Rață.