Spirit de echipă şi camaraderie. Interviu cu domnul colonel Cristian Daniel Dan, comandantul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est

Spirit de echipă şi camaraderie. Interviu cu domnul colonel Cristian Daniel Dan, comandantul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est

Locotenent Ionuţ TOLIŢĂ
Publicat pe 28.11.2018

În data de 15 noiembrie 2018, Brigada Multinaţională Sud-Est din Craiova a atins nivelul capabilităţii finale, devenind complet operaţională. Este rezultatul unor eforturi de aproape doi ani, atât ale militarilor craioveni, cât şi ale militarilor din structurile aliate ce încadrează funcţii în cadrul comandamentului. România demonstrează astfel că rămâne un pilon de stabilitate pe flancul sud-estic al Alianţei şi în regiunea Mării Negre, care înţelege atât avantajele dar şi obligaţiile ce îi revin din această calitate.

Colonelul Cristian Daniel Dan a preluat comanda Brigăzii Multinaţionale Sud-Est în urmă cu un an. Din perspectiva funcţiei pe care o deţine, l-am rugat să ne răspundă la câteva întrebări.

- Domnule colonel, care consideraţi că au fost principalele provocări ale comandamentului Brigăzii Multinaţionale Sud-Est?

- Comandamentul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est este primul comandament certificat ca fiind complet operaţional, de nivel brigadă, în cadrul Structurii de Forţe a NATO. Personalul comandamentului a înţeles că atingerea capabilităţii finale nu va fi o misiune uşoară; prin urmare, cu toţii am întâmpinat această nouă provocare cu entuziasm şi am reuşit să formăm o echipă profesionistă, setată pe succes.

- Acum, când după exerciţiul “Scorpions Fury-18” din Cincu, comandamentul brigăzii a declarat capabilitatea finală, care sunt priorităţile pentru viitor?

-  Înainte de toate, una dintre priorităţile acestui comandament este reprezentată de menţinerea nivelului de pregătire atins. De asemenea, un alt aspect important este implementarea Planului de infrastructură 2017-2022. Deja un număr de facilităţi au fost îmbunătăţite, printre care Hotelul militar şi comandamentul în care ne desfăşurăm activitatea de zi cu zi. Până în anul 2022, această cazarmă va fi în cea mai mare parte modernizată. Un alt aspect îl reprezintă înzestrarea cu tehnică nouă, precum transportoarele blindate „Piranha V” şi sistemele antitanc „Spike”. 

- Întotdeauna militarii români, mai ales cei de la Craiova, au fost apreciaţi pentru ţinuta şi atitudinea lor pe timpul diferitelor activităţi la care au luat parte. Credeţi că mai e ceva de făcut pentru întărirea spiritului de corp?

- Devotamentul militarilor români, indiferent de zona de provenienţă, reprezintă unul dintre aspectele esenţiale care au dus la crearea imaginii Armatei României de azi. Datorită profesionalismului şi seriozităţii de care au dat dovadă, militarii români au fost mereu apreciaţi pe timpul exerciţiilor şi misiunilor internaţionale. Cu toate acestea, chiar dacă ne confruntăm cu dinamica de personal, reuşim să menţinem permanent spiritul de echipă şi camaraderie.

- După un an de muncă asiduă, în care a fost implicat întregul personal al marii unităţi craiovene, care sunt „lecţiile învăţate” ce  s-au desprins în urma acestui efort?

-  În cadrul Comandamentului Brigăzii Multinaţionale Sud-Est există o structură specializată pe Lecţii învăţate. Această structură este menită să identifice „best practices” din punct de vedere al procedurilor folosite şi să le menţină la nivel de comandament. Pe lângă acestea, echipa identifică şi dacă există disfuncţionalităţi, face recomandări în vederea remedierii acestora şi ulterior propune un plan de implementare a noilor proceduri. În decursul ultimului an, echipa de Lecţii învăţate a avut un rol deosebit de important în tranziţia comandamentului de la structură naţională, la structură NATO.

- Se apropie Sărbătorile de Iarnă. Ce le transmiteţi subordonaţilor dumneavoastră?

- Urez întregului personal al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est să petreacă Sfintele Sărbători în linişte şi pace, împlinire sufletească şi sănătate, alături de familie. De asemenea, să treacă în noul an plini de speranţă şi încredere, dar şi cu putere de muncă, pentru a face faţă noilor provocări.