Interviu cu preotul militar din Afganistan

INTERVIU CU PREOTUL MILITAR DIN AFGANISTAN

Locotenent Mirela CĂPÎLNEAN
Publicat pe 09.05.2019

Maiorul Paul Zaharia este preotul Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei de mai bine de 20 de ani. Veteran al teatrelor de operații, preotul Zaharia este alături de infanteriștii gălățeni pentru a patra oară. L-am găsit slujind în Capela ortodoxă din campul românesc al Bazei Militare Kandahar, acolo unde este nelipsit în fiecare zi.

- Cum se pregătesc spiritual militarii români în teatrul de operații Afganistan?

Pregătirea spirituală a militarilor români începe încă din țară, pentru că fiecare militar care va ajunge în teatrul de operații este încredințat că Dumnezeu este alături de el, că îl apără și îi oferă acea protecție pe care, uneori, vesta și casca nu i le pot oferi. Această pregătire ține de credința și de puterea pe care o are fiecare atunci când știe că va veni într-un loc unde este supus unui pericol mare. Întotdeauna credința în Dumnezeu și rugăciunea sunt cele care dau un plus de tărie, bărbăție, echilibru și mai ales stabilitate în ceea ce militarii urmează să desfășoare în teatrul de operații. Aici, de când ajungem, rugăciunea către Dumnezeu este mult mai prezentă. De fapt, de fiecare dată înainte de plecarea în misiuni în afara bazei, eu sunt alături de militari, rostim împreună o rugăciune și îi încredințez, încă o dată, că Dumnezeu, Mântuitorul Hristos și Sfântul Apostol Andrei (ocrotitorul batalionului nostru) sunt alături de fiecare dintre ei și îi vor ajuta să încheie misiunea cu succes.

Pregătirea spirituală a militarilor ține și de perioada liturgică a anului. În această perioadă, noi, militarii Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei”, am trecut peste Postul Mare, o perioadă în care am cercetat sufletul, mintea, conștiința și am încercat să fim mai buni. Prin Sfânta Taină a Spovedaniei și ulterior prin Împărtășirea cu însuși trupul și sângele Măntuitorului Hristos, încredințez militarii că sunt mai buni, că sufletul lor este mai curat, că mintea și inima lor tind către Dumnezeu.

- Cât de importantă este prezența preotului în mijlocul militarilor?

Prezența preotului militar în mijlocul celor care au venit într-un teatru de operații este importantă prin faptul că preotul trebuie să fie întotdeauna un îndrumător în rugăciune. Ne rugăm împreună și mergem împreună în rugăciune pentru ca să coborâm mila lui Dumnezeu asupra noastră, să ne împlinească toate bunele gânduri, și ce ne putem dori mai mult decât să fim sănătoși și să ajungem acasă, lângă cei dragi? De asemenea, preotul militar trebuie să fie un factor de echilibru, să fie cel care mijlocește între unii și alții, între anumite categorii de personal, pentru a aduce stabilitate, pentru a promova pacea, liniștea și buna înțelegere între toți militarii. Cultivăm spiritul camaraderiei, avem grijă ca fiecare militar să știe și să conștientizeze faptul că întotdeauna se va putea sprijini pe cel de lângă el și, de asemenea, că toți cei de lângă el îl vor putea sprijini pe el. Desigur, suntem alături de toți militarii, ne rugăm pentru ei, ne rugăm împreună ca Bunul Dumnezeu să ne dăruiască sănătate, pace și liniște.

- Cum au întâmpinat militarii români dislocați în Afganistan Sărbătoarea Învierii Domnului?

Militarii s-au pregătit să primească Lumina Sfântă a Mîntuitorului nostru Iisus Hristos prin post și rugăciune. Traversând Postul Mare, ne-am pregătit în măsura în care am putut, în condițiile unui teatru de război. Cu toții ne-am împăcat sufletul, ne-am cercetat conștiințele și ne-am întrebat inimile despre cele ce am săvârșit cu voie sau fără de voie, cu știință sau fără de știință. Împreună, primind Lumina Învierii, ne-am bucurat. Această bucurie nu ar fi putut fi deplină dacă nu ne-am fi gândit și la familiile noastre, și la cei toți cei dragi ai noștri care sunt acolo, departe, în țară. Sigur că lumina din candela fiecărui militar s-a împletit cu gândurile noastre care s-au îndreptat către familie, către toți cei dragi pe care i-am lăsat acasă și am nădăjduit ca împreună să ne bucurăm, chiar dacă distanța fizică ne desparte. În seara de Înviere am fost prezenți cu toții pe platoul din fața bisericuței noastre. Cred că a fost, până acum, singurul moment în care, pentru câteva ceasuri, toți militarii au fost în bază.

- Un mesaj pentru cei de acasă...

Mesajul nostru pentru cei de acasă este acela de a ne ruga Bunului Dumnezeu să ne dăruiască și nouă, celor de aici, și tuturor celor de acasă pace, liniște, să ne binecuvânteze cu darurile cele cerești și pământești, să ne dăruiască răbdare pentru a depăși timpul rămas până când ne vom întâlni cu toți cei dragi.