PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Competiția "Subofițerul /Soldatul anului 2019", faza pe Regimentul 69 Artilerie Mixtă "Silvania"
Competiția "Subofițerul /Soldatul anului 2019", faza pe Regimentul 69 Artilerie Mixtă "Silvania"

În perioada 24 - 26 iunie, în garnizoana Baia Mare s-a desfășurat competiția "Subofițerul /Soldatul anului 2019", faza pe Regimentul 69 Artilerie Mixtă "Silvania".
"Subofiţerul/Soldatul anului" se desfăşoară începând de la nivel companie, batalion, până la nivel categorie de forţe şi asigură cadrul legal, criteriile şi evaluarea standardelor de performanţă ale competitorilor, urmărind nivelul de pregătire al militarilor, al încrederii în sine, dar şi în armamentul şi tehnica din dotare, creşterea coeziunii şi a spiritului de corp, în rândul celor două categorii de personal.
Scopul acestei competiţii a fost de a identifica, recompensa şi promova pe cei mai bine pregătiţi subofiţeri, soldaţi și gradați profesionişti, care să întruchipeze profesionistul capabil să lupte, să instruiască şi să motiveze personalul din subordine, pentru îndeplinirea misiunilor ce le revin din cadrul structurilor subordonate regimentului.
Pe parcursul celor patru zile, concurenții au fost evaluați din punct de vedere al pregătirii militare generale, pregătirii fizice, instrucției tragerii cu armamentul de infanterie și al celei practic-aplicative în teren.
În prima zi, competitorii au fost evaluaţi la pregătire fizică, pregătire militară generală, limba engleză, capacitate de comunicare.
A doua zi a fost destinată pentru executarea tragerilor la precizie, în poligonul Arieșu de Pădure, în prealabil fiecare militar trebuind să-şi facă corecţia tragerii, urmată de aruncarea grenadelor de exercițiu defensive, la precizie. În partea a doua a zilei s-a desfășurat proba-surpriză, care a pus în valoare nivelul pregătirii fizice, abilitățile practice în mânuirea și cunoașterea armamentului de infanterie, precum și în executarea unei trageri după efort în contratimp a concurenților.
Proba din ultima zi, desfășurată în pădurea Tăuți, pe o distanță de 3.000 m, a solicitat concurenţii atât fizic, cât şi intelectual şi psihic, constând într-o deplasare după azimut, cu busola, în teren puternic frământat. În sprijinul creşterii complexităţii acestei probe au fost și condiţiile meteorologice, care au acoperit o bună parte din traseu cu o căldură de peste 33 de grade. Concentrarea pentru menţinerea deplasării pe azimut şi măsurarea pas cu pas a distanţei au făcut ca punctele de verificare să nu fie ratate.
În atelierele de verificare ale acestei ultime probe, concurenţilor le-au fost evaluate, de către militari specialiști (subofițeri câștigători ai edițiilor anterioare ale competiției) cunoştinţele de topografie, instrucţie sanitară, instrucţie CBRN, instrucţie genistică şi EOD, cunoaşterea mijloacelor de comunicaţii şi instrucţie de front.
După un efort continuu, care a testat capacitățile fizice, teoretice, psihice și practic-aplicative, a rezultat următorul clasament:
La categoria "Subofițerul anului 2019", plutonier Adrian Văsăliuț, din cadrul Batalionului 316 Asigurare Date "Guruslău", și-a adjudecat prima poziţie, urmat de sergent-major Levente Pușok, din cadrul Batalionului 315 Artilerie "Simion Bărnuțiu", pe locul doi, și sergent Daniel Iepure, din Batalionului 316 Asigurare Date "Guruslău", pe locul trei.
"A fost greu, dar nu din cauza probelor, ci datorită celorlalţi concurenţi care s-au prezentat aici cu un nivel ridicat de pregătire şi determinare şi oricare dintre ei ar fi putut să fie în locul meu, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Dacă în prima zi eram pe locul întâi, după a doua zi am coborât pe trei, am avut emoții, dar determinarea și concentrarea din cadrul probei-surpriză, cea de deplasare în teren, m-a readus pe primul loc. Sunt foarte bucuros pentru ceea ce am realizat dar, în acelaşi timp, ştiu că acest titlu <Subofițerul Anului> mă obligă să-mi păstrez la fel de sus nivelul de pregătire" - ne-a declarat Adrian Văsăliuț.
La categoria "Soldatul anului 2019", caporal Alin Cuc, din cadrul Batalionului 612 Artilerie Antitanc "Maramureș", a urcat pe prima treaptă a podiumului, urmat de caporal Daniel Crețu, din cadrul Batalionului 317 Sprijin Logistic "Voievodul Gelu", pe locul doi, și fruntaș Alin Moisi, din Batalionului 315 Artilerie "Simion Bărnuțiu", clasat al treilea.
"Particip pentru pentru a treia oară la această competiție, mi-am dorit să urc pe podium și am reușit, este un concurs care îți pune în valoare cunoștințele teoretice, cele de pregătire fizică și psihică, precum și latura practic-aplicativă și, nu în ultimul rând, cea de mânuire și tragere cu armamentul de infanterie. La următoarea competiție voi deveni <Soldatul anului>" - a declarat Daniel Crețu, ocupantul locului doi.
Festivitatea de premiere s-a desfășurat la sediul Batalionului 612 Artilerie Antitanc "Maramureș", în prezența comandantului Regimentului 69 Artilerie Mixtă "Silvania", colonel Sas George, și a invitaților.
"Consider că această competiţie, care se desfăşoară anual, este cea mai importantă activitate de evaluare a performanţei subofiţerilor, maiştrilor militari, soldaţilor și gradaţilor profesionişti, principalele categorii de personal din Armata României" - a subliniat comandantul Regimentului 69 Artilerie Mixtă "Silvania", adresându-se celor prezenţi la festivitatea de premiere.
Irinel Dima, maistru militar de comandă în Forțele Navale, ne-a declarat: "Este o onoare pentru mine să particip la această competiție din cadrul Forțelor Terestre ca invitat. Am văzut multă dăruire, determinare, spirit de echipă și, desigur, nivelul profesional al militarilor din Forțele Terestre".