S-a deschis a 43-a ediţie a Olimpiadei de Vară a Sportului Militar Liceal

S-a deschis a 43-a ediţie a Olimpiadei de Vară a Sportului Militar Liceal

Start în proba de 100 m

Platoul Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia a fost scena deschiderii oficiale a celei de-a 43-a ediţii a Olimpiadei de Vară a Sportului Militar Liceal, competiţie organizată de Statul Major al Forţelor Terestre, la care participă loturile sportive ale celor trei colegii militare: „Mihai Viteazul”, în calitate de gazdă, „Dimitrie Cantemir”, din Breaza, şi „Ştefan cel Mare”, din Câmpulung Moldovenesc.

Colonelul Ioan Baligi, şeful Serviciului doctrină şi preşedintele comitetului de organizare  al competiţiei sportive, a transmis gândul şi îndemnul conducerii Statului Major al Forţelor Terestre ca „această competiţie să constituie un imbold nu numai în plan sportiv, ci şi la învăţătură, precum şi o punte de legătură între elevii şi cadrele celor trei colegii naţionale militare". În încheiere, a declarat deschisă Olimpiada de Vară a Sportului Militar Liceal, ediţia 2015, Alba Iulia.

La rândul său, comandantul Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul", colonel Marcel Domşa, a precizat: „Competiţia va fi una aspră în adevăratul sens al cuvântului, o luptă în care spiritul de fairplay trebuie să domine, respectul pentru parteneri să fie la loc de cinste, dorinţa de victorie va fi acerbă, iar obţinerea acesteia şi durerea înfrângerii îşi vor pune amprenta şi vor avea importanţa lor în competiţie. De asemenea, nu trebuie să uităm că înainte de a purta aceste echipamente sportive, sunteţi elevi ai colegiilor naţionale militare şi, indiferent de rezultate, cu toţii vom fi câştigători”.

Ediţia din acest an a început cu prezentarea, de către fetele claselor a XI-a, a unui exerciţiu de majorete. Prima probă la atletism, 100 m plat, a fost câştigată de elevul sergent Mădălin Chiva, din Breaza, care a reuşit să termine cursa în 10,93 secunde, iar la foarte mică distanţă în spatele acestuia au ajuns elevul caporal Călin Balabaştiuc, din Câmpulung Moldovenesc, cu timpul 11,07, şi elevul caporal Alexandru Drăgoi, din Breaza, cu 11,14. O probă extrem de strânsă în care rezultatele pentru locul al doilea şi al treilea au fost validate numai după urmărirea cu atenţie a înregistrărilor video. „Concurenţii au fost puternici, dar până la urmă pista a fost cel mai mare impediment”- a spus Mădălin, ocupantul primei poziţii, la finalul cursei. Imediat, grupul de susţinători s-a deplasat către locul în care avea să se desfăşoare săritura în înălţime. Şi aici Breaza a obţinut primul loc, prin elevul caporal Ionuţ Peptea. Pe a doua poziţie s-a clasat elevul caporal Andrei Dulan, din Câmpulung Moldovenesc, iar al treilea loc pe podium a revenit gazdelor, elevul caporal Ionuţ Copoeru fiind cel care l-a ocupat. „Cheia succesului constă în muncă, muncă şi iar muncă. Timpul liber nu prea există pentru că mă dedic complet antrenamentelor” - a spus Ionuţ Peptea, din Breaza. „Mă aşteptam la acest rezultat pentru că am muncit din greu” - a completat acesta.

Au urmat cei 400 de metri plat, unde din nou elevii din Breaza s-au impus şi au ocupat două din cele trei poziţii ale podiumului. Elevul caporal Marian Secăreanu a ocupat primul lor, iar elevul sergent-major Ciprian Cusătură pe cel de-al treilea. Între ei, elevul sergent Sergiu Costaş, din Alba. Grupul de susţinători se mişca din nou şi asta nu însemna altceva decât că urma o nouă probă: aruncarea greutăţii. Şi de această dată băieţii din Breaza au ocupat două locuri din cele trei. Elevul caporal Alexandru Radu s-a clasat pe locul întâi, iar elevul caporal Marius Vădănoiu pe cel de-al doilea. Ultimul loc de pe podium a revenit gazdelor şi a fost obţinut de elevul sergent Adrian Jalia. „Atunci când arunc trebuie să mă gândesc la ceva frumos sau la cineva drag, care să mă motiveze cât mai mult" - a spus elevul caporal Marian Secăreanu.

Cei 1500 de metri au reuşit să aducă pe primele două poziţii şi elevi dintr-un alt colegiu militar, Câmpulung Moldovenesc. Elevul caporal Alexandru Alunguleasă, pe prima poziţie, şi elevul sergent Nicuşor Antonesi, pe cea de-a doua. Locul trei a aparţinut elevului Eduard Statache, din Breaza.

Ultima probă a primei zile de atletism a fost cea de 4 x 100 m, unde gazdele au reuşit să obţină primul loc. Breaza a obţinut al doilea loc pe podium, iar Câmpulung Moldovenesc pe cel de-al treilea.

În tot acest timp avea loc şi tenisul de masă. Fetele au fost cele care au dat startul primului meci, iar băieţii au mai ascultat ultimele indicaţii de la antrenori, care erau nerăbdători să observe evoluţia elevilor lor.

 

Băieţi individual:

1. Florin Ţugui (Breaza) – Tiberiu Paşcu (Câmpulung) 4-1

2. Claudiu Truşcă (Alba) – Florin Ţugui (Breaza) 0-4

3. Tiberiu Paşcă (Câmpulung) – Claudiu Truşcă (Alba) 1-4

 

Clasament băieţi individual:

1. Elev caporal Ţugui Florin (Breaza)

2. Elev Claudiu Truşcă (Alba)

3. Elev Tiberiu Paşcu (Câmpulung)

 

Fete individual:

1. Luiza Potecă (Breaza) – Iulia Anişca (Câmpulung) 4-0

2. Aurora Pavel (Alba) – Luiza Potecă (Breaza) 0-4

3. Iulia Anişca (Câmpulung) – Aurora Pavel (Alba) 3-4

 

Clasament fete individual:

1. Elev fruntaş Luiza Potecă – Breaza

2. Elev sergent Aurora Pavel – Alba

3. Elev fruntaş Iulia Anişca – Câmpulung

 

Tot în prima zi a competiţiei, sala de sport a liceului albaiulian a fost gazda a două meciuri de volei: primul dintre băieţii din Câmpulung şi cei din Alba, iar al doilea dintre fetele aceloraşi echipe. Voleibaliştii din Câmpulung Moldovenesc s-au impus în trei seturi, timp în care galeriile celor două echipe au stat cu sufletul la gură din cauza răsturnărilor de situaţie. Fetele echipei gazde au făcut tot posibilul să câştige un meci care a avut parte şi de momente mai puţin plăcute. Primele două seturi au aparţinut albaiuliencelor, iar cel de-al treilea fetelor din Câmpulung. Al patrulea, şi ultimul, a fost unul care s-a jucat la intensitate maximă. Fetele din ambele echipe au dat tot ce au putut şi din această cauză una dintre membrele echipei Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” a suferit o accidentare şi a fost nevoie de intervenţia unei echipe medicale. Totul s-a terminat cu bine, iar echipa din Alba Iulia a câştigat şi ultimul set, implicit şi meciul.

 

Volei:

Alba Iulia – Câmpulung Moldovenesc

Băieţi: 0-3

Fete: 3-1

 

Primul meci de handbal al competiţiei, care a avut loc în Sala de sport a Universităţii "1 Decembrie" din Alba Iulia, i-a adus faţă în faţă pe elevii din Câmpulung şi pe cei din Breaza, iar fluierul final nu a putut să decidă un câştigător, meciul terminându-se la egalitate, 29-29. Tot în aceeaşi sală a avut loc şi meciul de baschet dintre Colegiile Naţionale Militare „Mihai Viteazul” şi „Ştefan cel Mare”, care a fost câştigat de către echipa gazdă cu scorul de 69-54, aceştia dominând tabela de marcaj mai bine de trei sferturi din timpul regulamentar de joc.

 

Handbal:

Câmpulung Moldovenesc – Breaza 29-29

 

Baschet:

Alba Iulia – Câmpulung Moldovenesc 69-54