După nouă ani, elevii de la Alba Iulia urcă din nou pe prima treaptă a podiumului

După nouă ani, elevii de la Alba Iulia urcă din nou pe prima treaptă a podiumului

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 02.06.2015

Colonelul Vasile Urian, şeful lotului sportiv al Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul", primeşte cupa pentru locul I ocupat de elevii sportivi albaiulieni

Departe de a căuta o soluţie de tip political correctness în care să-i consider învingători şi pe cei clasaţi pe locurile 2 sau 3, ori să minimalizez eforturile elevilor din Colegiul Naţional Militar "Mihai Viteazul" în urma cărora au urcat pe prima treaptă a podiumului, trebuie să spun că Olimpiada de anul acesta a fost cea mai strânsă din ultimii 10 ani: departajările între cele trei trepte ale podiumului s-au făcut la diferenţă de numai un punct.

În dimineaţa zilei în care urma să se desfăşoare ultimele probe, crosul şi tirul, preşedintele comitetului de organizare, locotenent-colonelul Cristian Grecu, îmi spunea: "Este pentru prima dată în 10 ani, de când organizez sau particip la organizarea Olimpiadei, când, în ultima zi a competiţiei, nu pot spune cine este câştigătorul!". Stăpânirea de sine a trăgătorilor albaiulieni "a făcut cărţile" şi punctele obţinute la trageri i-au clasat pe elevii de la "Mihai Viteazul" pe primul loc. A fost o surpriză foarte plăcută pentru gazde, care nu mai urcaseră din 2006 pe prima treaptă a podiumului.

O zi mai târziu, după încheierea festivităţii de premiere, locţiitorul comandantului Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul" şi şef al lotului sportiv albaiulian, colonelul Vasile Urian, ne-a răspuns la câteva întrebări, într-un scurt interviu luat "la cald", când emoţiile încă nu se risipiseră:

— Domnule colonel, care sunt concluziile dumneavoastră acum, când aţi încheiat Olimpiada de Vară a Sportului Militar Liceal pe primul loc?
— Suntem bucuroşi că am obţinut locul I după multă muncă şi după mult timp consumat pe terenurile de sport şi în poligonul de tir – proba care ne-a adus primul loc în clasamentul general după foarte, foarte mulţi ani.

Dacă nu am mai urcat pe prima treaptă a podiumului din 2006, asta nu înseamnă că în toţi aceşti ani în colegiu nu s-a făcut educaţie fizică iar elevii noştri cu aptitudini în acest domeniu nu s-au antrenat. Cred că şi şansa a avut un cuvânt de spus, cum la fel de adevărat este că la unele probe concurenţii din celelalte colegii au punctat mai bine şi s-au clasat pe locurile superioare. Ca şi în anii precedenţi, şi la această ediţie loturile au venit cu elevi talentaţi, bine pregătiţi, iar diferenţele de numai un punct între cele trei trepte ale podiumului cred că spun totul. Noi am avut 122 de puncte, pe locul doi a venit Breaza cu 121 de puncte, iar Câmpulung Moldovenesc a avut 120 de puncte. Deci, putea să câştige oricine. Loturile sportive au fost foarte bine pregătite, valoarea sportivilor foarte apropiată, dar în acest an noi am fost mai buni şi şansa a fost de partea noastră.

Mă bucur că şi competiţia din acest an a fost dominată de fairplay, nu au fost probleme deosebite pe teren sau în afara lui, nu au fost incidente, ca de obicei elevii s-au înţeles foarte bine între ei. Acesta este un lucru normal din punctul meu de vedere, deoarece peste doi-trei ani ei vor fi colegi la academiile categoriilor de forţe.

Îi felicit pe elevii din lotul meu, de la Alba Iulia şi, de asemenea, îi felicit pe cei de la celelalte două colegii, pentru că au fost adversari redutabili, foarte bine pregătiţi şi foarte bine antrenaţi.

— Care au fost surprizele Olimpiadei din anul acesta?
— Ne-am aşteptat să ne clasăm pe primele poziţii la jocurile de echipe – aşa cum am avut locul I la baschet, locul I la volei feminin şi locul II la volei masculin –, iar surpriza plăcută a venit de la lotul de tir, care a avut elevi foarte bine pregătiţi şi au urcat pe locul I atât pe echipe, cât şi la individual. Pentru aceasta le mulţumesc şi pe această cale locotenent-colonelului Ovidiu Plopan şi plutonierului-adjutant Mihu fiindcă s-au implicat foarte mult în pregătirea acestui lot, într-un timp relativ scurt, de numai trei-patru săptămâni. Timpul ne-a presat nu pentru că am început noi pregătirea târziu, ci pentru că nu am avut muniţie de calitate pentru puştile "Geco".

O surpriză neaşteptată a fost handbalul, unde mizam să fim cel puţin pe locul al doilea, dar ne-am clasat pe ultima treaptă a podiumului.

Încă o surpriză plăcută a fost atletismul, unde lotul nostru a ocupat locul al II-lea, faţă de locul al III-lea pe care-l ocupam în mod "tradiţional" şi la o diferenţă de puncte foarte mare.