Trei discipline sportive care au urcat Alba Iulia pe primul loc

Trei discipline sportive care au urcat Alba Iulia pe primul loc

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 03.06.2015

Meciul de volei dintre echipele Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia (echipament roşu) şi Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc

Faptul că elevii sportivi din Colegiul Naţional Militar "Mihai Viteazul" au urcat pe prima treaptă a podiumului la Olimpiada de Vară a Sportului Militar Liceal s-a datorat omogenităţii pregătirii lotului sportiv şi unor serii de maxime în punctajul acumulat pe diferite discipline sportive precum: tir, baschet, volei feminin.

La sfârşitul Olimpiadei, vicepreşedintele comitetului de organizare, maiorul Ion Prundaru, din Biroul educaţie fizică al SMFT, aprecia că, din punct de vedere tehnic, s-a văzut o creştere semnificativă  a concurenţilor, în special la jocurile sportive, mai ales a gazdelor. "S-a evidenţiat echipa de baschet de la Alba Iulia, dar şi concurenţii de la atletism, unde performanţele au fost remarcabile. Motivaţia a avut, de asemenea, un rol important în evoluţia concurenţilor, ca şi implicarea comenzii colegiului în antrenarea lor".

Locţiitorul comandantului Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul", colonel Vasile Urian, care a fost şi şeful lotului sportiv, declara că elevii din echipa de tir au făcut o figură foarte frumoasă şi au obţinut un punctaj mult peste aşteptări. De fapt, locul I ocupat de trăgătorii albaiulieni a urcat lotul sportiv pe prima treaptă a podiumului în clasamentul general.

Trăgătorii au schimbat clasamentul

Plutonierul-adjutant Ioan Mihu, cel care a pregătit şi antrenat trăgătorii de la "Mihai Viteazul", ne-a dezvăluit câteva aspecte din culisele pregătirii pentru cea de a XLIII-a ediţie a Olimpiadei de Vară a Sportului Militar Liceal: "Pregătirea elevilor s-a realizat în mai multe etape de către o echipă de instructori compusă din locotenent-colonelul Ovidiu Plopan, subsemnatul şi domnul Daniel Vlad. Am făcut atât pregătire teoretică, privind principiile tragerii şi antrenamente în luarea liniei de ochire, cât şi trageri la ţintă. Din cei 70 de elevi înscrişi, au fost selectaţi 10 elevi pentru triatlon şi 7 elevi pentru tir." Cinci dintre cei şapte au fost aleşi titulari, iar doi au fost rezerve. Calitatea pregătirii celor 17 a fost demonstrată de locurile I ocupate atât în proba de tragere din cadrul triatlonului, cât şi în proba de tir a Olimpiadei.

În ceea ce priveşte "managementul" probei, plutonierul-adjutant Mihu spune că a acordat tuturor aceeaşi şansă şi că totul s-a bazat pe disciplină şi pe respectarea regulilor primite. "Programul a fost destul de strict, ei l-au respectat iar rezultatul s-a văzut în punctajul obţinut la trageri".

Elevul caporal Ovidiu Storlic din clasa a XI-a E a fost în componenţa echipei de tir a Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul", iar pentru el tragerea cu arma este o pasiune pe care a descoperit-o în copilărie, la vârsta de 8 ani. "Când am venit aici, în clasa a IX-a, am aflat că se practică şi această disciplină sportivă. Am participat la Olimpiada de Vară a Sportului Militar Liceal de când eram în clasa a IX-a. Iniţial nu am avut rezultate excepţionale, însă an de an ne-am dezvoltat aptitudinile iar la această etapă a Olimpiadei am obţinut rezultatele pe care le cunoaşteţi." Spre deosebire de triatlon, unde se trage numai din poziţia culcat rezemat, la tir se execută şedinţe de tragere din cele trei poziţii: culcat, în genunchi şi în picioare, trăgătorul fiind solicitat mult mai mult atât din punct de vedere fizic, cât şi (mai ales) psihic. "Competiţia a fost foarte strânsă – explică elevul caporal Storlic – toţi trăgătorii au fost foarte buni şi cred că diferenţa a fost făcută de capacitatea de concentrare şi stăpânirea de sine a fiecăruia. Acestea se îmbunătăţesc prin antrenament şi prin determinarea fiecăruia de a câştiga. Iar noi am dovedit anul acesta că putem."

Baschetul şi voleiul feminin au confirmat aşteptările

Antrenorii albaiulieni şi şeful lotului mizau pe rezultate bune la jocurile sportive, iar echipele de baschet şi de volei feminin nu au dezminţit. Ambele au jucat închegat, au aplicat schemele exersate la antrenamente, iar rezultatele din teren au fost mai mult decât concludente.

Elevul sergent Andrei Moise din clasa a XII-a D joacă baschet de când a intrat în colegiu – în şcoala gimnazială de la Zalău, aşa cum spune el, nu auzise de baschet – şi, cu siguranţă, statura lui a avut un rol important în cooptarea sa în echipa de baschet a colegiului. Meciurile au fost foarte grele, pentru că "fiecare jucător a căutat să câştige mingea şi să înscrie puncte, iar noi a trebuit să ne apărăm foarte bine şi să atacăm foarte mult. Din punctul meu de vedere, cel mai greu meci a fost cu cei de la Câmpulung Moldovenesc, pentru că ei întotdeauna au avut antrenor, spre deosebire de cei de la Breaza, care nu au un antrenor special pentru baschet. Cei de la Câmpu' au venit, ca şi noi, cu scheme pregătite şi de aceea a fost mult mai dificil". Baschetul este un joc rapid şi, în acelaşi timp, un joc strategic, în care contează, după cum spune Andrei, să fii un jucător inteligent şi să găseşti tot timpul oportunitatea cea mai bună: "Fiecare fază este diferită şi, dacă iei decizia corectă, oricând vei găsi persoana potrivită, la locul potrivit".

Eleva sergent-major Ioana Bogdan din clasa a XII-a C a jucat în echipa de volei a colegiului. "Primul meci, cel cu Câmpulung Moldovenesc, a fost foarte dificil. Am început cu încredere, dar în setul al treilea ne-am relaxat şi l-am pierdut. Ne-am revenit în setul următor şi am reuşit să câştigăm meciul. Cel de-al doilea, cu Breaza, a fost mult mai uşor pentru că fetele nu au fost la fel de bine pregătite şi am reuşit să câştigăm destul de lejer."

Din păcate, echipa de volei feminin a colegiului albaiulian este formată numai din elevele claselor a XII-a şi există temerea, printre elevi, că începând de anul viitor echipa nu va mai avea un joc la fel de bun. "Într-adevăr, echipa este formată din şase fete dintr-a XII-a, însă nu cred că dacă vom pleca, calitatea voleiului feminin din colegiu va scădea. Vor trebui să facă un antrenament mai intens şi, dacă va exista determinare, vor ocupa în continuare locul I".

I-am cerut o părere asupra faptului că elevele din clasele mai mici nu au dorit să intre în echipa de volei, gândindu-mă că ar fi un sport mai dificil ori, poate, selecţia a fost mai "dură". "Voleiul nu este un sport dificil – a spus Ioana – însă majoritatea fetelor preferă să stea să înveţe în plus, ori să se odihnească în timpul liber. Puţine sunt dispuse să-şi sacrifice cele câteva ore pe care le au la dispoziţie şi să vină la antrenamente".