"Caporalul la 9 ani", generalul-maior (rtr) Marin Lungu, a vizitat cazarma copilăriei sale

"Caporalul la 9 ani", generalul-maior (rtr) Marin Lungu, a vizitat cazarma copilăriei sale

Locotenent-colonel Iulian CEKU
Publicat pe 22.05.2015

Generalul-maior (rtr) Marin Lungu, împreună cu cadre militare din garnizoană, în vizită la Primăria Medgidia

În data de 20 mai, Regimentul 53 Rachete Antiaeriene "Tropaeum Traiani" a avut onoarea de a-l avea ca oaspete pe distinsul general-maior (rtr.) Marin Lungu.

Domnia sa a vizitat garnizoana în care, fiind copil de trupă, a trăit o parte din copilăria sa, amintindu-şi cu nostalgie şi resemnare momentele în care a aparţine hainei militare era mai presus de spiritul ludic caracteristic vârstei şi preocupărilor unui copil obişnuit de şapte ani. Domnul general a vizitat încăperile în care s-a derulat o parte a existenţei sale, dormitoarele şi spaţiile care reprezentau căminul său, ideea de "acasă" la acea vreme.

După revederea tulburătoare a locurilor încărcate de amintiri strânse în inima sa, domnul general a ţinut o prelegere emoţionantă la Cercul Militar Medgidia, în faţa unui public numeros format din cadre militare şi elevi de toate vârstele din localitate. În continuare, distinsul nostru oaspete s-a bucurat de un auditoriu vizibil emoţionat şi impresionat de povestea vieţii sale ca om şi militar, împărţind autografe pe volumul autobiografic "Caporal la 9 ani", publicat în anul 2013. După festivitate a fost invitatul unei emisiuni, în studioul televiziunii Media TV Medgidia, iar de Ziua Eroilor a fost invitat de către primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, la sediul instituţiei, unde i s-a acordat Diploma de recunoştinţă.

Domnul general (rtr) Marin Lungu a fost prezent în data de 21 mai şi la festivitatea militară de depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor căzuţi în Primul Război Mondial din garnizoana Medgidia unde, în cadrul festivităţii, a primit o Diplomă de excelenţă din partea Regimentului 53 Rachete Antiaeriene "Tropaeum Traiani".

Ne-am bucurat de această vizită, l-am primit şi ascultat cu multă admiraţie şi recunoştinţă, dar căutăm răspunsul la întrebarea: ştim cu adevărat să ne respectăm eroii?

Îi urăm domnului general Marin Lungu sănatate şi puterea de a depăşi lipsurile unei societăţi care ar trebui să-şi respecte mai mult adevăratele valori ale istoriei sale.

O viaţă de roman

S-a născut la 21 ianuarie 1936 în comuna Eschibaba Stejaru, satul Neatârnarea din judeţul Tulcea. A fost cadru militar, este veteran de război şi membru al Forumului Internaţional al Combatanţilor şi Veteranilor de Război. La vârsta de şapte ani a fost înrolat copil de trupă la Regimentul 40 Infanterie din Medgidia. Evenimentele celui de-Al Doilea Război Mondial l-au determinat să urmeze regimentul pe front, unde a acţionat ca cercetaş într-o subunitate a Diviziei a 9-a Infanterie. A participat la luptele de pe Frontul de Vest, la eliberarea Transilvaniei, Ungariei şi Cehoslovaciei. Pentru faptele de eroism în îndeplinirea misiunilor pe care le-a avut, a fost decorat pe front cu patru medalii de război: Crucea Serviciului Credincios, clasa a II-a (argint), Medalia Serviciului Credincios, clasa a II-a (argint), Bărbăţie şi Credinţă, clasa a II-a (argint) şi Virtutea Militară de Război, clasa I (aur). Cei care l-au decorat pe Frontul de Vest au fost cei mai de seamă comandanţi din acea perioadă a războiului, iar în alocuţiunea sa, ministrul de Război menţiona: "Îl decorez pe acest copil pentru fapte de curaj şi eroism; pentru informaţiile aduse merită mult şi ţara îi va fi recunoscătoare", declarându-l erou la nouă ani pentru serviciile excepţionale aduse. Pe front a fost capturat de trupele germane şi a supravieţuit cu greu unui lagăr nazist din Cehoslovacia. Eliberat în cele din urmă de către partizanii slovaci şi de trupele sovietice, a fost internat într-un spital al Crucii Roşii Internaţionale. Era grav bolnav, traumatizat şi rănit, nu mai putea vorbi şi în stare de şoc în urma atrocităţilor şi suferinţelor din lagărul nazist. A supravieţuit graţie îngrijirii de către maicile şi doctorii catolici şi a venit în cele din urmă în ţară, cu ultimul eşalon de militari români.

Despre incredibila activitate a lui Marin Lungu de pe Frontul de Vest s-au scris două romane: "Prea mic pentru un război aşa de mare" şi "Prizonier la nouă ani". După aceste romane, televiziunile română, slovacă şi franceză au realizat filmele cu aceleaşi titluri şi documentare. Cazul caporalului Marin Lungu a fost prezenat în Franţa şi Rusia ca fiind unic în istoria celui de-Al Doilea Război Mondial, iar scriitorul român Radu Teodoru îl caracteriza  "o pildă de veneraţie pentru generaţiile următoare".

Mult mai târziu, în anul 1995, a fost acreditat de către Ministerul Apărării Naţionale de a participa ca delegat la Primul Forum Internaţional al soldaţilor minori ai celui de-Al Doilea Război Mondial, care a avut loc la Varşovia, fiind cooptat ulterior ca membru al Federaţiei Internaţionale a Combatanţilor Antifascişti.

Ca cel mai tânăr participant la lupta antifascistă (copil de trupă), a fost decorat în anii 2005 şi 2010 de către guvernele român, ceh, slovac şi rus, cu ocazia celei de-a şaizecea aniversări a eliberării popoarelor de sub dominaţia fascistă.