Ştafeta alpină – viteză şi anduranţă

Ştafeta alpină – viteză şi anduranţă

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 07.07.2015

Schimb de ştafetă

Ştafeta alpină este, într-un fel, cea mai interesantă probă. Nu este atât de spectaculoasă precum probele de căţărare şi nici atât de solicitantă cum este combinata alpină, dar aici suma calităţilor individuale dau valoarea echipei.

Traseul de alergare în teren variat ales pentru ştafeta alpină din ediţia aceasta a Alpiniadei a fost în zona Colţilor Cheii, unde există şi poligonul de trageri pentru vânătorii de munte şi a avut o lungime de aproximativ 4 kilometri. De la start, concurenţii pătrundeau în pădure, pe o potecă ce urca pe o diferenţă de nivel de 500 de metri şi o lungime de aproximativ un kilometru. În afara efortului pe care concurenţii trebuiau să-l facă pentru a parcurge această distanţă, ei au trebuit să treacă şi prin câteva porţiuni unde ploile din ajun înmuiaseră bine terenul, cât să alunece bocancii pentru un plus de dificultate a traseului. La ieşirea din pădure, urma o zonă de lăstăriş cu o curbă de nivel la care se vedea deja cerul, inducând concurentului ideea că acolo ar fi punctul culminant al pantei. Dezamăgire totală: de acolo urma încă o porţiune de 200 de metri de urcuş până la al doilea punct de control, de unde traseul urma un drum de care. După o porţiune de teren plat prin pădure, lungă de aproximativ 150 de metri, urma partea de coborâre. Şleaurile săpate în drumul de care de torentele apărute în urma ploilor au solicitat şi mai mult articulaţiile concurenţilor. După al treilea punct de control, traseul ocolea la stânga, pentru a ajunge la albia pârâului Cheia, unde era dispus şi ultimul punct de control. Chiar dacă terenul este relativ plat, lăstărişul de pe malurile râului sporeşte dificultatea deplasării şi, o ultimă pantă, scurtă însă abruptă (atât cât este necesar ca alergătorii "să cupleze 4×4") este ultimul "zvâc" înainte de a ieşi din nou în câmp deschis şi de a ajunge în poligonul de tragere.

Şeful de probă, locotenentul Marius Ioniţă, comandant de pluton şi instructor la Baza de Instrucţie pentru Vânători de Munte, apreciază că traseul a fost destul de solicitant, mai ales în prima parte, cea de urcare: "Dacă aş fi fost concurent, pe prima porţiune aş fi dat tot ceea ce aş fi avut mai bun, pentru că în pantă se face diferenţa. Pe drum drept şi la vale toţi merg aproximativ la fel. La coborâre, încheieturile piciorului (glezna şi genunchiul) sunt mai solicitate, mai ales că şi viteza la coborâre este destul de mare. Ca la orice concurs, au fost şi vârfuri, dar au fost şi concurenţi care nu au prins cea mai bună formă. Însă apreciez foarte mult că nimeni nu a abandonat şi, oricât de greu li s-a părut – pentru că unii dintre ei vin aici după exerciţii sau aplicaţii – toţi au ajuns să predea ştafeta, respectiv să treacă linia de sosire".

Însă alergarea a fost numai o parte din proba de ştafetă – este drept, cea mai spectaculoasă. La fel de importante au fost însă şi tragerile şi aruncarea grenadelor, unde fiecare ratare a adus o penalizare de 30 de secunde.

Clasamentul la proba de ştafetă

Locul

Lotul sportiv

Timp la sosire

Timp cu penalizări

1

Brigada 2 Vânători de Munte

1h 27min 34sec

1h 34min 04sec

2

Batalionul 22 Vânători de Munte

1h 30min 48sec

1h 35min 18sec

3

Batalionul 21 Vânători de Munte

1h 31min 58sec

1h 36min 28sec

4

Batalionul 17 Vânători de Munte

1h 31min 32sec

1h 37min 32sec

5

Brigada 61 Vânători de Munte

1h 32min 46sec

1h 40min 46sec

6

Batalionul 30 Vânători de Munte

1h 35min 33sec

1h 44min 03sec

7

Batalionul 24 Vânători de Munte

1h 39min 28sec

1h 50min 28sec

8

Batalionul 26 Vânători de Munte

2h 08min 15sec

2h 18min 45sec