Generalul de brigadă (rtr.) Ioan Birişiu a împlinit vârsta de 90 de ani

Generalul de brigadă (rtr) Ioan Birişiu a împlinit vârsta de 90 de ani

Generalul de brigadă (rtr.) Ioan Birişiu împreună cu participanţii la aniversare

Marţi, 21 iulie, în sala mare a Cercului Militar Bistriţa a avut loc festivitatea prilejuită de împlinirea vârstei de  90 de ani a generalului de brigadă (rtr.) Ioan Birişiu.

Festivitatea s-a desfăşurat în prezenţa locţiitorului comandantului Brigăzii 81 Mecanizate "General Grigore Bălan", colonel Ioan-Marian Cristurean, a colonelului (r.) Vasile Măgeruşan, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria", filiala judeţului Bistriţa-Năsăud, a comandanţilor de unităţi din garnizoana Bistriţa, a veteranilor de război, cadrelor în rezervă şi retragere, a reprezentanţilor militarilor din comandamentul Brigăzii 81 Mecanizate "General Grigore Bălan".

Au fost rostite alocuţiuni de către colonel Ioan-Marian Cristurean, colonel (r.) Vasile Măgeruşan, domnul Adrian Mănarcă, domnul Cornel Florea, la final luând cuvântul generalul de brigadă (rtr.) Ioan Birişiu, care, în cuvinte emoţionante a descris parcurgerea carierei militare, activitatea desfăşurată în viaţa civilă, cu împliniri şi satisfacţii, dar şi cu greutăţi, şi a mulţumit tuturor pentru prezenţa alături de domnia sa la împlinirea venerabilei vârste.

A fost un moment cu o încărcătură emoţională deosebită, iar la încheierea festivităţii sărbătoritului i s-a oferit – din partea locţiitorului comandantului brigăzii, colonel Ioan-Marian Cristurean – o plachetă, o diplomă aniversară şi un album foto, colonelul (r.) Vasile Măgeruşan i-a  înmânat o plachetă, iar din partea comandantului Centrului Militar Judeţean Bistriţa-Năsăud, colonel Florintin Belean, o diplomă aniversară şi un cadou. De asemenea, invitaţii prezenţi la aniversare au oferit generalului de brigadă (rtr.) Ioan Birişiu flori şi cadouri.

Generalul de brigadă (rtr.) Ioan Birişiu s-a născut la data de 22 iulie 1925 în localitatea Dobalii de Jos, judeţul Trei Scaune (Covasna). În perioada 1932-1936 a urmat cursurile şcolii primare din oraşul Sfântu Gheorghe, 1936-1940 cursul inferior de liceu la Colegiul Naţional "Sfântul Sava" din Bucureşti, iar în 1940, după cedarea Ardealului de Nord, se refugiază împreună cu părinţii la Braşov, unde îşi continuă studiile la Liceul "Andrei Şaguna", obţinând diploma de bacalaureat în luna iunie 1944.

În perioada 1944-1946 urmează cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Activi de Infanterie, iniţial în tabăra din Zărneşti, ulterior la Sibiu, şi este avansat la gradul de sublocotenent la 1 iulie 1946 prin Înalt Decret Regal, fiind clasificat al nouălea din 474 absolvenţi.

A îndeplinit funcţia de comandant pluton antitanc la Batalionul 2 Vânători de Munte din Braşov, comandant de companie şi ofiţer de stat major la Batalionul 16 Vânători de Munte din Bistriţa, şef de stat major de regiment la Regimentul 219 Infanterie din Slobozia, şef Birou cercetare la Divizia 95 Infanterie din Oradea, iar de-a lungul carierei militare a urmat diferite cursuri de perfecţionare.

A fost trecut în rezervă cu gradul de căpitan la data de 22 noiembrie 1955, avansat la gradul de maior în anul 1976, la gradul de locotenent–colonel în anul 1990, colonel în 1995 şi general de brigadă în anul 2012.

Din anul 1990 face parte din Biroul Executiv al Filialei Judeţene Bistriţa-Năsăud a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, îndeplinind funcţiile de secretar, vicepreşedinte, preşedinte interimar, iar din anul 2009 este preşedintele acestei asociaţii.

 

Pentru recunoaşterea meritelor şi pentru participarea domniei sale la cel de-Al Doilea Război Mondial a fost decorat cu:
• Medalia Muncii – 1949;
• Medalia "Eliberarea de sub Jugul Fascist" – 1954;
• Medalia "Crucea Comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial 1941 – 1945";
• Medalia Naţională "Serviciul Credincios" – 2009;
• Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Cavaler – 2015;
• Cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa - 2008;
• Cetăţen de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud - 2014.