Veteranul Iosif Hegheş, o filă din istoria vie a României

Veteranul Iosif Hegheş, o filă din istoria vie a României

Sublocotenentul (rtr.) Iosif Hegheş reprezintă o mărturie vie a ceea ce s-a întâmplat în istoria noastră şi, totodată, este o importantă parte a tezaurului uman al Armatei României

Sublocotenentul (rtr.) Iosif Hegheş din Timişoara  a împlinit, la mijlocul acestei luni, vârsta de 101 ani. Este decorat cu medalia "Bărbăţie şi credinţă" cu spade clasa a II-a şi reprezintă o mărturie vie a ceea ce s-a întâmplat în istoria noastră şi, totodată, este o importantă parte a tezaurului uman al Armatei României, fiind printre ultimii supravieţuitori ai celei mai dure conflagraţii din istorie: Al Doilea Război Mondial.

O naţiune care se respectă îşi cinsteşte şi îşi omagiază actele istorice, dar şi pe făuritorii lor. Mulţi veterani de război poartă astăzi pe piept diferite ordine şi medalii pentru faptele de bravură săvârşite pe câmpul de bătălie cu care ţara se mândreşte. Anii au trecut, veteranii au îmbătrânit, au albit, dar şi astăzi îşi aduc aminte de ororile războiului, de foştii lor camarazi de care s-au despărţit datorită timpului.

La cei 101 ani, pentru sublocotenentul (rtr.) Iosif Hegheş este însă foarte dureros să vorbească despre acele zile, deşi pare hotărât să transmită experienţele sale generaţiilor mai tinere. A făcut parte din Divizionul 2 Obuziere model "Skoda", calibru 500 mm. A luptat pe Frontul de Est şi nu poate uita iarna rusească, mai ales în Siberia: "Mie întotdeauna mi-a plăcut haina militară. Să mai am prietenii din tinereţe, şi acuma m-aş duce iar pe front. Numa' că toţi din baterie au murit, doar eu am mai rămas" - le-a spus vizitatorilor sublocotenentul (rtr.) Iosif Hegheş.

Militarii bănăţeni din Centrul Militar Zonal Timiş, care i-au făcut o vizită acasă veteranului bănăţean, au considerat ca fiind o zi specială, consacrată drept moment de referinţă pentru a cinsti şi omagia pe unul dintre venerabilii ostaşi ai ţării, care ne-a învăţat de-a lungul timpului lecţia demnităţii şi a patriotismului.

Locotenent-colonelul Mihai Ionică, de la Biroul informare-recrutare din Centrul Militar Zonal Timiş, a fost unul dintre cei care a demonstrat încă o dată că veteranii de război merită preţuirea noastră şi trebuie să le continuăm idealurile printr-o atitudine care să le cinstească memoria şi munca. "Întâlnirea de astăzi a reprezentat un semn de apreciere faţă de cei care s-au sacrificat şi au pus, mai presus de orice, datoria faţă de ţară – a declarat locotenent-colonelul Mihai Ionică. Au trecut prin multe greutăţi, dar poate cel mai însemnat eveniment din viaţa lor a fost, cu siguranţă, cel de-Al Doilea Război Mondial. Sub ochii lor au pierit camarazi de front, rude sau prieteni. Au trăit cu această povară, iar astăzi îşi amintesc şi povestesc tinerei generaţii ororile la care au asistat. Cu toate acestea, ei sunt mândri că au contribuit la apărarea gliei străbune şi, practic, la tot ceea ce astăzi înseamnă România. Pentru noi, militarii, ei sunt exemple de urmat şi le purtăm un respect deosebit. Cu toţii se luptă şi astăzi, dar cu greutăţile specifice acestei vârste. Ei sunt cei care au scris o bucăţică din istoria noastră naţională împreună cu unităţile din care au făcut parte, cu arma în mână pe câmpurile de luptă. Şi în perioada următoare, comandantul Centrului Militar Zonal Timiş împreună cu echipe constituite la nivelul garnizoanei îi vor vizita pe veteranii de război de pe raza judeţului Timiş pentru a le afla poveştile de război, poveştile de viaţă, pentru a-i cunoaşte pe cei care au luptat şi au dus greul într-o perioadă extrem de dificilă, aşa cum a fost perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Generaţia militarilor de astăzi trebuie să cunoască faptele de arme ale camarazilor noştri, povestite chiar de cei care le-au trăit. Onoare şi respect pentru toţi veteranii armatei române!".

Exemplul veteranilor de război pe câmpul de luptă ne obligă şi ne cere nouă, militarilor armatei române, să nu precupeţim niciun efort pentru a fi la înălţimea faptelor lor, iar când patria ne-o va cere, să răspundem la fel cum au făcut-o ei, veteranii de război, cu peste şapte decenii în urmă.

Eroii neamului sunt un simbol care trebuie cinstit şi venerat, o mărturie că poporul nostru, greu încercat de istorie, a găsit întotdeauna resursele necesare pentru a merge mai departe, chiar dacă preţul plătit a fost unul copleşitor.

Cu evlavie şi pioşenie ne închinăm în faţa domniilor voastre, stimaţi veterani de război, eroi ai neamului românesc!