Împreună cu veteranul de război Neculai Lunca, la a 96-a aniversare

Împreună cu veteranul de război Neculai Lunca la a 96-a aniversare

Locotenent-colonel Dorinel COTEA
Publicat pe 23.08.2015

În vizită la veteranul de război sublocotenent (rtr.) Neculai Lunca, la aniversarea celor 96 de ani

 

În ziua de 20 august, reprezentanţi ai Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa" din Braşov  s-au aflat alături de veteranul de război sublocotenent (rtr.) Neculai Lunca din Braşov, la aniversarea venerabilei vârste de 96 de ani.

Anul 2015 este un an special pentru veteranii de război, cu o dublă semnificaţie: se împlinesc 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial şi 25 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război. În semn de respect faţă de înaintaşi, anul 2015 a fost declarat, prin Hotărârea Guvernului nr. 164/2015, "Anul Veteranilor de Război". Dorind să-şi arate recunoştinţa faţă de aceşti oameni adevăraţi care continuă să reprezinte file vii din istoria ţării, Garnizoana Braşov omagiază veteranii de război din judeţul Braşov care împlinesc, în acest an, 95 de ani sau mai mult.

Militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa" încercă prin aceste activităţi simbolice să aducă la cunoştinţa societăţii civile faptul că în România există, din păcate, un număr din ce în ce mai mic de veterani de război, oameni care au cunoscut din plin ororile războiului şi care, în demnitate şi tăcere, îşi trăiesc ultima parte a vieţii, cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi de comunităţile în care trăiesc.

Deoarece chiar în dimineaţa aniversării zilei sale de naştere, venerabilul veteran de război a suferit un mic accident casnic, echipa formată din preotul militar Bogdan Oancea, maiorul Ionuţ Chivu şi sublocotenentul Ana-Maria Nistor, din statul major al Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa", l-a vizitat pe acesta la Spitalul de Urgenţă din Braşov. Aceştia au încercat să aducă un zâmbet în sufletul venerabilului ostaş, să-l felicite cu ocazia zilei sale de naştere. I-au oferit cadouri şi au transmis veteranului de război sublocotenent (rtr.) Neculai Lunca, din partea comandantului brigăzii şi comandant al garnizoanei Braşov, general de brigadă Tudorică Petrache, mesajul de apreciere şi mulţumire pentru sacrificiul personal adus ţării în anii de război, cele mai sincere felicitări cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 96 de ani şi, bineînţeles, însănătoşire grabnică.

Născut în data de 20 august 1919, în satul Rusu, comuna Adam, judeţul Galaţi, sublocotenentul (rtr.) Neculai Lunca a luptat pe ambele fronturi unde Armata României a purtat acţiuni de luptă în cel de-Al Doilea Război Mondial, meritele sale pe câmpurile de bătălie fiind recunoscute prin decorarea cu medalia "Victoria", medalia "Eliberarea de sub jugul fascist", medalia "Meritul Militar", clasa I, precum şi ordinul "Meritul Militar", clasa I, a II-a şi a III-a.

Cu părere de rău, venerabilul veteran de război şi-a exprimat regretul că ne-a primit pe patul de spital, dar a promis că următoarele aniversări le vom petrece la domiciliul său, atât alături de cei din familie, cât şi alături de cei din "familia" oştirii române. Vizita a fost un bun prilej pentru dumnealui de a depăna crâmpeie din amintirile de pe front şi a rememora atât ororile războiului, cât şi spiritul de sacrificiu al militarilor români în cel de-Al Doilea Război Mondial. Sublocotenent (rtr.) Neculai Lunca a mulţumit din suflet pentru participarea vânătorilor de munte la momentul său aniversar şi a adresat invitaţia de a mai găzdui asemenea musafiri de onoare şi la aniversările sale viitoare!