Concursul aplicativ-militar de paraşutism "Memorial general Grigore Baştan"

Concursul aplicativ-militar de paraşutism "Memorial general Grigore Baştan"

Locotenent-colonel Dragoş AXINIA
Publicat pe 28.07.2015

La exerciţiu participă aproximativ 200 de militari din Ministerul Apărării Naţionale şi din celelalte structuri ale Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională

În perioada 26-31 iulie se desfăşoară la Buzău, în organizarea Componentei de operaţii speciale din Statul Major General şi cu sprijinul Fundaţiei "General Grigore Baştan", exerciţiul cu trupe în teren "Memorial general Grigore Baştan" ediţia 2015.

La acest exerciţiu participă aproximativ 200 de militari din Ministerul Apărării Naţionale şi din celelalte structuri ale Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.

Probele de concurs constau în paraşutări de la înălţimi mici şi paraşutări de la înălţimi mari cu paraşută rotundă şi cu paraşută de tip aripă, urmate de o şedinţă de tragere în poligon – organizată după regulamentul de tragere al forţelor pentru operaţii speciale –, şi de aruncarea grenadelor de mână ofensive de exerciţiu la distanţă şi cu precizie.

O probă distinctă din cadrul competiţiei o reprezintă deplasarea după azimut pe un traseu lung de aproximativ 50 km. Pe timpul deplasării, concurenţii vor traversa râul Buzău folosind metoda funicularului, vor îmbrăca mijloacele individuale de protecţie CBRN pentru a traversa un raion marcat ca fiind contaminat şi vor avea de rezolvat un moment medical (acordarea primului ajutor, transportul unui rănit, solicitarea sprijinului MEDEVAC etc.).

O noutate la această ediţie este faptul că, în acest an, participă la concurs şi 40 de paraşutişti civili din cadrul Aeroclubului României, însă numai la probele de paraşutare. Organizatorii au în intenţie ca anul viitor şi paraşutiştii sportivi să participe la unele probe militare.

Concursul durează aproximativ 48 de ore, de la prima paraşutare – care a avut loc pe 28 iulie în jurul orei 9:30 – şi până când ultimul concurent trece linia de sosire la traseul de 50 km.