Subofiţerul/Soldatul anului 2015 – Ziua surprizelor

Subofiţerul/Soldatul anului 2015 – Ziua surprizelor

Căutarea azimutului

Cea de-a treia zi a competiţiei „Subofiţerul/Soldatul anului 2015” a fost, probabil, cea mai specială şi cea mai aşteptată. De asemenea, după cum se anunţase iniţial, comisia de evaluare a avut şi surprize pentru participanţi.

Ultima zi a concursului a început direct cu prima probă -surpriză: montarea contracronometru a pistolului-mitralieră. Deşi fusese anunţată ca probă-surpriză, nimeni, în afara comisiei de evaluare, nu a ştiut despre ce era vorba, iar concurenţii au aflat chiar în momentul în care au văzut pistolul-mitralieră demontat în faţa lor. „Am avut parte de o surpriză plăcută, pentru că majoritatea militarilor au obţinut un timp extraordinar. Desigur, am avut şi excepţii, dar acelea au fost din cauza emoţiilor şi simple accidente” - a spus preşedintele comisiei de evaluare şi consilierul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, plt.adj.pr. George Neacşu.

Imediat după încheierea primei probe-surpriză, militarii au primit un ordin de luptă. Li s-a specificat situaţia şi li s-a cerut să execute o misiune concepută după un scenariu, astfel încât un militar să poată identifica, după deplasarea pe azimut, diferite obiective. „Pentru a-şi continua deplasarea, militarul trebuie să ofere informaţii, pe care orice militar trebuie să le aibă, din şase domenii diferite” - a completat consilierul. Primul dintre ele a fost instrucţia sanitară. Acolo, un instructor specializat le-a adresat întrebări din domeniul medical, iar militarii trebuiau să răspundă corect, dacă vroiau să-şi continue traseul până la final. Al doilea obiectiv a fost atelierul de instrucţie genistică. Instructorul specializat a pregătit un dispozitiv exploziv improvizat şi a pus întrebări despre procedurile operaţionale la descoperirea unui asemenea obiect. Cel de-al treilea atelier, bine ascuns în pădure, a fost cel de instrucţie de front, iar instructorul le-a cerut să execute anumite mişcări sau semne care ţin de instrucţia de front a luptătorului. Al patrulea obiectiv a fost cel de instrucţie de comunicaţii. Militarii au fost nevoiţi să răspundă corect la întrebări care aveau legătură cu staţiile radio, componentele acestora, modul de folosire şi mentenanţă. Obiectivul numărul cinci, poate unul dintre cele mai dificile, a fost cel C.B.R.N. Aici, militarii au fost nevoiţi să îmbrace costumul de protecţie, să se deplaseze printr-o zonă contaminată, dar şi să intre în camera de gaze. De asemenea, în tot acest timp trebuiau să explice ceea ce fac şi de ce în acea ordine. „Am dorit să verificăm modul în care militarii îşi apreciază şi utilizează aceste mijloace de protecţie, lucru care nu a putut decât să ne bucure în momentul în care am văzut că cei mai mulţi dintre ei s-au descurcat foarte bine” - a adăugat plt.adj.pr. George Neacşu.

Ultimul obiectiv a fost acela al instrucţiei topografice. Aici, instructorul le-a cerut militarilor să identifice anumite elemente din teren, să găsească azimutul şi să indice direcţia şi distanţa până la acestea.

În tot acest timp, pe parcursul acestui traseu de aproximativ o oră, comisia de evaluare a decis că trebuie să aibă loc şi cea de-a doua probă-surpriză: identificarea în câmpul tactic a anumitor elemente care ar putea să le pună viaţa în pericol sau ar putea să indice prezenţa unui adversar în zona în care ei îşi desfăşurau misiunea. „Trebuie să spun că la această probă am avut din nou parte de o surpriză, pentru că militarii chiar au descoperit indiciile, care au fost destul de bine ascunse. La final, cei mai mulţi dintre concurenţi au obţinut peste 80 de puncte din maximum de 100. De asemenea, am fost curios să-i întreb cum li s-a părut această probă, şi de fiecare dată au spus că a fost cea mai frumoasă probă a competiţiei, că le-a dat sentimentul că sunt şi militari, dar şi luptători în acelaşi timp. În concluzie, a fost o probă care şi-a atins obiectivele" - a încheiat preşedintele comisiei de evaluare.

Mâine va avea loc ceremonia de premiere şi atunci vom afla şi câştigătorii. Niciun candidat nu a aflat vreun rezultat pe timpul concursului. Comisia a dorit ca rezultatele să fie lăsate la urmă, pentru ca militarii să dea tot ce au mai bun în ei şi să lupte pentru fiecare punct pus în joc.