Abilităţi demonstrate cu succes

Abilităţi demonstrate cu succes

Pregătirea înainte de a porni la drum

Cea de-a treia zi a competiţiei „Subofiţerul/Soldatul anului 2015 – etapa finală pe Forţele Terestre” a fost dedicată în totalitate probei practice, care a avut loc în poligonul de instrucţie „Dobrogostea”.

Prima rază de soare i-a găsit pe concurenţi pregătiţi să ridice armamentul şi echipamentul de care aveau nevoie pentru ultima probă a competiţiei. În timp ce erau îmbarcaţi în autovehicul, singurul lor gând era la traseul pe care urmau să-l parcurgă, se gândeau cum va fi şi-şi făceau planuri despre ce ar trebui să facă în momentul în care se vor vedea singuri în pădure.

Odată ajunşi în poligonul de instrucţie „Dobrogostea”, concurenţii au început să se pregătească pentru traseu. Au pornit, unul câte unul, cu busolele şi hărţile în mâini, spre pădurea deasă care ascundea şase obiective pe care trebuiau să le găsească după anumite coordonate.

Primul dintre ele a fost cel al instrucţiei CBRN. Aici, militarii au fost nevoiţi să îmbrace costumul de protecţie, să se deplaseze printr-o zonă contaminată, dar şi să ştie fiecare pas pe care îl au de executat în cazul unui atac chimic. În ceea ce priveşte al doilea obiectiv -instrucţia genistică - a fost unul destul de dificil de ajuns la el, din cauza terenului extrem de denivelat. Cu toate acestea, toţi concurenţii l-au găsit şi au putut să-şi continue drumul către obiectivul al treilea, instrucţia de comunicaţii. După ce au mers pe drum accidentat şi noroios, aceştia au descoperit, într-un luminiş, obiectivul pe care-l căutau. Singurul mod de a trece cu brio mai departe a fost să răspundă corect la întrebările instructorului, care aveau legătură cu staţiile radio, componentele acestora şi modul de folosire.

Al patrulea obiectiv, unul la care cu greu s-a ajuns şi a dat ceva bătaie de cap concurenţilor, a fost cel în care au trebuit să cunoască mai multe mişcări sau semne ce ţin de instrucţia de front a luptătorului. La următorul obiectiv, cel al instrucţiei topografice, un instructor le-a cerut militarilor să identifice anumite elemente din teren şi să găsească un obiect ascuns după un azimut dat.

Ultimul obiectiv, dar la fel de important ca celelalte cinci, a fost instrucţia sanitară. Concurenţii au răspuns la întrebări din domeniul medical şi foarte mulţi dintre ei s-au descurcat foarte bine.

Mâine va avea loc ceremonia de premiere şi vom afla care sunt câştigătorii competiţiei "Subofiţerul/Soldatul anului 2015".