Românii nu-şi uită eroii

Românii nu-şi uită eroii

Garda de Onoare la mormântul eroului Dan Ion Ciobotaru

În conformitate cu Legea nr.150 din 22.10.2014, în semn de recunoaştere a meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare, s-a instituit Ziua Veteranilor din teatrele de operaţii.

Cu acest prilej, în satul Pinu din comuna Brăeşti, militarii din garnizoana Buzău au organizat o ceremonie militară dedicată eroului buzoian sublocotenent (post-mortem) Dan Ion Ciobotaru, căzut la datorie la 23 iunie 2010 în Afganistan. Alături de membrii familiei s-au aflat la ceremonie camarazi din garnizoanele Buzău şi Braşov, reprezentanţi ai autorităţilor locale, dar şi din cadrul structurilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, copii şi oameni ai satului, înalte feţe bisericeşti. În semn de recunoştinţă pentru sacrificiul suprem, cu voci tremurânde, fiind poate prea săraci în cuvinte, au evocat principalele momente din activitatea depusă în slujba ţării a celui care a fost omul, militarul, eroul sublocotenent (p.m.) Dan Ion Ciobotaru. După oficierea serviciului religios a urmat depunerea de coroane şi jerbe de flori de către familie şi instituţiile participante la eveniment. Acestora li s-au alăturat, într-un şir al tăcerii, copii de la şcoala din satul Pinu, care au depus şi ei flori la mormântul eroului …cine îşi asumă crucea de erou, îşi asumă responsabilitatea patriotului, a celui care ia parte la războiul războaielor, unde sufletul eroului primeşte libertatea zilei "care nu cunoaşte amurgul, a zilei care nu cunoaşte umbra ...". "Românii nu-şi uită eroii. Armata României nu-şi uită eroii… Îi cinstesc, îi preţuiesc şi îi respectă pentru că Ei sunt cei care au pus, mai presus de orice, dragostea faţă de ţară, consfinţită prin însăşi Jurământul pe care l-au depus ca orice militar: «Jur să-mi apăr ţara chiar şi cu preţul vieţii...»" – a transmis locţiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie "Getica", general de brigadă dr.Oliviu Irina, prezent la comemorare. Ne-am despărţit de eroul nostru cu capetele plecate într-o pioasă recunoştinţă, însoţiţi de acordurile melodiei "Stingerea". Dumnezeu să te aibă în pază, eroule !

Dragă EROULE,

 Azi mai mult ca niciodată mi-au răsunat în minte versurile lui Ioan Neniţescu din "Pui de lei" …şi parcă totul a îmbrăcat o aură întunecată ca semn al cinstirii celor care, prin sacrificiul suprem, au scris paginile de aur ale istoriei românilor… şi mai ştiu că există un singur nume pe care trebuie să-l cunoască orice român, în orice loc s-ar afla, există un nume pe care trebuie să-l slăvim în fiecare zi, există un nume pe care trebuie să-l rostim tot timpul cu vreme şi fără vreme: acesta este EROUL.

"Eroi au fost, eroi sunt încă

Şi-or fi în neamul românesc!

Căci rupţi sunt ca din tare stâncă

Românii  orişiunde cresc…".

Întotdeauna am apreciat pe acei oameni care şi-au pus viaţa în slujba altora. Aceia care au ales să trăiască pentru alţii, să se jertfească pentru alţii. EL, EROUL... fără să mai stea pe gânduri, a riscat totul, şi-a dat şi viaţa pentru ca viaţa altora să fie salvată. Şi el iubea să trăiască, avea poate o familie, părinţi ori copii la care ţinea, dar nici măcar nu s-a gândit la asta, tot ce a contat a fost că alţii pot muri dacă nu sunt ajutaţi de el. A făcut "un târg" cu moartea şi a dat la schimb viaţa sa pentru vieţile altora, care poate îi erau străini… Cine îşi asumă crucea de erou, îşi asumă responsabilitatea patriotului, a celui care ia parte la războiul războaielor, unde sufletul eroului primeşte libertatea zilei "care nu cunoaşte amurgul, a zilei care nu cunoaşte umbra..."

Românii nu-şi uită eroii. Armata României nu-şi uită eroii.  Îi cinstesc, îi preţuiesc şi îi respectă pe toţi cei care, prezenţi atât în cele două conflagraţii mondiale, dar şi în acţiunile de combatere a terorismului şi menţinerea păcii din teatrele de operaţii, au spus  "prezent" la datorie.

 Ei sunt cei care au pus, mai presus de orice, dragostea  faţă de ţară, consfinţită prin însăşi Jurământul pe care l-au depus ca orice militar:

"Jur să-mi apăr ţara, chiar şi cu preţul vieţii..."

Sunt CINCI ani de când eroul sublocotenent post-mortem Dan Ion Ciobotaru  odihneşte în tărâmul veşniciei din curtea bisericii din satul Pinu, comuna Brăeşti, loc pe la care trec, cu sufletul gol, cei care i-au fost dragi sufletului lui, dar şi camarazii săi. Eroii Dan Ciobotaru şi Paul Caracurda din Batalionul 33 Manevră, dislocat în Afganistan, au căzut la datorie în data  23 iunie 2010, în timp ce executau o misiune de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar.

La aproximativ 30 de kilometri de Qalat, autovehiculul de tip HUMVEE în care se aflau a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat, acţionat de la distanţă; în urma deflagraţiei, cei doi militari pierzându-şi viaţa.

I-a părut rău că a murit. Aşa se spune, în tradiţia românească, despre cineva care s-a dus, iar în ziua înmormântării plouă. Aşa a fost şi atunci  când a fost condus pe ultimul drum eroul Dan Ciobotaru. A plouat ore în şir din cer dar şi din ochii celor care l-au cunoscut şi l-au iubit.

Sunt  cinci  ani de când încerc a şti ce e în sufletul acestor oameni ce nu l-au părăsit niciodată.

Nu am avut niciodată puterea de a pricepe până la capăt "chimia" tainei care într-o clipă schimbă fundamental viaţa unui om, îndreptând-o hotărât spre o ţintă, necunoscută până atunci, netrăită, dar care germina poate cu răbdare, de mult, în întunericul inimii.

Iată de ce...

Eroii rămân veşnic în amintirea noastră, a militarilor, iar momentele grele ale despărţirii de ei nu sunt niciodată uitate. E ca un  semn de fraternitate peste moarte, prinşi cu toţii de umeri, ca într-o horă, cu capetele plecate spre pământ.

Rugăm pe Hristos Cel Răstignit  să reverse harul Său, al luminii şi vieţii veşnice, peste eroii neamului românesc, dăruindu-le lor odihna sfântă întru nădejdea Învierii, spre slava lui Dumnezeu şi mântuirea neamului.

În veci să fiţi slăviţi, eroi ai neamului românesc!