"Subofiţerul/Soldatul anului 2015" la Regimentul 69 Artilerie Mixtă

"Subofiţerul/Soldatul anului 2015" la Regimentul 69 Artilerie Mixtă

Alergare pe distanţa de 3000 m pentru băieţi, respectiv 2000 m pentru fete

În perioada 28 septembrie – 2 noiembrie, garnizoana Zalău a găzduit competiţia anuală "Subofiţerul/Soldatul anului 2015", etapa pe Regimentul 69 Artilerie Mixtă "Silvania".

Prima zi a competiţiei a debutat cu deschiderea oficială, pe platoul Batalionului 317 Sprijin Logistic "Voievodul Gelu" din Zalău. "În această săptămână, ne propunem să vedem care sunt cei mai buni dintre dumneavoastră, să facem o selecţie, iar aceia care vor obţine  cele mai bune rezultate să poată participa în etapa superioară, cea pe Divizia 4 Infanterie «Gemina». Veţi fi verificaţi şi testaţi din multe domenii şi comisia este pregătită pentru a vă acorda punctajul corect. Sper ca la finalul acestei competiţii să putem vedea într-adevăr un model de subofiţer şi soldat. Fie ca cel mai bun să câştige!" – a spus comandantul Regimentului 69 Artilerie Mixtă "Silvania",  colonelul  Ştefan Toader.

Competiţia a început  prin desfăşurarea probelor  de pregătire fizică, flotări, abdomene şi alergare pe distanţa de 3000 m pentru băieţi, respectiv 2000 m pentru fete. Probele nu au fost foarte grele, dar suficient de dificile pentru a le pune mici probleme, şi asta pentru că militarii participanţi sunt cei mai buni în unităţile de provenienţă, iar concurenţa pe măsură. Celelalte două probe au verificat cunoştinţele  limbii străine – engleza, şi pregătirea militară generală, probe care au arătat că militarii au fost pregătiţi, mulţi dintre ei ajungând aproape de 100 de puncte.

Dacă prima zi de concurs s-a desfăşurat exclusiv în cazarmă, în cea de-a doua zi, militarii s-au deplasat  în poligonul de tragere Crasna.   Aici, concurenţii au putut să-şi dovedească precizia  şi calităţile de trăgători asupra  ţintelor în câmpul tactic. De asemenea, executarea unei  trageri cu armamentul de infanterie, cu masca pe figură, în cadrul probei-surpriză, a pus în valoare calităţile de militari cu adevărat profesionişti.

 Cea de-a treia zi a competiţiei "Subofiţerul/Soldatul anului 2015" a fost  cea mai aşteptată şi cea mai solicitantă probă desfăşurată  tot în poligonul Crasna. De această dată, militarii au fost nevoiţi să pună în practică cunoştinţele teoretice acumulate în ceea ce priveşte orientarea topografică, instrucţia genistică, apărarea CBRN, instrucţia sanitară, cea de comunicaţii, precum  şi deprinderile în executarea mişcărilor de instrucţie de front. Departajarea s-a făcut în funcţie de abilităţile practice  şi de ordinea operaţiunilor pe care fiecare concurent trebuia să le execute.

Trecând prin cele şase ateliere organizate pentru această probă, concurenţii au constatat cât este de greu, în condiţii de presiune psihică majoră şi de teren accidentat, să pună în aplicare cunoştinţele  însuşite.

În cea de-a patra zi s-a desfăşurat proba de prezentare în faţa comisie de evaluare, formată din consilierii din cadrul unităţilor subordonate, în care concurenţilor le-au fost verificate abilităţile de comunicare şi modul de port a ţinutei militare.

După cele patru  zile de competiţie,  în care militarii participanţi au fost supuşi la teste şi probe practice din toate domeniile militare, a sosit  momentul pentru câştigători să urce pe podium.

 "Subofiţerul anului", etapa pe Regimentul 69 Artilerie Mixtă "Silvania", ediţia 2015: plutonier-major Florin Dârjan, din Batalionul 317 Sprijin Logistic "Voievodul Gelu" – "Am vrut  să câştig şi exact asta am şi făcut, chiar dacă ceilalţi concurenţi au fost foarte bine pregătiţi şi punctajul a fost foarte strâns. Pentru finala care se va desfăşura pe Divizia 4 Infanterie <Gemina> , am de gând să mă pregătesc şi mai mult, pentru a câştiga locul întâi, pentru că în 2011 am terminat pe locul al doilea". Locul II: plutonier-major Mircea Pocol, din Batalionul 612 Artilerie Antitanc "Maramureş". Locul III: plutonier-major Romeo Mac, din Batalionul 315 Artilerie "Simion Bărnuţiu".

"Soldatul anului", etapa pe Regimentul 69 Artilerie Mixtă "Silvania", ediţia 2015: caporal Alin Cuc, din Batalionul 612 Artilerie Antitanc "Maramureş". Locul II: caporal Dan Găvră, din cadrul subunităţii  subordonate Regimentului  69 Artilerie Mixtă "Silvania". Locul III: caporal Adrian Gui, din Batalionul 315 Artilerie "Simion Bărnuţiu".

La activitate a fost invitat maistrul militar principal Alexandru Huiber, consilierul comandantului Bazei 71 Aeriene din Câmpia Turzii, care a spus: "Am trăit o experienţă inedită, nouă, am remarcat profesionalismul, abnegaţia  şi spiritul de echipă al acestor militari şi am rămas cu o impresie deosebită privind  spiritul de competiţie  al acestor tunari".

La festivitatea  de premiere, desfăşurată în poligonul Crasna,  au participat: comandantul Regimentului 69 Artilerie Mixtă "Silvania", comandantul Batalionul 317 Sprijin Logistic "Voievodul Gelu",  precum şi comisia de evaluare şi instructorii din unitate. În final, colonelul Ştefan Toader, comandantul Regimentului 69 Artilerie Mixtă "Silvania",  a spus: "Ne aflăm la finalul unei ediţii în care totul a decurs bine şi au câştigat cei mai buni militari. Vă mulţumesc pentru participare şi îi felicit pe participanţi. Aţi dovedit pe parcursul acestor zile de competiţie că sunteţi foarte buni, iar cei de pe primul loc vor merge în etapa următoare. Sunteţi un exemplu pentru camarazii voştri din unităţile din care faceţi parte".