Armata nu-şi uită eroii...

Armata nu-şi uită eroii...

Armata nu-şi uită eroii...

Nici nu se stinsese bine ecoul paradei militare organizate în municipiul Buzău, cu ocazia Zilei Naţionale a României, că simţul datoriei şi chemarea sufletului ne pun din nou în mişcare.

Destinaţia: comuna Beceni.

Aici, comandantul Diviziei 2 Infanterie "Getica", general-maior dr. Petrică-Lucian Foca, însoţit de către oficialităţile locale şi judeţene, a participat la activităţile prilejuite de Ziua Naţională a României, dar şi pentru a fi  alături de plutonierul-adjutant (rtr.) Ion Moşescu, la împlinirea venerabilei vârste de  100 de ani. Ochii lui căprui şi mici ascund multe amintiri pe care vorbele nu mai au putere să le aducă la viaţă. Totuşi, în privirea lui se pot citi puterea, voinţa, credinţa, iubirea de viaţă şi de oameni. La cei 100 de ani, Ion Moşescu a rezistat vitejeşte, pe tot parcursul ceremoniei de aniversare susţinută de oficialităţi. Nici vremea de toamnă târzie, nici oboseala şi nici emoţia nu i-au ştirbit din demnitatea de care a dat dovadă.

După te deum şi alocuţiunile invitaţilor, elevii şcolii din Beceni, îmbrăcaţi în frumoase costume populare, au prezentat un moment literar-artistic dedicat zilei de 1 Decembrie.

"Veteranii de război ştiu foarte bine că istoria neamului nostru s-a scris cu multe sacrificii, iar fiecare brazdă de pământ din trupul ţării a fost apărată cu credinţă, onoare şi demnitate, şi asta pentru că ostaşul nu aparţine mamei lui, nu aparţine tatălui său, nu aparţine soţiei, prietenei lui, el aparţine poporului şi patriei care l-a zămislit..." - avea să spună în alocuţiunea sa generalul-maior dr. Petrică-Lucian Foca, comandantul Diviziei 2 Infanterie "Getica".

Comandantul diviziei i-a oferit distinsului veteran o diplomă  de onoare, ultimul număr al revistei "Străjer în calea furtunii" (revistă editată de către Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu", în paginile căreia apare povestea de viaţă a eroului din Beceni, plutonier-adjutant în retragere Ion Moşescu) şi drapelul României.

Primind Drapelul tricolor din mâinile comandantului diviziei, bătrânul ostaş, cu lacrimi în ochi, l-a sărutat şi cu glas tremurând a rostit: "Trăiască România!".

La finalul activităţii, cei prezenţi i-au adresat urări de sănătate şi la mulţi ani  secularului veteran, care nu se dă retras de pe fronturile vieţii.