Portret de profesionist. Să vrei să faci, pentru că se poate!

Portret de profesionist. Să vrei să faci, pentru că se poate!

Maior Mihai PINTILICIUC
Publicat pe 07.12.2015

În misiune, împreună cu membri ai Poliţiei Naţionale Afgane

Un militar de carieră îşi începe evoluţia în sistemul militar încă de pe băncile colegiilor naţionale militare şi parcă din primele zile când vedem "bobocii" ne-am aventura în a încerca o mică profeţie despre viitorul lor... chiar dacă este aproape imposibil.

Se spune că liderii îşi arată calităţile încă de la vârste foarte fragede, iar deprinderile le formează foarte uşor şi repede. Locotenentul Grigore Motofelea este un lider atât formal cât şi informal, aduce încredere şi siguranţă, sudează bine grupul de care răspunde şi pe care-l conduce.

Mediul operaţional oferă multe provocări, una dintre cele mai mari fiind capacitatea de adaptare la situaţiile care apar. Colegul nostru, spun unii, este înzestrat cu un dar rar: ia deciziile foarte repede şi, cel mai important, foarte bine. Tempo-ul operaţional este în continuare ridicat, aşa că nu a fost uşor să-l prindem, iar la sosirea dintr-o misiune am stat de vorbă cu el.

 


La briefing, înainte de plecare în misiune
FOTO: arhiva foto a Batalionului 811 Infanterie

— Care a fost principalul motiv pentru care ai ales cariera militară?
— Voi începe în ordine cronologică. Am ales cariera militară influenţat de un coleg, care era elev la liceul militar din Câmpulung Moldovenesc. Prima dată m-a atras ţinuta militară, după care pregătirea pe care o făcea prietenul meu în liceul militar şi alte discuţii pe care le aveam cu alţi prieteni mult mai mari, care intraseră la academie. Am încercat şi eu, şi am intrat. M-a influenţat  profesionalismul pe care l-am văzut la unii ofiţeri, subofiţeri şi disciplina pe care o impune viaţa militară.

— De ce arma infanterie? Ce te-a atras?
— Am fost influenţat de gradaţii pe care i-am avut în primul an de academie. Primii mei gradaţi au fost infanterişti. De asemenea, a fost dorinţa de a comanda şi de a face parte din acea armă care este supranumită "Regina Armelor".  Am ales Bistriţa în primul rând pentru că sunt din zonă şi, în al doilea rând, pentru că văzusem activitatea cadrelor militare şi a gradaţilor profesionişti de aici, profesionalismul pe care-l demonstrau oamenii la instrucţie.

Încrederea pe care o dă teatrul de operaţii


În misiune, împreună cu poliţiştii afgani
FOTO: arhiva foto a Batalionului 811 Infanterie

— Eşti la a doua experienţă în Afganistan. Ce aduce în plus această misiune?
— Se simte experienţa acumulată în misiunea trecută, un alt stil de a lucra cu oamenii, o altă modalitate de a rezolva anumite activităţi sau incidente. Încrederea. Afganistanul îţi dă o încredere mult mai mare în tine. Pentru că trebuie să treci prin momente dificile, atât personal cât şi pentru subordonaţi.

— Participarea la misiune poate afecta viaţa de familie?
— Pentru mine, care nu sunt căsătorit, nu are ce să-mi afecteze. Pentru ceilalţi şi pentru mine pe viitor, depinde mult şi de familie. Trebuie să ştie, să înţeleagă că e militar şi trebuie să plece. Azi în Bistriţa, mâine la Sibiu, poimâine la Bucureşti, iar peste o lună este în Afganistan sau unde mai sunt teatre de operaţii.

— Cu ce te-au ajutat instrucţia şi studiile pe care le-ai făcut până să ajungi în Afganistan?
— În primul rând, lucrul cu oamenii, apoi pregătirea militară generală şi, să zicem, aplicarea anumitor SOP-uri. Academia, ca şi funcţia de comandant de pluton, este fundaţia şi, crescând, începem să clădim. Pentru un ofiţer la început de carieră, teatrul de operaţii înseamnă posibilitatea de a pune în practică anumite cunoştinţe dobândite în pregătirea pentru misiune şi la instrucţie. Celor care sunt la început de drum, le recomand să nu sară treptele. Să înveţe să lucreze cu omul, să fie în măsură să înveţe de la oameni. Nu este o ruşine să înveţi de la un subofiţer, de la un caporal cu mai multă experienţă. Ce ştii teoretic, plus ce ştie el practic, toate acestea puse la un loc aduc rezultate extraordinare. Să fie un bun lider, să fie profesionist, flexibil, să fie în măsură să înveţe şi de la cel mai mic şi de la cel mai mare decât el, şi să ştie să‑şi asculte subordonaţii.

— Ce înseamnă lucrul alături de partenerii de Coaliţie?
— Este o relaxare momentul în care pregăteşti şi execuţi o misiune în parteneriat cu ei. Sunt dotaţi, sunt foarte bine pregătiţi şi ştiu ce au de făcut. Am executat câteva misiuni în parteneriat cu ei şi a fost extraordinar, atât din punctul meu de vedere, cât şi din punctul de vedere al subordonaţilor şi a colegilor mei. Te încurajează, îţi respectă punctul de vedere şi te tratează de la egal la egal, ca pe un camarad.

Dacă nu există coeziune la acest nivel (de grup), poţi să fii cel mai bun comandant – degeaba


Împreună cu subordonaţii
FOTO: arhiva foto a Batalionului 811 Infanterie

— Ce ai transmite celor care urmează să participe la misiune?
— Sunt foarte multe lucruri. După prima misiune, neavând pe cineva care să-mi împărtăşească anumite aspecte din teatru, mi‑am făcut un caiet al meu cu lecţii învăţate. În linii mari, conţine probleme pe care le-am întâmpinat, atât la intrarea în teatru, cât şi la plecare. Prima dată m-aş referi la coeziunea grupului, pentru că dacă nu există coeziune la acest nivel, poţi să fii cel mai bun comandant – degeaba. Grupul trebuie să fie ca un pumn, strâns,  niciun deget ieşit, pentru că slăbeşte puterea. Încrederea în cel de lângă tine, din stânga, din dreapta, de sus şi de jos, este ceea ce poate ţine sau dărâma coeziunea grupului. Coeziunea grupului se poate vedea cel mai bine pe timpul unui incident. Mai mult, este important să reuşim să acceptăm criticile. De exemplu, după fiecare misiune, la analiza post-acţiune să spună fiecare ce a fost bine şi ce nu a fost bine, ce ar trebui să îmbunătăţim. Pe urmă, împărţirea sarcinilor: comandantul de pluton trebuie să transfere din sarcini spre comandanţii de grupă, iar aceştia spre subordonaţii lor.

— Dacă ar fi să te adresezi unor studenţi de la Academia Forţelor Terestre, ce le-ai spune?
— În urmă cu un an şi câteva luni, am fost pus într-o situaţie plăcută pentru mine: pentru aproape o jumătate de an am fost comandant şi instructor pentru un pluton de studenţi din academie. Studentul se teme când vede pe cineva care a fost comandant de pluton în misiune, care are o anumită experienţă în spate. Eu i-aş încuraja. Niciodată nu va putea şti totul dintr-o dată. Cunoştinţele şi experienţa se dobândesc în timp. Să facă totul pas cu pas. Şi să vrea să facă, pentru că de putut, se poate!

— Ce ai dori să transmiţi celor de acasă?
— Aş vrea ca toţi cei de acasă să înţeleagă că suntem aici nu doar pentru noi, ci şi pentru ei. Reprezentăm România cu cinste, vreau ca ţara să fie mândră de noi. Ne facem treaba şi suntem respectaţi de către partenerii cu care lucrăm şi convieţuim în teatrul de operaţii Afganistan. Scopul meu principal este să fac tot ce îmi stă în putere să-i aduc pe toţi sănătoşi şi să ajung şi eu sănătos acasă.

— Cum te vezi peste 10 ani?
— Un om cu multă experienţă, capabil să-i înveţe pe alţii şi să schimbe anumite lucruri.

— Ce faci în timpul liber? Hobby-uri?
— Îmi place să merg la sala de sport, să merg cu bicicleta pe anumite trasee şi îmi place vânătoarea.

— Ce îţi doreşti pentru anul care vine?
— Să fie cel puţin la fel de bun cum a fost 2015. Şi, pentru că urmează mai multe momente importante în calendar, aş dori să spun: "Sărbători fericite şi un An Nou fericit!".

 

A fi profesionist înseamnă consecvenţă, dedicaţie, pasiune şi multă perseverenţă. Teatrul de operaţii Afganistan oferă toate condiţiile necesare dezvoltării unui lider, ne căleşte fizic şi psihic deopotrivă, ne slefuieşte chiar. Experienţa de aici este, fără doar şi poate, benefică. Plusul de cunoştinţe cu care ne vom întoarce în ţară este semnificativ şi depinde de fiecare dintre noi cum vom reuşi să transmitem mai departe totul. Liderul Motofelea ne-a promis că tot ce a învăţat aici va da mai departe generaţiilor care vin din urmă şi crede că din postura comandantului de companie va forma sau şlefui la rându-i lideri asemeni lui, profesionişti. Îi dorim succes în tot ce şi-a propus.