Campionatul Militar de Schi, ediţia 2016, etapa pe Forţele Terestre

Campionatul Militar de Schi ediţia 2016, etapa pe Forţele Terestre

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 18.01.2016

Tragerile cu armamentul individual de infanterie din cadrul probei de biatlon, ediţia din 2015 a campionatului (imagine din arhiva foto a redacţiei)

Timp de trei zile, în perioada 19-21 ianuarie, pe traseele din zona Pasului Tihuţa se va desfăşura faza pe Forţele Terestre a Campionatului Militar de Schi.

Luna ianuarie vine cu deschiderea noului an de instrucţie şi, totodată, se dă startul în primele competiţii sportive şi aplicativ-militare. Chiar dacă acestea au o doză ridicată de spectaculozitate, ele fac parte integrantă din procesul de instrucţie, unde educaţia fizică militară ar trebui să ocupe un loc prioritar.


Concurentă din lotul sportiv al Brigăzii 2 Vânători de Munte pe traseu, în proba de biatlon, ediţia din 2015 a campionatului (imagine din arhiva foto a redacţiei)
Foto: Dragoş Anghelache

La ediţia din acest an a competiţiei vor participa peste 200 de militari (dintre care 20 de concurente), organizaţi pe 13 loturi sportive reprezentând marile unităţi de nivel brigadă din subordinea celor două divizii de infanterie,  subordonate nemijlocit Statului Major al Forţelor Terestre. Probele la care vor concura militarii vor fi: biatlon, ştafetă şi patrulă.

 

Proba de biatlon constă în deplasarea pe schiuri pe un traseu cu o lungime de 8-10 km, pe parcursul căruia se execută două trageri cu pistolul-mitralieră la distanţa de 100 metri, din poziţia culcat nerezemat (5 cartuşe) şi din poziţia în picioare (5 cartuşe). Ambele trageri se execută asupra ţintei piept nr.6. La masculin, echipele sunt alcătuite din patru militari, iar la feminin din trei.

Clasamentul individual se întocmeşte în funcţie de timpul realizat pe traseul de concurs, la care se adaugă eventualele minute de penalizare.

Clasamentul pe echipe se întocmeşte prin însumarea timpilor realizaţi de primii trei componenţi ai echipei (la masculin), respectiv prin însumarea timpilor realizaţi de primele două componente ale echipei (la feminin). În caz de egalitate, se acordă prioritate echipei care are un concurent mai bine clasat în clasamentul  individual.

 


Schimb de ştafetă în cadrul lotului sportiv al Brigăzii 2 Infanterie, ediţia din 2015 a campionatului (imagine din arhiva foto a redacţiei)
Foto: Dragoş ANGHELACHE

La ştafetă, echipele sunt formate din câte patru militari. Fiecare concurent al ştafetei parcurge un traseu în lungime de 5 km şi va executa două trageri în aceleaşi condiţii ca la proba de biatlon. Timpul de parcurgere a traseului este măsurat în ore, minute şi secunde, de la comanda "Pleacă!" şi până la trecerea liniei de sosire a ultimului schimb al ştafetei.

Clasamentul se întocmeşte în funcţie de timpul realizat pe traseul de concurs, la care se adaugă eventualele minute de penalizare. În caz de egalitate, se acordă prioritate echipei care a obţinut rezultatul cel mai bun la tragere.

 


Start în proba de patrulă, ediţia din 2015 a campionatului (imagine din arhiva foto a redacţiei)
Foto: Dragoş ANGHELACHE

Patrula este ultima probă şi constă în parcurgerea pe schiuri a unui traseu cu lungimea de 12-15 km, pe parcursul căruia cei şapte componenţi ai acesteia acţionează pentru executarea următoarelor momente obligatorii:

– tragerea cu pistolul-mitralieră: 5 cartuşe din poziţia culcat nerezemat, asupra  ţintei piept nr.6, la distanţa de 100 metri, în timp de 2 minute;
– aruncarea grenadelor de mână, de exerciţiu ofensive, de cauciuc, fără focos – trei grenade din poziţia în picioare (fără elan),  într-un  cerc cu diametrul de 3 m,  având centrul situat la distanţa de 25 metri de aliniamentul de aruncare, în timp de 5 minute;
– trecerea printr-o porţiune de teren contaminată, în lungime de 400 m, cu masca contra gazelor pe figură, în timp de 4 minute.

Patrula este formată din şapte militari, iar comandantul acesteia va fi obligatoriu ofiţer sau subofiţer/maistru militar.

Clasamentul general (final) pe loturi se întocmeşte prin însumarea punctelor acordate în clasamentul pe probe.