Biatlonul, prima probă în Campionatul Militar de Schi

Biatlonul, prima probă în Campionatul Militar de Schi

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 19.01.2016

Ediţia din anul 2016 a Campionatului Militar de Schi s-a deschis marţi, 19 ianuarie, cu proba de biatlon, la care au luat startul un număr de 20 de concurente şi 40 de concurenţi.

Clasament feminin
Clasament masculin
Clasament general

Spre deosebire de anii anteriori, când se prezentau numai loturile sportie ale diviziilor şi ale marilor unităţi subordonate nemijlocit Statului Major al Forţelor Terestre, în acest an competiţia, la etapa pe Forţele Terestre, a fost organizată pe loturile sportive ale marilor unităţi. S-a considerat, astfel, că selecţia va fi mai riguroasă şi mai obiectivă iar nivelul de competitivitate va fi mai ridicat. Aşa se face că la biatlon am avut anul acesta şi o grupă feminină.

Traseul nu a diferit cu nimic faţă de cel de la ediţiile anterioare, fiind o surpriză doar pentru concurenţii aflaţi la prima prezenţă în Pasul Tihuţa. Avantajaţi au fost, bineînţeles, competitorii din loturile sportive ale unităţilor aflate în zone montane sau apropiate de munte, pentru că s-au putut antrena. Totuşi, nici cei de la câmpie nu s-au lăsat şi, chiar dacă n-au ajuns în prima parte a clasamentului, toţi au terminat cursa, nu s-au înregistrat abandonuri.

Pe prima poziţie a clasamentului în grupa de fete s-a plasat caporalul Alexandra Puchianu, din lotul sportiv al Brigăzii 61 Vânători de Munte, urmată de caporal Diana Robu, reprezentanta Brigăzii 2 Vânători de Munte, iar pe locul al treilea a venit plutonierul-major Maria Lupaş, din Brigada 61 Vânători de Munte.

La bărbaţi, locul I pe podium a fost ocupat de caporalul Adrian Cojănelu, din Brigada 2 Vânători de Munte, iar locurile II şi III au fost ocupate de caporalii Dumitru Moişan şi Mihai Cupşa, din Brigada 81 Mecanizată.

Alexandra Pucheanu este născută în Vatra Dornei şi a practicat sport de performanţă la Clubul Sportiv Aplicativ Militar "Bucegi" din Predeal. Pentru ea traseul nu a pus probleme deosebite şi chiar m-a surprins prin viteza cu care a parcurs traseul. La linia de sosire i-am spus în glumă: "Norocul meu că am fotografii de anul trecut, pentru că acum nu te-am prins pe traseu". Ceea ce nu este foarte departe de adevăr. Alexandra practică schiul din clasa I, când a fost selecţionată în cadrul clubului sportiv din localitate. "M-am dus acolo şi mi-a plăcut. La început eram împreună cu fratele meu, însă el a renunţat. Eu am continuat 12 ani, până când am terminat liceul, după aceea am fost selecţionată la CSAM «Bucegi» din Predeal". Antrenamentele, pentru un sportiv de performanţă, sunt solicitante,  câte două zilnic, şi trebuie să fii foarte motivat ca să continui, spune Alexandra Puchianu. "Este o viaţă destul de grea, fără prea multă libertate". Alexandra este căsătorită tot cu un sportiv de performanţă, Cornel Puchianu, iar viaţa de familie merge bine: "Ştim fiecare cum este să fii sportiv profesionist, cu cantonamente şi deplasări la competiţii, aşa că înţelegere există. El face parte din lotul naţional al României şi este plecat mai mult decât mine. Dar trecem cu bine peste toate."

Sportul de performanţă, în planurile Alexandrei, va lua sfârşit în viitorul apropiat, pentru că-şi doreşte un copil, ceea ce o va ţine, o bună perioadă de timp, departe de pârtie. "Soţul meu va face în continuare sport de performanţă, cel puţin până la olimpiadă. Pentru mine schiul se va reduce numai la distracţia de week-end sau în concedii dar, se înţelege, voi participa la toate competiţiile militare interne".