Ştafeta conturează o primă imagine a clasamentului

Ştafeta conturează o primă imagine a clasamentului

Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 20.01.2016

Schimb la proba de ştafetă

Campionatul Militar de Schi a continuat cu proba de ştafetă, la sfârşitul căreia s-a putut contura o primă imagine a unui posibil clasament.

»» Clasament ştafetă »»

La această probă sunt introduşi în competiţie cei mai buni concurenţi ai fiecărui lot sportiv, iar rezultatul final depinde de modul în care şeful lotului îşi cunoaşte concurenţii şi îi aranjează pe schimburi. Aceştia, de regulă, alternează competitorii mai performaţi, cei cu rezultatele cele mai bune la biatlon fiind lăsaţi de obicei în ultimul schimb, pentru a "trage tare" şi a recupera ori a scurta timpul realizat de coechipieri. Se înţelege, şi echipamentul de schi de care dispune fiecare lot are o pondere destul de mare în evoluţia competiţiei. Ca atare, loturile sportive ale căror unităţi au avut posibilitatea de a achiziţiona echipament sportiv de competiţie, au un atu în plus.

La sfârşitul probei, pe primul loc în clasament s-a situat echipa Brigăzii 81 Mecanizate (timp total: 1h 19 min 07 sec), urmată de echipa Brigăzii 2 Vânători de Munte (timp total: 1h 42 min 33 sec), pe a treia poziţie clasându-se echipa Brigăzii 61 Vânători de Munte (timp total: 1h 51 min 33 sec). Se remarcă o constantă a concurenţilor bistriţeni în ceea ce priveşte tragerea la ţintă, întrucât le-a lipsit doar un glonţ în ţintă ca să obţină maximum de 40 de lovituri.

Maiorul Cristian Cristescu este şeful lotului sportiv al Brigăzii 2 Vânători de Munte, ai cărui concurenţi s-au plasat pe poziţia a doua a clasamentului, dar care a dat locul I la biatlon, prin caporalul Adrian Cojenelu de la Batalalionul 21 Vânători de Munte. "Ţinând seama că acest campionat este foarte variat în probe, constând atât în trageri, cât şi în deplasări, plus o probă grea, de rezistenţă, care este patrula, am avut o varietate foarte mare în pregătire, cu specificul că militarii au insistat mai mult pe probele de tragere şi şi-au menţinut condiţia fizică pentru celelalte deoarece, în lipsa zăpezii, nu s-au putut antrena pe schiuri" - explică maiorul Cristescu. Selecţionarea militarilor pentru lotul sportiv nu a fost, în opinia sa, diferită de a celorlalte loturi participante la competiţie. S-a bazat pe performanţele anterioare ale militarilor, pe modul în care au fost puşi să concureze împreună atât la biatlon cât şi la ştafetă, iar performanţele lor, spune maiorul Cristescu, sunt mai  mult decât grăitoare. "Ei sunt militari care practică şi sportul, nu sportivi care vin doar la antrenamente, aşa cum se mai aude. Ca atare, ei sunt văzuţi şi la instrucţie, şi la pregătire fizică, şi la diferite competiţii naţionale sau internaţionale". Maiorul Cristescu nu contestă că vânătorii de munte au un avantaj în competiţiile de iarnă, datorită specificului pregătirii lor, care include instrucţia pe schiuri. "Însă nu trebuie să uităm faptul că instrucţia pe schiuri este parte a pregătirii tuturor miltarilor din forţele terestre. Instrucţia alpină, în afară de ceea ce facem noi iarna, prin deplasarea pe schiuri în teren muntos împădurit, nu-i avantajează foarte mult pe vânătorii de munte. Părerea mea este că ne pregătim la fel ca militarii din celelalte unităţi şi singurul avantaj pe care-l avem este relieful de care beneficiază unităţile de vânători de munte şi datorită căruia dispunem de o perioadă mai lungă în care avem zăpadă, faţă de alte unităţi." Maiorul Cristescu spune că unul dintre obiectivele propuse a fost deja atins, acela de a veni pe primul loc la biatlon masculin, însă obictivul principal este de a reuşi să ajungă pe prima treaptă a podiumului, obiectiv care este comun şi altor loturi sportive.

Caporalul Adrian Cojenelu, din Batalionul 21 Infanterie, s-a clasat la biatlon pe prima treaptă a podiumului. El schiază de la cinci ani, când a început să-i imite pe fraţii şi surorile sale: "Le furam schiurile ca să mă dau şi eu, mi-a plăcut şi pot spune că este un sport care mă caracterizează". Performanţă însă face din liceu, de la vârsta de 15 ani, Moeciu de Sus – localitatea natală – fiind cunoscută pentru pârtiile de schi din împrejurimi. "Încerc să ajung cât mai sus posibil, atât în competiţiile naţionale, cât şi în cele internaţionale". A participat la competiţii militare internaţionale, precum Campionatul de Schi al Trupelor Alpine (CaSTA) din Dobiacu, Italia, sau la Jocurile Mondiale Militare de Iarnă din cadrul CISM (Consiliul Internaţional al Sportului Militar), care s-a ţinut în Franţa, însă este nelipsit şi din competiţiile militare interne, atunci când nu este selecţionat pentru lotul militar naţional. La sfârşitul lunii ianuarie va pleca în Italia, împreună cu lotul militar românesc, pentru a participa la competiţia CaSTA şi, dacă nu se va suprapune calendarul, este posibil să-l vedem din nou pe pârtie la finala pe Ministerul Apărării Naţionale a Campionatului Militar de Schi. O altă competiţie la care ar putea fi prezent este, de asemenea, Alpiniada Vânătorilor de Munte, ce se va desfăşura în perioada 8-12 februarie.