Alpiniada vânătorilor de munte – proba de patrulă

Alpiniada vânătorilor de munte – proba de patrulă

Start în proba de patrulă

Ultima zi a competiţiei a fost rezervată probei probelor, patrula. Aceasta s-a desfăşurat în zona poligonului de tragere Rotunda, în Munţii Rodnei, la o altitudine de aproximativ 1537 m şi a constat în parcurgerea unui traseu mai lung, de aproximativ 17,5 km.

Traseul ales de această dată de comitetul de organizare a fost unul cu o dificultate medie, care să ofere posibilitatea intervenirii echipelor medicale în cazul unor eventuale accidentări. Zăpada proaspăt aşternută, la care s-a adăugat ninsoarea abundentă şi vântul care nu a contenit pe toată durata desfăşurării probei, au constituit adversarii pe care concurenţii i-au înfruntat mai bine de trei ore, pe unele porţiuni vizibilitatea reducându-se considerabil.

Pe lângă dificultatea traseului, membrii fiecărei patrule au avut de rezolvat şi trei momente tactice: aruncarea grenadelor de mână de exerciţiu la distanţă cu precizie, traversarea unei porţiuni de teren contaminat (aproximativ 400 m) şi executarea unei trageri cu armamentul din dotare.  La acestea se adaugă şi cele minim 15 kg obligatorii ale materialelor din raniţă, pe care fiecare membru al patrulei trebuie să-l care pe tot parcursul probei.

Fiindcă vremea nu a fost favorabilă, iar ninsoarea şi vântul au contribuit din plin la amplificarea dificultăţii probei, în aceste condiţii coeziunea grupului ce formează patrula este foarte importantă.

"Condamnată la victorie", patrula din Vatra Dornei, în frunte cu plutonierul-major Nicolae Olar , a plecat prima, conform ordinii stabilite prin tragere la sorţi, şi pentru că nu s-au abătut de la strategia stabilită de către şeful de lot, au reuşit să stabilească de această dată cel mai bun timp (3 h 12 min, 37 sec).

Abordând această probă ca pe o ultimă şansă de a ocupa un loc mai bun pe podium, şi cu o mare dorinţă de revanşă, patrula Brigăzii 2 Vânători de Munte a reuşit să se menţină pe locul secund în clasament atât la această probă, cât şi la general. Conduşi de locotenentul Robert Hajnal, au reuşit să termine cursa într-un timp bun (3 h 13 min, 24 sec).

Al treilea loc a fost ocupat de patrula Batalionului 21 Vânători de Munte din Predeal, condusă de locotenentul George Dumitraşcu, cu un timp suficient de bun (3 h 17 min, 48 sec), pentru a le asigura locul fruntaş în clasamentul general pe loturi.

Patrula... punctul nostru forte

Încrezător în forţele proprii dar şi în cele ale colegilor pe care trebuia să-i conducă spre obţinerea unui rezultat cât mai bun, plutonierul-major Nicolae Olar, cu o bogată experienţă în concursurile aplicativ-militare, a înţeles că în condiţiile meteorologice din ziua confruntării, numai cu o echipă bine închegată poate să reuşească.

"Am reuşit să obţinem cele mai bune rezultate la aruncarea grenadelor cât şi la tragerea cu armamentul din dotare, pentru a nu acumula penalizări – ne-a declarat cu mândrie plutonierul-major Nicolae Olar. În privinţa traseului am făcut o încălzire cu colegii şi am testat puţin plecarea, unde sub stratul de zăpadă proaspăt aşternut era apă. Am înţeles că acest lucru ne va îngreuna deplasarea deoarece zăpada se lipea de pielea de focă. Ne-am luat măsuri şi am aplicat un strat de ceară pentru a ne ajuta la înaintarea pe schiuri. Am muncit pentru acest rezultat încă de la începutul antrenamentelor, proba de patrulă fiind punctul nostru forte."

Rezultatul este cu atât mai important, cu cât cei trei gradaţi profesionişti din componenţa patrulei, caporalul Costel Candrea şi soldaţii Dan Pogoreanu şi Cristi Pogoreanu, sunt la prima participare la un astfel de concurs.

Dacă până acum mai aveam îndoieli în privinţa participării feminine la o astfel de probă, acum pot afirma cu convingere că patrula este o confruntare pur bărbătească. 

Clasamentul probei de patrulă

LotGrad/Nume/prenumeTimp total Loc
UM 01037 Vatra Dornei
banderolă galbenă
 
Plt. maj. Olar Nicolae3h 12'37"I
Plt. Munteanu Dan
S.m.Niga Adrian
Plt. Pascari Fanica
Cap.Candrea Costel
Sold.Pogoreanu Dan
Sold.Pogoreanu Cristi

UM 01107 Braşov
banderolă verde 

Lt. Hajnal Robert3h 13'24"II
Plt.maj.Coman Nicu
S.m. Damian Bogdan
Sg. Macovei Ionut
Cap. Tupita Cristian
Cap. Paşaniuc Ciprian
Cap. Radu Iustinian
UM 01090 Predeal
banderolă albastră
 
Lt. Dumitraşcu George3h 17'48"III
S.m.  Coltea Dorel
S.m. Varga Mihail.
Plt. maj. Hancu Dorin
Cap. Petric Alin
Cap. Podosu George
Cap. Feisthamel Szilard
 UM 01101 Miercurea-Ciuc
banderolă roşie
Plt. Afilipoaie Marius3h 23'46"IV
S.m. Morar Adrian
S.m. Dupu Mihail
Sg. Ciforac Danut
Cap. Marian Ciprian
Cap.Almasan Petru
Cap. Stoian Ovidiu
UM 01044 Câmpulung Muscel
banderolă violetă
 
Slt. Siminiuc Florin3h 36'28"V
Plt. maj. Dragan Gabriel
M.m.Drăgoescu C-tin
Sg. Stilpeanu Ionut
Cap. Petre Gabriel
Cap. Vişoiu Aurel
Cap. Busuioc irinel
 UM 01079 Miercurea-Ciuc
banderolă albă
 
Lt. Botezatu Mihail3h 58'12"VI
S.m. Matei Daniel
Sg. Barbuta iulian
Cap. Sebestin Dumitru
Frt. Tandea Cristian
Cap. Stan Vasile
Frt. Cilip Sava Ilie
 UM 01048 Sf. Gheorghe
banderolă portocalie
 
Mr.Onut Ciprian3h 58'33"VII
Slt. Nicoara Florin
Plt.maj.VranceanuMihai
Plt. maj.Neagu Petre
Cap. Mark Gyorgy
Cap.Daragics Szolt
Cap. Lupsa Aurel
UM 01042 Curtea de Argeş
banderolă maro
 
Lt. Ion Gabriel4h 28'27"VIII
Slt. Orza Sebastian
Plt. Cuceanu Cosmin
Plt. Prasneac Catalin
Frt. Diaconescu Daniel
Cap. Tinca Mihai
Sold. Enache Liviu