Patrula încheie campionatul şi face clasamentul

Patrula încheie campionatul şi face clasamentul

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 21.01.2016

Patrula Brigăzii 2 Infanterie

Chiar dacă este un şablon să caracterizezi patrula ca fiind "proba probelor", trebuie să recurgi la el pentru că... aşa este! Cea mai complexă dintre probele de concurs (fie cele de vară, fie cele de iarnă) rămâne patrula.

Clasament patrulă

Patrula este proba care conţine elemente din toate celelalte probe şi alte câteva în plus. Proba a fost concepută încă de la începuturile competiţiilor aplicativ militare şi presupune parcurgerea unui traseu, în condiţiile câmpului tactic, la sfârşitul căruia concurenţii trebuie să "intre în foc", executând o misiune de luptă. De aceea, proba nu punctează numai timpul realizat pe traseu, ci şi modul în care s-au rezolvat momentele tactice "presărate" pe parcursul acestuia. Cele mai des întâlnite sunt: aruncarea grenadelor de mână ofensive de exerciţiu la distanţă şi cu precizie, traversarea unei porţiuni de teren contaminat şi tragerile. Dar, prin regulament, pot fi introduse şi alte momente tactice, în funcţie de profilul competiţiei. Acestea pot fi: rezolvarea unui moment medical, lucrul cu mijloacele de comunicaţii, determinarea locului de staţie sau a azimutului unei direcţii etc. Fiecare greşeală comisă pe timpul rezolvării acestor momente tactice adaugă un plus de secunde sau de minute la timpul realizat pe traseu.

Mai mult, dacă la probele anterioare au contat, în economia clasamentului, performanţele individuale ale concurenţilor, patrula este o probă exclusiv de echipă. De aceea şi penalizările sunt adaptate în funcţie de pierderea elementelor de echipament şi abandonurile militarilor din patrulă. În plus, cronometrul se opreşte atunci când ultimul militar din echipă trece linia de sosire.

Despre această probă, locotenentul Marius Mărcuş, comandantul patrulei Batalionului 317 Cercetare spunea: "Pregătirea pentru această competiţie am făcut-o în două etape: o săptămână la Băişoara, pentru probele de schi, şi încă o săptămână în poligonul unităţii, pentru tragerile cu armamentul individual de infanterie. Oamenii mei, în mare majoritate, au experienţa concursurilor şi fiecare s-a pregătit pentru probele în care are performanţe. Concurenţii care au participat numai la ştafetă şi biatlon s-au pregătit în special pentru tragerea în condiţii de efort, iar cei care au participat şi la patrulă s-au pregătit pentru anduranţă. Cea mai dificilă probă este, de departe, patrula, căreia dealtfel i se spune şi «proba-regină».  Este, deopotrivă, cea mai dificilă şi cea mai frumoasă." Fiind şi comandantul patrulei, locotenentul Mărcuş a parcurs traseul împreună cu subordonaţii săi iar cea mai dificilă porţiune de traseu i s-a părut a fi panta dinaintea liniei de sosire: "Acolo toată lumea te încurajează, nu mai ai resurse fizice ca să mai dai ceva din tine, însă încurajările colegilor sunt asemena butonului «turbo» care-ţi dă un plus de suflu pentru a merge înainte."

Patrula cercetaşilor de la Someşeni s-a poziţionat la jumătatea clasamentului, pe locul 5, ceea ce, ţinând seama că baza lor de selecţie a fost semnificativ redusă faţă de cele ale brigăzilor, este o performanţă notabilă. Totodată, demonstrează şi pregătirea serioasă şi pluridisciplinară care se face în unităţile de cercetare.

Însă – tradiţional, aş putea spune – pe treapta cea mai înaltă a podiumului a urcat patrula Brigăzii 81 Mecanizate "General Grigore Bălan" din Bistriţa. Cârcotaşii ar putea comenta că ei cunoşteau traseul, întrucât pantele Bârgăului şi ale Heniului sunt locurile lor de antrenament. Este şi acesta un avantaj, indubitabil, însă privind în istoria recentă a competiţiilor sportive sau aplicative militare, constatăm că bistriţenii s-au situat constant în fruntea clasamentelor, indiferent de perioada din an în care s-au desfăşurat competiţiile. Aceasta demonstrează şi o anumită atitudine a comandanţilor şi a militarilor faţă de educaţia fizică militară şi de practicarea activităţilor sportive în unităţi.

"Fotografia" clasamentului final la patrulă arată lotul sportiv al Brigăzii 81 Mecanizate pe prima treaptă a podiumului, pe locul al doilea lotul sportiv al Brigăzii 2 Vânători de Munte, iar pe locul al treilea lotul sportiv al Brigăzii 61 Vânători de Munte. Rezultatele de la patrulă au influenţat şi clasamentul final, podiumul fiind identic cu cel al probei-regină.