Proiecte finalizate, stadiul celor în desfăşurare şi planuri pentru viitor

Proiecte finalizate, stadiul celor în desfăşurare şi planuri pentru viitor

Secretarul de stat pentru armamente, Gabriel Beniamin Leş

Secretarul de stat pentru armamente, Gabriel Beniamin Leş, a vorbit, într-un interviu acordat presei militare, atât despre proiectele derulate anul trecut, cât şi despre cele care vor urma cu privire la dotarea unităţilor militare din cele trei categorii de forţe: terestre, aeriene şi navale.

Departamentul pentru armamente este structura care se ocupă de partea de înzestrare a armatei. Înfiinţat în anul 1917, departamentul are o structură umană foarte bine specializată din punct de vedere tehnic şi ingineresc, pentru că trebuie să fie întotdeauna în măsură să asigure necesarul de tehnică şi tehnologie militară pentru Armata României, la un nivel actual, modern.

Secretarul de stat pentru armamente, Gabriel Beniamin Leş, a vorbit, într-un interviu acordat presei militare, atât despre proiectele derulate anul trecut, cât şi despre cele care vor urma cu privire la dotarea unităţilor militare din cele trei categorii de forţe: terestre, aeriene şi navale.

După mai bine de zece ani de când fregatele tip 22 „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria” au intrat în serviciu, un program de modernizare pentru aceste distrugătoare a fost semnat. „Este foarte important pentru Armata României să poată realiza interoperabilitatea atât cu celelalte armate aliate, dar şi pentru realizarea unor capabilităţi care ţin de securitatea naţională. În cadrul acestui program vorbim despre două etape. Prima a fost cea de achiziţie, renovare şi anumite reabilitări, iar cea de-a doua, pe care am început-o în luna martie a anului curent, ţine de modernizarea părţii militare a fregatelor, de armament” - a spus Gabriel Beniamin Leş. Departamentul îşi doreşte, de asemenea, ca acest program, care se va derula pe o perioadă de aproximativ cinci ani, să fie unul de succes şi la finalul acestuia, Armata Română să poată avea un cuvânt important de spus şi pe Marea Neagră, având în vedere actualul context geopolitic în care ne aflăm. După o pregătire şi documentare de mai bine de un an, procedura a fost lansată pe data de 16 martie, iar dacă toate lucrurile decurg normal şi termenele stabilite vor fi respectate, la sfârşitul lunii septembrie ar trebui semnată atribuirea acestor contracte pentru un integrator capabil să îndeplinească toate cerinţele stabilite. Astfel, primăvara anului viitor ar putea găsi prima fregată în procesul de modernizare. Acest pas prevede şi alte componente adaptate noilor cerinţe şi echipamente moderne, precum sisteme de rachete antiaeriene, sisteme de rachete antinavă, sisteme de tunuri şi rachete pentru apărarea contra rachetelor antinavă, senzori de înaltă performanţă integraţi într-un sistem care să fie funcţional şi compatibil între cele două fregate, pentru a putea lupta împreună şi a creşte interoperabilitatea cu toate categoriile de forţe ale armatei române. Una dintre condiţiile cererii pentru modernizare a fost ca şantierul să fie în România, iar integratorul va fi cel care va decide unde anume în ţară îşi va avea locaţia exactă. Secretarul de stat pentru armamente a mai menţionat că banii pentru această modernizare există, iar pentru că vorbim despre o sumă de 180 de milioane de euro, plata va fi alocată anuală, şi iniţial se va oferi un avans de 30%. „Integrarea câtor mai multe procese de fabricaţie şi producţie este o componentă pe care o am în vedere foarte serios. Este important ca banii cheltuiţi pe achiziţionări să rămână, cât se poate, în România, iar aici mă refer la toate achiziţiile pe care le vom face de acum înainte. De asemenea, vom discuta în perioada următoare despre anumite proiecte pe care le avem şi care vrem să fie integrate în industria naţională de apărare. Sunt foarte multe componente ale unei tehnologii militare, ale unui produs militar, care pot avea o dublă utilizare, atât pentru zona militară, cât şi pentru cea civilă. Consider că acest lucru ar da un imbold industriei româneşti” - a completat Gabriel Beniamin Leş.

În cazul fregatelor, procedeul folosit este cel al licitaţiei restrânse, pentru a putea da posibilitatea beneficiarului de a alege un ofertant care se apropie de cerinţele minime specificate şi de a avea control asupra celui care va reuşi să integreze aceste modernizări. Concret, este vorba despre un consorţiu de firme pentru armamente şi un şantier naval din România. Este un proiect care va implica mai mulţi producători de componente.

Alte programe de modernizare pentru forţele navale, până în prezent aflate în stadiul de discuţii, implică achiziţionarea a minimum patru corvete. Este un proiect în cazul căruia se caută o soluţie până în vara anului viitor. Până acum există mai multe variante discutate şi se pare că există şi colaboratori interesaţi pentru o astfel de capabilitate. Referitor la un alt proiect, „Delfinul”, este în continuare un plan de actualitate şi se încearcă găsirea unei soluţii şi în cazul singurului submarin al Armatei României.

Forţele Terestre sunt o categorie de forţe în care necesarul de echipamente este mai mare, chiar dacă nu similar cu partea de nivel financiar al altor categorii, dar şi mai diversificat. „La sfârşitul anului trecut am achiziţionat sisteme de rachete antitanc şi lansatoare. Tot atunci au început discuţiile în legătură cu modernizarea unui al treilea batalion cu maşina de luptă a infanteriei, MLI-84M, cu turelă pentru a fi compatibilă cu achiziţiile anterioare. Mai avem două batalioane echipate la fel, iar acesta va fi funcţional la finalul anului 2017. O altă achiziţie semnată tot la sfârşitul anului trecut a fost cea referitoare la transportoare multifuncţionale. Am obţinut 41 de camioane, care urmează să fie livrate în cursul acestui an, în septembrie” - a mai spus secretarul de stat pentru armamente. Un alt program care se doreşte implementat este acela ca în viitorul apropiat să putem integra cât mai mult din producţia unui astfel de produs în România. Gabriel Beniamin Leş a vorbit, de asemenea, despre faptul că Departamentul pentru armamente îşi doreşte ca producţia de transportoare multifuncţionale TBT 8x8 să fie un proiect-pilot. În acelaşi timp, se doreşte şi extinderea proiectului către transportoarele 4x4, respectiv camioanele multifuncţionale, pentru că funcţionează pe aceeaşi componentă. În acest sens, se lucrează masiv la strategia care trebuie parcursă pentru integrarea producţiei unui astfel de produs în industria naţională a României.

La capitolul Forţe Aeriene, programul de înzestrare cu avioane multirol este încă în grafic. „Până acum totul s-a desfăşurat foarte bine. În acest an, tot în septembrie, vor sosi primele şase avioane, iar până la sfârşitul lui 2016 aşteptăm încă două, urmând ca ultimele patru să ajungă la începutul anului viitor. Infrastructura pistelor de la Feteşti şi Turda este în proporţie de 99% finalizată. În momentul de faţă ne pregătim şi am făcut ultimele cereri pentru a încerca să pornim procedurile de achiziţie pentru cea de-a doua escadrilă” - a precizat Gabriel Leş. Tot la finalul anului trecut s-a finalizat cu succes şi programul de modernizare al elicopterului "Puma Naval".

În încheierea interviului, secretarul de stat pentru armamente, Gabriel Beniamin Leş, a dorit să reamintească un eveniment important, care va avea loc în perioada 18-20 mai şi pe care Ministerul Apărării Naţionale îl organizează prin Departamentul pentru armamente. Este vorba despre cea de-a şasea ediţie a expoziţiei internaţionale dedicate industriei aeronautice a apărării securităţii naţionale şi private, "BSDA 2016". Aici sunt aşteptate firme de prestigiu atât din ţară, cât şi din străinătate, care să prezinte stadiul actual de dezvoltare al echipamentelor şi capabilităţilor militare.