Plutonierul-adjutant Ferdinand Saroşi, o "emblemă" a sportului militar

Plutonierul-adjutant Ferdinand Saroşi, o "emblemă" a sportului militar

Plutonierul-adjutant Ferdinand Saroşi împreună cu lotul de patrulă al Academiei Forţelor Terestre

Plutonierul-adjutant Francisc (Feri) Saroşi s-a născut la data de 21 martie 1971 în oraşul Haţeg, judeţul Hunedoara şi este instructor în cadrul Centrului de Pregătire Militară din Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu".

Pasiunea pentru sport şi-a descoperit-o la vârsta de 11 ani, atunci când a participat la prima competiţie de atletism din cariera sa. De atunci până în prezent, a obţinut peste 350 de medalii la competiţii naţionale şi internaţionale de atletism, schi, orientare sportivă, pentatlon, triatlon, înot şi ciclism.

A reprezentat Armata României la 27 de competiţii internaţionale, câştigând 10 locuri I, 7 locuri II şi 5 locuri III. Cea mai dificilă competiţie sportivă militară la care a participat a fost cea de alergare pe distanţa de 100 km din Elveţia, la care a stabilit şi recordul neegalat încă al traseului (7 ore, 29 de minute şi 45 de secunde). Cel mai important titlu a fost obţinut în anul 2001 la Campionatul Mondial Militar de Maraton din Elveţia, unde s-a clasat pe locul 3 cu echipa Ministerului Apărării Naţionale. De asemenea, merită menţionat faptul că a participat 10 ani la rând la Campionatele Militare Internaţionale de Schi din Germania, unde s-a clasat de fiecare dată pe podium.

În ultimii 20 de ani de activitate a condus echipa de patrulă a Academiei Forţelor Terestre, cu care, de cele mai multe ori, s-a clasat pe prima treaptă a podiumului.

Până în prezent, Feri a parcurs în alergare, în competiţii oficiale, peste 140.000 km, concurând în nouă state de pe trei continente ale lumii.

De mai bine de cinci ani şi-a descoperit o nouă  pasiune, aceea pentru mountain bike, unde numai anul trecut a obţinut la competiţiile naţionale 19 locuri I, 3 locuri II şi 2 locuri III.

***

Un articol despre performanţele plutonierului-adjutant Francisc Saroşi poate fi citit şi în nr.1/2009 al revistei noastre, accesibil la adresa: http://goo.gl/4AQfMH.