D-ale mărţişorului în oraşul lui Nenea Iancu
Publicat pe 26.05.2021

Pentru că întreaga lună martie este dedicată sărbătoririi primăverii, iar mărţişorul este simbolul acesteia, Cercul Militar Ploieşti, împreună cu Baza 2 Logistică „Valahia” au decis să facă încă un pas (mic) spre normalitatea pe care ne-o dorim şi au organizat încă un spectacol, ce poartă un titlu caragialean: „D-ale mărţişorului”.
Că ne place sau nu, va trebui să ne obişnuim să trăim şi cu acest virus. După cum s-a văzut, izolarea în casă dă rezultate pe termen scurt, dar nu este o soluţie de viitor. Oamnii trebuie să se mişte, să lucreze, să socializeze, să se distreze. Cum se va întâmpla asta? Vom vedea. Poate vom avea mai multă grijă unii faţă de alţii, poate vom ajunge să nu ne mai strângem în grupuri mari cu ocazia diferitelor evenimente, poate viitoarele săli de spectacole vor fi reproiectate, astfel încât fotoliile să se afle la distanţa „regulamentară”... poate...
Până atunci, Cercul Militar Ploieşti, asemenea altor instituţii de cultură, încearcă să revină la activitatea normală, antepandemică, prin organizarea de activităţi culturale. După spectacolul de muzică populară organizat cu o săptămână în urmă şi expoziţia de mărţişoare [3] confecţionate de copiii din Complexul de Servicii Comunitare „Sf. Andrei” [4] din Ploieşti – deschisă pe întreaga perioadă a lunii martie – a urmat, către sfârşitul lunii, spectacolul de muzică, dans şi comedie „D-ale mărţişorului”, însoţit, de asemenea, de o expoziţie cu mărţişoare, parfumuri şi obiecte de toaletă feminină de colecţie, din anii 1960–1980, precum şi de o expoziţie de carte.
Încă un pas către mult dorita normalitate
„Suntem încântaţi că se reia ciclul de manifestări cultural-artistice la Cercul Militar Ploieşti, acum în parteneriat cu Asociaţia «Suntem România» – declara şeful Cercului Militar Ploieşti, doamna Lenuţa Apati. Suntem, de asemenea, bucuroşi că am reuşit ca, de la începutul anului, să organizăm deja patru spectacole, la care s-au adăugat şi expoziţii temporare ale diferitelor entităţi culturale din oraş”. Potrivit doamnei Apati, Cercul Militar Ploieşti doreşte să reia colaborările întrerupte cu un an în urmă din cauza stării de urgenţă instituite pe teritoriul României, precum aceea cu Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” din Ploieşti, dar şi cu alte şcoli şi grădiniţe din oraş. „Vrem ca această colaborare să o extindem şi pentru copiii cadrelor militare, prin organizarea de spectacole cu diferite ocazii” - a mai precizat doamna Apati.
„Este un spectacol organizat, în primul rând, pentru noi începuturi” - a precizat ofiţerul de relaţii publice al Bazei 2 Logistice, locotenent Ciprian Ene. „Ştim cu toţii că de un an întreg am tânjit să putem participa la astfel de evenimente şi astăzi reuşim, pe cale legală, să facem acest spectacol iar colaboratorii noştri ne-au asigurat de respectarea în totalitate a măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus. Îndemnul nostru este să şi zâmbiţi de sub mască, pentru că spectacolul este dedicat exact acestui lucru”.
Comandantul Bazei 2 Logistice „Valahia” a fost, de asemenea, prezent în sală, a mulţumit publicului pentru prezenţa la spectacol şi a felicitat organizatorii pentru efortul depus ca acest spectacol să aibă loc, precizând că „este un eveniment pe care încercăm să-l permanentizăm la Cercul Militar Ploieşti”.
Spectacolul organizat de Asociaţia pentru Protejarea Patrimoniului Tehnic, Ştiinţific şi Istoric „Suntem România” s-a dorit a fi o urare într-un format deosebit pentru luna lui Mărţişor, adresată atât femeilor, cât şi bărbaţilor şi copiilor. „Cel mai important patrimoniu al ţării noastre sunt tinerii – a explicat preşedintele asociaţiei, Alex Stoian. Prin această deschidere pe care ne-a oferit-o Cercul Militar Ploieşti împreună cu Baza 2 Logistică «Valahia» vrem să promovăm şi mai mult tineretul, cultura, educaţia”. Domnul Stoian a promis, de asemenea, un spectacol interesant şi pentru Ziua Copilului, de 1 iunie.
Spectacolul „D-ale mărţişorului” a fost deschis de Bianca Andreea Hanu, cu piesa – creaţie proprie – „Mama”, urmată de un minirecital de chitară clasică susţinut de elevi din Colegiul de Artă „Carmen Silva” şi de muzică folk, în interpretarea Anei-Maria Dumitru. Colegiul „Carmen Silva” şi-a trimis elevii din nou pe scenă, de data aceasta pentru un miniconcert de muzică de cameră (violoncel, vioară, pian şi flaut) cu piese din zona muzicii preclasice şi clasice. Caragiale nu putea lipsi din desfăşurătorul spectacolului, fiind adus de către Bianca Andreea Hanu, cu un monolog savuros. Spectacolul s-a încheiat cu muzică folk şi pop, în interpretarea Anei-Maria Dumitru şi a Biancăi Andreea Hanu. Toate interludiile au fost „umplute” de tinerii ansamblului de dansuri greceşti „Kymata” al Uniunii Elene din România, filiala Ploieşti.
ARPIA – istoria aviaţiei române printre cărţi, la Cercul Militar
În foaierul sălii de spectacole a Cercului Militar Ploieşti au fost organizate şi două expoziţii. Una dintre acestea a fost cea a Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii – ARPIA – cu o expoziţie de carte, publicaţii despre figuri emblematice ale aviaţiei române militare sau civile. Dintre figurile istorice ale aviaţiei române nu au lipsit: Regele Mihai I – fost pilot în Aviaţia Română şi, în exil, pilot de încercare pentru verificarea instrumentelor de pilotaj la compania aeriană Lear Jets and Co din Geneva –; George Valentin Bibescu, fost secretar al Federaţiei Aeronautice Internaţionale; pilotul erou Alexandru Şerbănescu, doborât în luptă la 18 august 1944; Dan Valentin Vizanty – un as al aviaţiei de vânătoare române, comandant de escadrilă, cu victorii repurtate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi decorat cu Ordinul „Virtutea Aeronautică”, plecat în exil în Franţa, în 1977 şi stins din viaţă la Paris, în 1992.
Preşedintele ARPIA, filiala Ploieşti, instructorul paraşutist Alexandru Marin – pe care l-am avut ghid printre cărţi –, a prezentat diplome ca mărturii ale activităţilor organizate cu ocazia diferitelor evenimente importante în istoria aeronauticii române. O imagine din expoziţie mi-a atras în mod deosebit atenţia: Nichita Stănescu – poetul ploieştean al „Necuvintelor” – oarecum nelalocul lui printre aşii aripilor române. Domnul Marin mi-a lămurit „misterul”, fiind vorba despre „o carte pe care poetul a scris-o despre prima femeie pilot de elicopter din România, doamna Elena Bulgaru [5]. Dar ea nu a fost numai pilot de elicopter, ea a făcut şi planorism şi paraşutism”, iar pe 12 aprilie 1957, a doborât recordul mondial la zbor cu motor, ajungând la altitudinea de 6.420 m, cu un avion cu motor YAR 316. În anul 2006, doamna Bulgaru a fost declarată cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti. Prezenţa feminină în aviaţia română s-a materializat, de asemenea, prin cărţi precum „Escadrila Albă” de Cristian Craciunoiu şi Jean Louis Roba, „Femina celesta” de Elena Şenchea-Popescu, sau „Îndrăgostitele aerului” de Constantin C. Gheorghiu.
Expoziţie cu parfum de epocă
Nostalgie pentru cei mai în vârstă, curiozitate pentru cei mai tineri. Cam acestea sunt sentimentele cu care vizitatorii au privit obiectele pe care Eduard Boboloţ şi Liviu Popescu le-au prezentat în expoziţia de mărţişoare, parfumuri şi obiecte de toaletă feminină (şi masculină - aş completa eu) româneşti, din perioada anilor ’60–’80. „Cu ce «se dădeau» bunicii noştri?” - s-ar întreba cei mai tineri. „Mara”, „Egreta”, „Magnolia”, „Lăcrămioare”, „Bob”, „Tar”, „Miraj”, „Lux” sunt parfumuri şi spray-uri, creme sau loţiuni ale căror denumiri au căzut în uitare după aproape trei decenii. Nu credeam că acele obiecte ar fi putut vreodată să-mi trezească atâtea amintiri olfactive. Majoritatea exponatelor au un design anost, specific acelor ani, când ce era mai bun se ducea la export, însă vederea lor mi-a amintit atât mirosurile tari şi grele, cât şi acele urme suave, ca o amprentă olfactivă delicată, lăsate-n urmă de parfumurile rare şi mult căutate.
Asociaţia pentru Protejarea Patrimoniului Tehnic, Ştiinţific şi Istoric „Suntem România” colaborează de mai mult timp atât cu Ministerul Apărării Naţionale, cât şi cu Ministerul Afacerilor Interne, fiind prezentă – potrivit preşedintelui asociaţiei, Alex Stoian – la mai multe activităţi organizate cu ocazia diferitelor evenimente. „Colaborăm îndeosebi cu MApN, dintr-un motiv foarte simplu: poate unii dintre noi am avut parte de armată sub mai multe forme, dar şi pentru faptul că armata are o cultură foarte bogată, atât ştiinţifică cât şi cultural-educativă şi de tradiţii. Noi, fiind o asociaţie de patrimoniu, şi tehnic, şi ştiinţific, şi istoric, nu aveam cum să evităm o colaborare strânsă cu armata”.
Ţinând seama că luna martie nu înseamnă doar trezirea la viaţă a naturii, ci este şi luna în care ne amintim să preţuim jumătatea feminină a omenirii (măcar declarativ), organizatorii s-au gândit că ar fi interesant să amenajeze o expoziţie unde să fie prezentate mărţişoare, parfumuri şi produse cosmetice fabricate în România, în perioada anilor 1960–1980. „Odată cu anii ’90, aceste produse au început să devină, încet-încet, istorie şi chiar mit. Aceste «mituri» le au colegii mei în colecţie şi, din când în când, le aduc în faţa privirilor noastre. Sunt produse ale celor două fabrici cunoscute în epocă, <Farmec> şi <Miraj>. <Farmec> rezistă în continuare – şi marca şi fabrica –, s-a dezvoltat şi vinde inclusiv pe pieţele externe, în principal produse din gama <Gerovital>. Fabrica bucureşteană <Miraj>, din păcate, nu mai există, a rămas doar o amintire şi un... miraj. Mărţişoarele expuse sunt produse în aceeaşi perioadă şi le-am adus pentru a trezi nostalgia copilăriei, când de 1 martie mergeam emoţionaţi la «tovarăşa» educatoare sau învăţătoare cu acest mic simbol al primăverii”.
Despre rochiile de mireasă prezente în foaierul Cercului Militar din Ploieşti, domnul Stoian spune că fac parte din bogata colecţie de obiecte de îmbrăcăminte şi toaletă feminină a domnului Eduard Boboloţ şi au fost expuse ca o pată (albă) de culoare, reprezentând „visul oricărei fete inocente, cuminţi şi frumoase, într-o noapte de martie”.
Închei relatarea în acest parfum de epocă, amintind invitaţia organizatorilor de a vizita, gratuit, expoziţia, ce va rămâne deschisă la Cercul Militar Ploieşti până la sfârşitul lunii martie.