EMISIUNEA

FECIORI LA OASTE, EDIŢIA DIN 31 OCTOMBRIE 2015
Radio Antena Satelor

Realizator

Cecilia SFETCU

Arhiva

Ediţiile anului 2018 »» http://bit.ly/ras018
Ediţiile anului 2017 »» http://bit.ly/2rF9mWT
Ediţiile anului 2016 »» http://bit.ly/1YYTHby
Ediţiile anului 2015 »» http://bit.ly/1YZuD9D

Sumarul ediţiei

01:25

Punctul de pornire: Coloana Infinitului. Calea Eroilor – drumul către Creator. "Am gândit ca monumentul eroilor să fie o coloană fără sfârşit" – stâlpul de înmormântare ţărănesc. De ce a monumentalizat Brâncuşi un simbol românesc arhaic?

06:46

Primul element din ansamblul monumental a fost Masa Tăcerii. Brâncuşi, Homo Religiosus. "Eu, cu noul meu, vin din ceva foarte vechi". Plonjând în propria cultură, plonjezi în universalitate. Calea Eroilor, un drum iniţiatic.

11:21

Masa Tăcerii, ultimul punct al periplului spiritual sau începutul drumului pe Calea Eroilor. Crucea – axa lumii, care este stâlpul cerului, stâlpul de înmormântare românesc – coloana infinită.

15:12

Brâncuşi, sensibil la actul eroic românesc. Ansamblul monumental de la Târgu Jiu, un sanctuar modern, făcut cadou ţării de Brâncuşi.

21:43

Simboluri christice în ansamblul brâncuşian. "Îţi trebuie o energie în plus ca să treci pe sub poartă". Omul îşi reface propria spiritualitate când îşi unifică cele două contrarii din el. Brâncuşi: "Este o poartă care duce spre o altă lume". Monumente memoriale, evocatoare, de recunoştinţă ale gorjenilor din Târgu Jiu.

»»CLICK PENTRU WEBISTE-UL EMISIUNII««

Pagina emisiunii este actualizată numai în măsura în care primim fişierele audio necesare.

Din raţiuni ce privesc copyrightul, unele inserturi muzicale pot fi eliminate.