A şasea ediţie a expoziţiei "Black Sea Defense and Aerospace"

Colonel Dragoş ANGHELACHE

Publicat pe 18.05.2016

Complexul expoziţional "Romaero Băneasa" a organizat, pentru a şasea oară, expoziţia şi conferinţa internaţională dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi securităţii private – "BSDA 2016".

La această ediţie, care se desfăşoară în perioada 18-20 mai, sunt prezenţi peste 250 de expozanţi din 25 de ţări de pe trei continente – America, Europa şi Asia – la care se adaugă nouă delegaţii militare din Bulgaria, Croaţia, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Franţa, Georgia, Republica Moldova, Thailanda şi Turcia.

"BSDA 2016" reprezintă un bun prilej pentru specialişti de a lua parte la conferinţe legate de provocările din industria de apărare şi securitate, de a fi la curent cu ultimele tehnologii dezvoltate de România pentru exportul de armament şi cu planurile de achiziţii ale Ministerului Apărării Naţionale, de a afla cum se dezvoltă industria aerospaţială sau care este impactul ameninţărilor cibernetice în regiunea Mării Negre.

În discursul de deschidere, ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a apreciat faptul că expoziţia a crescut de la ediţie la ediţie, atât ca număr de expozanţi cât şi în ceea ce priveşte diversitatea exponatelor, şi a remarcat că în ziua de astăzi "nu se mai poate vorbi despre consolidarea capacităţii de apărare fără racordarea strânsă a domeniului la evoluţiile tehnologiei. Modernizarea armatei române presupune cu necesitate ca politica sa de înzestrare să urmărească prioritar obiective calitative care să asigure îndeplinirea la parametri înalţi a misiunilor încredinţate. În aceşti termeni vedem şi parteneriatul cu industria de apărare care se reformează şi se modernizează în raport cu cerinţele clientului şi cu evoluţiile din mediul de securitate, respectiv de la nivelul soluţiilor de apărare în Europa şi pe plan global, care să includă şi produsele industriei româneşti de apărare". În acest context, opina ministrul Motoc, BSDA este un bun prilej pentru stabilirea parteneriatelor industriale şi comerciale care să permită firmelor româneşti şi partenere să devină sau să se menţină ca furnizori nu numai ai armatei române, ci şi ai altor potenţiali clienţi internaţionali.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Excelenţa Sa domnul Hans Klemm, a amintit că România şi SUA au un puternic parteneriat, prin intermediul Parteneriatului strategic, şi că între armatele celor două ţări există o strânsă cooperare şi colaborare în calitate de aliaţi în cadrul NATO. "Aşa cum am discutat adesea, provocările cu care se confruntă România şi alte ţări din această regiune sunt reale. Aşadar, există întotdeauna un motiv pentru consolidarea şi aprofundarea relaţiilor noastre." Promovarea prosperităţii ţării noastre se realizează, în opinia ambasadorului Klemm, şi prin sporirea schimburilor comerciale între cele două ţări şi a investiţiilor firmelor şi companiilor româneşti în Statele Unite, ca şi a celor americane în România. "Partea frumoasă a BSDA este că ne oferă oportunitatea de a face ambele lucruri în acelaşi timp. Sunt mândru de companiile americane reprezentate aici, la expoziţie, şi recunosc prezenţa unor companii din întreaga Europă, care au rezultate bune în domeniu. Aşa cum aţi menţionat, domnule ministru, această expoziţie este o bună ocazie ca atât forţele armate române cât şi industria de apărare românească să se modernizeze şi mă aştept ca, în urma acestei expoziţii, relaţiile dintre companiile româneşti, europene şi americane din domeniul apărării să fie chiar mai strânse".

În cadrul standurilor special amenajate, Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare şi Academia Tehnică Militară, structuri aflate în subordinea şi coordonarea Departamentului pentru armamente, vor prezenta demonstratoare tehnologice, prototipuri, precum şi ultimele soluţii şi rezultate obţinute de cercetarea ştiinţifică militară. Reprezentanţi ai forţelor terestre, navale şi aeriene, ai Universităţii Naţionale pentru Apărare "Carol I" şi ai Direcţiei Management Resurse Umane vor prezenta principalele realizări şi oferta educaţională. De asemenea, şi printre firmele străine sunt noutăţi, iar în data de 25 mai, grupul scandinav "Patria", cu activităţi în domeniul apărării, securităţii şi aviaţiei, invită pe cei interesaţi la demonstraţia de vehicule blindate 8x8 pe terenul de instrucţie din câmpul Ghencea.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii