Modularitate versatilă, combinată cu mobilitate, putere de foc, protecţie şi interoperabilitate excelente

Modularitate versatilă combinată cu mobilitate, putere de foc, protecţie şi interoperabilitate excelente

 

Miercuri, 25 mai, grupul scandinav "Patria", care are activităţi în domeniul apărării, securităţii şi aviaţiei, a desfăşurat o demonstraţie a capabilităţilor transportorului blindat 8x8 "Patria" AMV (Vehicul Modular Blindat), pe care aceştia îl produc.

Evenimentul vine ca o completare a prezentării transportorului blindat la expoziţia "Black Sea Defence & Aerospace 2016". De asemenea, organizatorii au oferit şansa invitaţilor de a vedea vehiculul în probe, precum şi posibilitatea de a-l conduce sau de a merge cu acesta. Cu această ocazie au fost furnizate informaţii privind modul în care produse similare sunt fabricate în mai multe ţări şi modul în care industria locală poate beneficia semnificativ atunci când produsele  pentru programele naţionale de înzestrare sunt fabricate la nivel local.

La eveniment au fost prezenţi: şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, locţiitorul pentru resurse al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general de brigadă Ionel Loţan, comandantul Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava", general de brigadă Gheorghiţă Vlad, ofiţeri şi subofiţeri din forţele terestre, dar şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi ai ROMARM SA.

"Suntem aici pentru a prezenta vehiculul pe care îl propunem pentru Forţele Terestre Române. Avem un număr de 1 400 de vehicule pe care le vindem şi cererile sunt în creştere. Noi ne dorim un contract, dar acum depinde şi de client, pentru că există un proces de evaluare, după care se va încerca găsirea unei soluţii. Suntem interesaţi să producem vehiculul în România, cu forţă de muncă românească, deci să facem şi un transfer de tehnologie. De asemenea, ne propunem să investim mai multe milioane de euro pentru modernizarea sistemului de producţie în România şi să ne ocupăm de dezvoltare, la fel cum am făcut şi în Polonia, Croaţia sau alte ţări" - a spus Jukka Holkeri, ofiţer şef de strategie al grupului "Patria" din Finlanda.

Grupul "Patria" va oferi servicii de mentenanţă pe toată durata ciclului de viaţă şi soluţii tehnologice. Compania are, în prezent, aproximativ 2 900 de profesionişti calificaţi, cu diverse atribuţii. Având livrări către şapte ţări, "Patria" AMV este lider de piaţă pe segmentul de vehicule blindate 8x8. De asemenea, produsele se află într-un proces de dezvoltare continuă şi sunt echipate cu cele mai noi tehnologii. Vehiculele permit o capacitate mare de încărcare, nivel ridicat de protecţie şi de integrare a sistemelor de armament greu. Tot cu această ocazie a fost prezentat şi sistemul de mortiere în turelă, calibru 120 mm.

Primii care au avut ocazia să conducă vehiculul au fost generalul-maior Dumitru Scarlat, generalul de brigadă Ionel Loţan şi generalul de brigadă Gheorghiţă Vlad. "Este o maşină de luptă fiabilă, iar noi, pentru forţele terestre, avem nevoie de transportoare blindate de acest tip şi ne-am bucura dacă am primi un astfel de vehicul, care ne-ar asigura îndeplinirea misiunilor cu succes. De asemenea, suntem susţinătorii industriei de apărare naţională; ca atare, şi pentru viitor cerinţele noastre sunt în acest sens"- a spus şeful SMFT, general-maior Dumitru Scarlat.

Câteva dintre caracteristicile, calităţile şi punctele forte ale vehiculului:

1. Caracteristici:
- lungime 7,9 m;
- înălţime 2,4 m;
- lăţime 2,8 m;
- greutate 16.000 – 28.000 kilograme;
- viteză până la 100 km/h;
- transmisie automată 7+1 trepte de viteză.

2. Mobilitate:
- design şi tehnologie ultramodernă;
- suspensie hidropneumatică total independentă;
- suport de roată extrem de rezistent pentru deplasarea la viteze mari pe teren accidentat;
- dimensiune mare a roţii şi sistem central de umflare a roţilor pentru presiune redusă la sol;
- bloc de alimentare de înaltă performanţă.

3. Putere de foc: Sarcină utilă mare şi volum intern mare pentru transportul unor sisteme de foc precum: sisteme de arme de calibru mic, de la mitraliere de 5,56 mm la mitraliere grele de 12,7; sisteme de arme de calibru mediu, de la 25 mm şi până la 50 mm; sisteme de aruncătoare "Patria Nemo" sau "Amos" 120 mm; turele de 90 şi 105 mm; sisteme de rachete antitanc sau antiaeriene.

4. Protecţie:
- protecţie balistică modulară împotriva ameninţărilor de până la 30 mm APFSDS (proiectil perforant subcalibru stabilizat cu ampenaje, cu sabot/manşon detaşabil);
-protecţie împotriva minelor, testată şi verificată împotriva a până la 10 kilograme TNT;
- protecţie DEI (dispozitive explozive improvizate);
- protecţie NBC (nucleară, biolgică, chimică);
- sisteme de apărare activă ultramoderne.

5. Interoperabilitate: Numărul din ce în ce mai mare de naţiuni care îl utilizează se pot bucura de caracteristicile de interoperabilitate ale familiei de produse "Patria" AMV,  în timp ce se desfăşoară trupe pentru misiuni internaţionale de menţinere a păcii şi misiuni de gestionare a situaţiei de criză.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii