Compania naţională ROMARM doreşte revitalizarea industriei naţionale de securitate

Colonel Dragoş ANGHELACHE

Publicat pe 24.05.2016

Interviu cu directorul Companiei Naţionale ROMARM, doamna Floarea Şerban

Anul acesta, conducerea companiei naţionale ROMARM a decis să prezinte producătorii autohtoni de tehnică militară, armament şi muniţii într-un mod unitar, organizând un singur stand. Despre această nouă concepţie de prezentare a industriei de securitate româneşti,  dar şi despre o posibilă revitalizare a acesteia, am discutat cu directorul ROMARM, doamna Floarea Şerban.

Până în acest an, la expoziţiile de profil – fie EXPOMIL, fie BSDA – fiecare unitate economică din sfera industriei de securitate afiliată ROMARM îşi amenaja standul propriu, iar compania avea, de asemenea, standul său, separat. De data aceasta s-a ales soluţia transparenţei: un stand comun, unde sunt expuse – fizic ori sub formă de machete sau planşe – produsele realizate de către filialele companiei, iar în centru – locul amenajat pentru discuţii.

Având în vedere că anul acesta în majoritatea discursurilor – atât la Departamentul pentru armamente, cât şi la Autoevaluarea Ministerului Apărării Naţionale sau cu ocazia diferitelor activităţi organizate pe domeniul înzestrării armatei – s-a făcut referire la revitalizarea industriei de securitate româneşti, am dorit să aflu care este opinia directorului ROMARM, doamna Floarea Şerban, asupra acestui subiect, pornind de la realitatea că este extrem de greu – dacă nu chiar imposibil – ca industria de securitate românească să ajungă din nou la apogeul anilor '80.

"Nici nu ne propunem să ajungem la ceea ce a fost acum 30 de ani – a spus directorul ROMARM. Dorim să revitalizăm industria naţională de securitate şi raţiunea pentru care o facem este, în primul rând, de ordin strategic. Această revitalizare presupune să avem capacitatea de a asigura forţelor armate române strictul necesar – şi mă refer la consumabile – pentru orice situaţie în care ar avea nevoie de ele. Vrem să punem la dispoziţia Ministerului Apărării Naţionale, şi nu numai, toată muniţia necesară, care să fie fabricată în ţară, astfel încât, pe cât posibil, să nu depindem de importuri."

Produsele prezentate la stand au reflectat, în bună măsură, concepţia ROMARM. Dar, pe lângă cele prezentate şi la ediţiile anterioare ale expoziţiei, anul acesta filialele ROMARM au prezentat şi noutăţi. "Am venit cu toate tipurile de produse pe care le facem în prezent, muniţie şi armament de infanterie, dar şi cu transportorul 8×8 şi cu tancul pe care-l avem şi pe care am dori să-l modernizăm împreună cu armata, pe baza cerinţelor Ministerului Apărării Naţionale."

Reamintim că proiectul pentru transportorul amfibiu blindat 8×8 a fost lansat în martie 2011 la Automecanica Moreni, Agenţia de Cercetare pentru Tehnici şi Tehnologii Militare a venit cu specificaţiile necesare şi s-a ajuns la teste de mină pe carcasă lestată. Despre evoluţia proiectului în viitorul apropiat, doamna Floarea Şerban a precizat: "Pentru moment, n-au mai fost alocaţi banii necesari în vederea continuării acestei cercetări. Am ajuns la nişte rezultate relativ mulţumitoare referitoare la carcasă, însă, din păcate, am constatat că, pentru continuarea proiectului, ar fi fost necesare nişte sume foarte mari, iar industria nu mai oferă piesele de schimb şi materialele necesare pentru a construi ieftin şi bine un transportor prin forţele proprii. Ceea ce ne-a dus cu gândul la o idee de colaborare cu o firmă de prestigiu care să aibe sediul în statele membre NATO şi în Uniunea Europeană, drept care am început o serie de discuţii cu câteva firme agreate în comun cu Ministerul Apărării Naţionale, pe baza cerinţelor şi a caracteristicilor tehnico-tactice pe care ar trebui să le îndeplinească acest vehicul".

Marţi, 24 mai, la sediul Uzinei Mecanice Bucureşti, unde se produce tancul TR 85 M1 şi derivate ale acestuia, a avut loc prezentarea propunerii de cooperare între Fiat Chrysler Automobiles şi industria românească de apărare în ceea ce priveşte vehiculul militar 4×4 Jeep J8. Compania deţinătoare a brandului Jeep şi-a manifestat interesul de a realiza un parteneriat cu industria naţională în ceea ce priveşte vehiculele militare 4x4 Jeep J8, fabrica avută în vedere fiind  Uzina Mecanică Bucureşti (UMB), aflată în prezent într-un impas financiar. L-am rugat pe directorul ROMARM, doamna Floarea Şerban, să ne explice care este importanţa acestui eveniment: "Organizaţia Patronală «Industria de apărare» încearcă să se implice cât mai mult în găsirea unor proiecte care să fie benefice pentru industria naţională de securitate şi, nu în ultimul rând, pentru apărare la modul general. Având în vedere dorinţa Ministerului Apărării Naţionale de a avea vehicule de teren 4×4, ne-am gândit la un autoturism Jeep care şi-a demonstrat calităţile cu asupra de măsură şi, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite în România, am organizat prezentarea acestui proiect la UMB, unde ne-am dori să integrăm acest produs. Ne-am gândit la această uzină pentru că are o poziţie benefică pentru acest proiect, în sensul că se află foarte aproape de autostrada A2, care duce la portul Constanţa; este, de asemenea, foarte aproape de linia de centură şi în apropierea aeroportului «Henri Coandă» de la Otopeni. Aceasta pentru că este vorba despre o integrare şi nu despre producţie, care presupune fabricarea în ţară a unor componente".

În concluzie, idei pentru industria naţională de securitate sunt; noi, militarii, avem nevoie de acest gen de produse; mai rămâne doar ca sfera politicului să găsească resurse pentru o strategie coerentă, pe termen lung, în vederea înzestrării unităţilor noastre cu tehnică militară.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii