Expoziţia "Black Sea Defence and Aerospace 2016" (BSDA)

Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ

Publicat pe 20.05.2016

Expoziţia 
Black Sea Defense and Aerospace 2016 (BSDA)

În perioada 18 – 20 mai, la ROMAERO BĂNEASA s-a desfăşurat a 6-a ediţie a BSDA, expoziţie de tehnică militară şi soluţii tehnice cu întrebuinţare duală: civilă şi militară, cu participare internaţională.

Din multitudinea de expozanţi, în a doua zi a evenimentului am vizitat câteva standuri reprezentative, de unde am selectat o parte din tehnica şi materialele prezentate pentru a le face cunoscute.

Astfel, printre cele prezentate de Academia Tehnică Militară la standul său am remarcat un hexacopter (destinat supravegherii, fotografierii şi filmării aeriene, cartografierii şi transmiterii datelor de la distanţă) şi un mini-UAV cu propulsie electrică (destinat recunoaşterilor şi supravegherii aeriene,  fotogafierii aeriene şi transmiterii datelor de la distanţă în cadrul unor misiuni de zbor autonome); aceste aparate sunt realizări ale unor proiecte de cercetare cu studenţii, sub coordonarea conf. univ. dr. ing. Matei Pericle şi asistent de cercetare cpt. ing. Radu-Călin Pahonie, cadre didactice ale ATM.

La standul ROM TECH SRL am remarcat echipamentele pentru detecţie, protecţie şi decontaminare CBRN. Forţele terestre române deja utilizează echipamente furnizate de ROMTECH, în regim portabil sau staţionar, inclusiv pe transportoarele PIRANHA şi în teatrele de operaţii. Ca elemente de noutate sunt anumite versiuni noi ale echipamentelor deja existente, elemente noi pe linia analizelor criminalistice, dar şi costumele de protecţie la explozie, care protejează zonele corpului neprotejate de vestele antiglonţ.

Standul AEROSTAR Bacău prezintă capabilităţile legate de fabricarea, modernizarea şi integrarea unor sisteme aeriene şi terestre pentru apărare şi aviaţia civilă; AEROSTAR este fabricantul lansatoarelor de 122 mm, dar şi contractor principal şi integrator în cadrul programului de modernizate a acestora – LAROM, cu responsabilităţi de fabricare a acestor lansatoare, de integrare a sistemului de comandă şi control, de asigurare a suportului logistic integrat. AEROSTAR a  dezvoltat, de asemenea, o capabilitate pe containerele tip SHELTERS, realizând posturi de comandă pentru diverse niveluri, pe diverse platforme, dar şi centre de comunicaţii, laboratoare mobile atât în cadrul programului LAROM, cât şi în cadrul altor programe din domeniul apărării. Un alt lucru de menţionat este modernizarea unui obuzier de 155 mm pe o platformă mobilă, realizată în cadrul unui program demonstrator cu parteneri străini.

Firma canadiană ARGO este cea care produce diferite tipuri de vehicule pentru teren accidentat, inclusiv „cel mai de succes vehicul amfibiu utilitar de teren din lume”. Autovehiculele ARGO sunt deja utilizate de diferite instituţii din România: jandarmerie, servicii de salvamont, ISU, autorităţi locale, firme de securitate. Printre noutăţi, ARGO prezintă ARGO J5, un autovehicul amfibiu electric pe patru roţi, telecomandat, precum şi versiuni recente ale unor platforme destinate transportului de materiale în sprijinul trupelor în teren, ATLAS J6 şi ATLAS J8.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii