"Digital BIT" prezintă sistemul de armă telecomandată "AGIL V4"

Colonel Dragoş ANGHELACHE

Publicat pe 20.05.2016

Dacia Duster, varianta şenilată, echipată cu sistemul de armă telecomandată AGIL V4 pe mitralieră cal. 12,7 mm

O prezenţă constantă, atât la ediţiile anterioare ale expoziţiei Black Sea Defense and Aerospace, cât şi la cele ale EXPOMIL, este firma Digital Bit, ale cărei produse pot fi văzute deja pe tehnica militară românească.

Este vorba despre unitatea de control a armamentului pentru sistemul de arme OWS 25 R, instalată pe maşina de luptă a infanteriei MLI-84 M "Jderul" sau despre sistemul de armă telecomandată AGIL V4, destinat armamentului de calibru mediu şi mic instalat pe vehicule militare sau pe şalupele Poliţiei de Frontieră. Câteva dintre aceste produse au fost expuse şi pe standul pe care Digital Bit l-a amenajat la BSDA iar directorul firmei, Bogdan Bărbulescu, a venit cu detalii: "La BSDA prezentăm, în primul rând, produsele realizate de firma Digital Bit şi anume sistemele de armă telecomandată AGIL. Aveţi aici, lângă dumneavoastră, varianta de 7,62 mm, pe mitralieră făcută la Cugir, precum şi pe acest Duster cu şenile. Prezentăm, de asemena, varianta AGIL cu mitralieră calibru 12,7 mm – un produs care astăzi se bucură de succes la export. De asemenea, tot în standul nostru găsiţi produsul Jeep J8 pe care intenţionăm să-l promovăm ca un înlocuitor al vehiculului ARO şi pe care dorim, în cazul în care Ministerul Apărării Naţionale îl acceptă din punctul de vedere al specificaţiilor pe care le are, să încercăm să-l asamblăm în România. Prin tot ceea ce facem, încercăm să revitalizăm industria de securitate din România şi să realizăm produse atât pentru necesităţile interne, cât şi să găsim soluţii pentru export".

Sistemul de armă telecomandată AGIL poate fi instalat pe orice tip de platformă. Dragorul de mine pe şasiu de tanc DMT-85-1, produs la UMB Bucureşti,  este echipat cu un asftel de sistem pentru asigurarea apărării apropiate a echipajului. Sistemul este echipat cu un modul de observare, compus dintr-o cameră video diurnă, o cameră video nocturnă fără sistem de răcire şi, opţional, sistem de telemetrie laser. Sistemul este operat prin telecomandă de trăgătorul la armamentul de pe turelă sau de către comandantul echipajului. Sistemul AGIL 4 este operabil în spaţii deschise sau în lupta urbană şi poate fi folosit inclusiv la angajarea ţintelor aeriene.

Alt produs pe care Digital Bit l-a expus la stand, a fost minicomputerul Ruggit MCU Mini 01 – o tabletă rigidizată care poate fi folosită atât în teren, cât şi montată la bordul vehiculelor militare, fiind utilă la afişarea în timp real a datelor necesare comandanţilor în luarea deciziilor pe câmpul de luptă.

Aşa cum a precizat directorul Bogdan Bărbulescu, vehicului Jeep J8 a fost expus la stand şi în ediţia din acest an a BSDA, firma dorind să vină cu o alternativă pentru defunctul ARO, autovehiculul de teren pe cale de dispariţie din armata română. O prezentare urmată de un test drive cu vehiculul a avut loc în poligonul Mihai Bravu, în noiembrie 2012, în prezenţa specialiştilor din Ministerul Apărării Naţionale şi din categoriile de forţe ale armatei iar anul acesta, la Uzina Mecanică Bucureşti, a avut loc o nouă prezentare, despre care directorul Bogdan Bărbulescu prezintă detalii: "La Uzina Mecanică Bucureşti facem o promovare a vehiculului Jeep, un eveniment susţinut inclusiv de Ambasada SUA la Bucureşti în încercarea de a întări şi cooperarea în domeniul industriei de securitate între Statele Unite ale Americii  şi România. În cadrul acestei activităţi vom prezenta proiectul atât Ministerului Apărării Naţionale, cât şi altor structuri din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, ca acest vehicul să fie o soluţie potrivită pentru necesităţile dumnealor, dar să implice şi industria românească de securitate într-o măsură cât mai mare".

Realitatea este că noi, în forţele terestre, avem nevoie de un vehicul de teren care să înlocuiască vechiul ARO, încă prezent în parcurile unităţilor noastre. Că acesta poate fi Jeep sau un alt vehicul, nu mai este opţiunea noastră. Noi, militarii, venim cu specificaţiile tehnice, dar ceilalţi paşi ţin de sfera politicului.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii