PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Cooperare româno-israeliană în domeniul industriei de securitate
Publicat pe 09.12.2016

Palatul Cercului Militar Naţional a găzduit, timp de două zile, seminarul "Cooperare în industria de apărare", organizat sub egida Comitetului tehnic de cooperare între România şi Israel.
Seminarul s-a desfăşurat în perioada 7-8 decembrie, cu participarea reprezentanţilor companiilor din industria de securitate autohtonă, din industria de profil israeliană, precum şi a specialiştilor din Departamentul pentru armamente al Ministerului Apărării Naţionale şi din categoriile de forţe.
Evenimentul a fost deschis de locţiitorul şefului Departamentului pentru Armamente al Ministerului Apărării Naţionale, general-maior Cătălin-Adrian Moraru, cu o scurtă prezentare a programelor prioritare aflate în faza de cercetare-dezvoltare, precum şi a programelor/ proiectelor cu contracte în derulare. Ambasadorul Israelului în România, Excelenţa Sa doamna Tamar Samash, a adus în atenţia celor prezenţi faptul că Israelul, fiind o ţară mică, a trebuit să-şi dezvolte o industrie de securitate performantă, dată fiind situaţia complicată a securităţii din zonă. Excelenţa Sa doamna Tamar Samash a mai specificat că Israelul este deschis cooperării cu orice stat cu care împărtăşeşte acelaşi set de valori.
În deschidere, colonelul ing. Răduţă Bucă a prezentat potenţialul industriei de securitate româneşti, iar directorul executiv al Asociaţiei Patronale Române a Producătorilor de Tehnică Militară (PATROMIL) a făcut o trecere în revistă a întreprinderilor din sfera industriei de securitate afiliate PATROMIL. Seria informărilor generale a fost încheiată de către Paul Paul Friedberg, director-adjunct principal al Directoratului pentru cooperare internaţională în domeniul apărării din ministerul israelian al apărării (SIBAT), care a făcut o prezentare succintă a situaţiei geopolitice a Israelului, unde a subliniat nevoile operaţionale ale armatei israeliene, evidenţiind capacităţile industriei de apărare ale acestui stat.
"Finalitatea acestei activităţi ar trebui să o prezinte în viitor oferirea de soluţii de sisteme de armament moderne, capabile pentru Armata României – a declarat locţiitorul Departamentului pentru armamente al Ministerului Apărării Naţionale, general-maior ing. Cătălin Adrian Moraru. Discutăm astăzi despre o nouă abordare a cooperării, în varianta în care trebuie să fie realizate echipamente în România. Ne bazăm foarte mult pe experienţa companiilor din Israel, având în vedere faptul că în această ţară experienţa operaţională şi legătura dintre armată şi industria de apărare sunt la un nivel foarte ridicat. Companiile israeliene au un nivel tehnologic foarte ridicat, avem de învăţat de la ele şi realizarea cooperării va oferi şi Armatei României soluţii de viitor foarte bune".
În acest fel, preciza generalul-maior ing. Moraru, la nivel statal se asigură cadrul şi se direcţionează această cooperare, dar în subsidiar este vorba despre o cooperare industrială, companiile din România şi cele din Israel având libertatea să-şi organizeze parametrii cooperării. Acest gen de cooperare, explica generalul-maior ing. Cătălin Adrian Moraru, se poate extinde şi cu alte state, importantă fiind noua abordare pe care MApN o are în acest moment, şi anume dezvoltarea programelor de achiziţii pe baza intereselor esenţiale de securitate, ceea ce înseamnă că produsele de securitate se vor realiza în România, iar nivelul tehnologic al acestora va creşte.
"Companiile din România au avut deja discuţii cu cele din Israel. Este evident că există, în momentul de faţă, un decalaj tehnologic între companiile autohtone şi cele israeliene, tocmai de aceea este necesar să se elimine acest decalaj şi împreună să ofere soluţii în termen scurt. Acestea trebuie să fie viabile şi cu capabilităţi operaţionale crescute" - a încheiat generalul-maior ing. Cătălin Adrian Moraru.
Directoratul pentru cooperare internaţională în domeniul apărării din ministerul israelian al apărării are o poziţie unică în cadrul ministerului israelian al apărării, având în acelaşi timp o relaţie strânsă şi permanentă cu industria de apărare autohtonă. Această combinaţie garantează că SIBAT menţine o cunoaştere în profunzime şi actualizată a conceptelor relevante din sfera apărării, ca şi o înţelegere clară a nevoilor operaţionale ale Forţelor de Apărare Israeliene (IDF). Printre resposabilităţile SIBAT se numără generarea acordurilor interguvernamentale, iniţierea vizitelor delegaţiilor străine, identificarea oportunităţilor de cooperare cu industria de apărare israeliană, găsirea celor mai bune soluţii tehnologice pentru cererile specifice, stabilirea de asociaţii în participaţiune, gestionarea comercializării şi vânzării inventarului IDF, furnizarea de informaţii detaliate privind industria de apărare israeliană printr-un directorat bienal şi prin organizarea pavilioanelor israeliene în cadrul expoziţiilor internaţionale de apărare.
Pe timpul seminarului au fost prezentate atât entităţi economice din sfera industriei de securitate autohtone – UTI Grup, Mirsand, Uzina Automecanica Moreni, MarcTel SIT –, cât şi israeliene (IAI, BlueBird, Controp, Elbit). De asemenea, au avut loc şi întâlniri bilaterale între operatori economici români şi israelieni.
Comentarii