PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Se măresc efectivele misiunii „Resolute Support”
Publicat pe 10.11.2017

Potrivit website-ului oficial NATO, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a confirmat în cea de a doua zi a reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre şi partenere, că NATO va sprijini mai mult Afganistanul în cadrul misiunii „Resolute Support”.
Statele Unite au prezentat o expunere privind noua strategie pentru Asia de Sud, în cadrul căreia deja au trimis noi efective în Afganistan. Douăzeci şi şapte de alte state au declarat că în lunile următoare îşi vor suplimenta, de asemenea, efectivele din cadrul misiunii. Astfel, militarii prezenţi în Afganistan pentru „Resolute Support” vor ajunge la un număr de 16.000 faţă de 13.000, câţi sunt în prezent.
Potrivit sursei citate, miniştrii apărării din ţările aliate şi partenere au confirmat că vor finanţa forţele de securitate afgane până cel puţin în anul 2020. În paralel cu contribuţia financiară majoră a Statelor Unite, „celelalte ţări ale Alianţei şi ţările partenere vor continua să aloce forţelor de securitate afgane aproximativ un miliard de dolari SUA” - a adăugat Jens Stoltenberg, potrivit sursei citate.
În ceea ce priveşte prezenţa forţelor NATO în Afganistan, Stoltenberg a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că vor sta acolo „atât timp cât considerăm că este necesar”, precizând însă că nu este o misiune pe timp nelimitat, scopul prezenţei NATO acolo fiind de a-i ajuta pe afgani să ia în propriile mâini securitatea naţională, pe care să o menţină fără ajutorul trupelor Alianţei. Însă, în condiţiile actuale, preciza Stoltenberg, se dovedeşte necesară nu numai prezenţa trupelor aliate, ci o prezenţă crescută a acestora. „Nu ne întoarcem la o operaţie de luptă sau la misiuni de luptă. Ceea ce facem este să intensificăm instruirea, asistenţa şi consilierea trupelor afgane. De fapt, cred că este destul de puternic şi foarte impresionant să vedem câţi aliaţi şi parteneri ai NATO sunt angrenaţi după 16 ani”.
La rândul său, comandantul misiunii „Resolute Support”, generalul John W. Nicholson, a declarat că un Afganistan stabil este în interesul tuturor şi va contribui la stabilitatea regională. „Costul unui eşec în Afganistan ar fi mare şi ar fi resimţit la nivel mondial. Un Afganistan sigur este esenţial pentru descurajarea activităţii teroriste şi a migraţiei. Astfel, faptul că o coaliţie condusă de NATO, care implică 39 de naţiuni, lucrează împreună pentru a realiza acest lucru, este un imperativ pentru succes” - a subliniat generalul Nicholson. El este de părere că talibanii nu pot câştiga şi trebuie să se împace cu ideea aceasta. În 2017, prin activitatea desfăşurată în cadrul misiunii „Resolute Support”, afganii au fost ajutaţi să crească presiunea militară asupra talibanilor prin creşterea calitativă a instruirii, consilierii şi asistenţei, precum şi a forţei aeriene.
„În acest an am văzut câteva schimbări în modul în care afganii au acţionat pe câmpul de luptă. La un moment dat, ei au fost în ofensivă în până la şase zone de bază. Şi acest lucru le-a permis să obţină unele succese tactice în locuri precum Helmand, Kandahar, Urozgan şi Kunduz” - a spus generalul Nicholson, dorind să sublineze faptul că după ce inamicul a pierdut unele capitale de districte, s-a observat o schimbare în acţiunile sale, în sensul că a încercat să-şi menţină relevanţa prin atacuri sinucigaşe. În opinia comandantului misiunii, acest lucru demonstrează cu claritate eşecul talibanilor pentru că, nemaifiind capabili să menţină poziţii în teren, caută să-şi menţină o poziţie mai degrabă psihologică în ochii lor şi ai populaţiei, prin creşterea numărului de victime.
În încheiere, generalul Nicholson a declarat: „Combinarea acestei politici din Asia de Sud a Statelor Unite, angajamentele reuniunii de la Varşovia, capacităţile crescânde ale forţelor afgane de securitate, parteneriatul dorit pe care-l avem cu guvernul afgan şi această presiune reînnoită asupra activităţii externe, ne va duce în direcţia bună, ceea ce reprezintă un proces de pace care să ducă la o soluţionare politică a acestui conflict”.
Comentarii