Un poligon pentru exerciţiile de repetare a misiunii în Fort Irwin, SUA

Dragoş ANGHELACHE

Publicat pe 14.11.2017

Militar american în localitatea replicată, pe timpul desfăşurării unui exerciţiu

Armata SUA a construit la Fort Irwin, în deşertul Mojave, replica unei localităţi din Orientul Mijlociu, unde militarii care urmează să plece în misiuni se pot antrena în condiţii cât mai apropiate de realitate.

Cititorii „Revistei Forţelor Terestre” sunt familiarizaţi cu activităţile pe care militarii noştri le execută în perioada premergătoare plecării în teatrul de operaţii din Afganistan. După cum se cunoaşte, cel mai important exerciţiu este cel de repetare a misiunii (MRE – Mission Rehearsal Exercise), care se desfăşoară în Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica" din Cincu. Acolo sunt replicate, într-o oarecare măsură, aşezări afgane, FOB (Foward Operating Base – Bază Înaintată de Operaţii), iar jucătorii de roluri (militari întorşi din ultima misiune) ţin locul populaţiei afgane.

Exerciţiul are scopul de a-i pregăti pe cei care urmează să plece  cu realităţile pe care le vor găsi în teatrul de operaţii, diferite faţă de ultima misiune pe care au executat-o cu patru-cinci ani în urmă. Pentru că şi Afganistanul, oricât ar părea de încremenit în timp, se schimbă.

Americanii au mers însă un pas mai departe. Au replicat în întregime o localitate specifică Orientului Mijlociu: cu clădiri, cu cafenele, cu nelipsitul bazar şi cu... oameni care vorbesc pashtu. În localitatea artificială Ujen, militarii duc lupta de apărare împotriva insurgenţilor, apărând în acelaşi timp cele 100 de clădiri şi pe locuitorii lor faţă de crizele umanitare, afluxul de refugiaţi şi de migranţi, fiind astfel materializate cu fidelitate provocările cărora militarii vor trebui să le facă faţă în teatrul de operaţii.

Chiar dacă Ujen este replica unei localităţi din Orientul Mijlociu, cu întregul său specific, el poate fi reconfigurat şi refolosit ca un oraş din Europa de Est, pentru exerciţiile alternative de antrenament.

În Ujen s-a desfăşurat un exerciţiu de nivel brigadă, care a durat două săptămâni, după un scenariu conform căruia militarii au recucerit localitatea, care fusese ocupată de inamic, fiind pregătiţi să facă faţă unui contraatac pregătit de un grup de insurgenţi. Însă în oraş viaţa îşi urmează cursul firesc, chiar dacă militarii se pregătesc de luptă. Unii „locuitori” din Ujen sunt actori profesionişti veniţi din Los Angeles şi San Diego pentru a juca rolurile unor civili originari din Orientul Mijlociu. Alţii interpretează persoane care au imigrat în Statele Unite şi doresc să se stabilească în localitate. Urmărind videoclipul ataşat, am constatat că pe timpul exerciţiului, replicarea a mers până în cele mai mici detalii. Oraşul a avut un primar şi un şef al poliţiei, au fost materializate diferite ONG-uri, organizaţii internaţionale sau ale ONU, inclusiv presa: INN - echivalentul CNN, IP – echivalentul agenţiei de presă Associated Press, precum şi media locală, prietenoasă sau ostilă.

Articolul integral, în limba engleză, şi videoclipul ataşat sunt disponibile în website-ul Defense News: https://is.gd/wYWeYA

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

La 8 decembrie 2017, România a lansat, cu sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO, campania de comunicare publică ,,# WeAreNATO ” , menită să...
Publicat pe 03.03.2021
Odată cu aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică (NATO) s-a constatat faptul că există o nevoie crescută de cunoaştere a limbii engleze de către...

Comentarii