Şi Polonia cumpără complexuri de rachete „Patriot”

Dragoş ANGHELACHE

Publicat pe 22.11.2017

Militari dintr-o baterie „Patriot”, pe timpul unui exerciţiu multinaţional desfăşurat în ianuarie 2017 în Skwierzyna, Polonia

 

Site-ul „Defense News” anunţă că Departamentul de stat american autorizează vânzarea pentru Polonia a patru sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă „Patriot”, pentru suma de 10,5 miliarde dolari SUA.

Congresul SUA a fost informat pe 14 noiembrie despre intenţia de a vinde aceste sisteme Poloniei, urmând ca acesta să ia hotărârea de a aproba sau nu această tranzacţie. O eventuală aprobare ar însemna pentru „Raytheon” o victorie majoră în intenţia lor de a-şi extinde în Europa activităţile din domeniul apărării antirachetă.

Preţul de 10,5 miliarde dolari SUA  pe care Polonia ar trebui să-l plătească pentru cele patru sisteme antiaeriene este aproape triplu faţă de cel plătit de noi: 3,9 miliarde dolari SUA pentru şapte sisteme. Autoarea articolului din „Defense News” explică însă că preţurile reflectă diferenţele dintre achiziţiile celor două ţări. România a cumpărat mai multe complexuri pe care „Raytheon” le avea deja pe linia de producţie, şi mult mai puţine rachete „Patriot” Advanced Capability 3 – Missile Segment Enhanced (MSE), faţă de câte are în vedere Polonia să cumpere. MSE sunt versiunea cea mai avansată a rachetelor „Patriot” care pot fi vândute în străinătate. Mai mult, întreaga manoperă va fi făcută de către „Raytheon Stateside”.

Polonia a anunţat în septembrie 2015 că ar dori sisteme de comandă şi de control pe care armata americană este în curs a le realiza – sistemul de comandament de luptă integrat (IBCS) al „Northrop Grumman” – în toate sistemele „Patriot” pe care le va cumpăra. IBCS este în curs de realizare pentru un viitor complex de apărare antirachetă, şi nu pentru „Patriot”.

Detalii despre complexurile „Patriot” pe care vor să le cumpere polonezii sunt oferite de website-ul „Defense News” la adresa: https://is.gd/Ozn3z1

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii