PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Consiliul Concurenţei a autorizat înfiinţarea companiei "Romanian Military Vehicle Systems" S.A.
Publicat pe 19.01.2018

Consiliul Concurenţei a anunţat printr-un comunicat de presă că a autorizat operaţiunea prin care compania naţională "Romarm" S.A. – filiala Societatea "Uzina Automecanică Moreni" S.A. (UAM) şi "Rheinmetall Landsysteme" GmbH înfiinţează compania "Romanian Military Vehicle Systems" S.A.
Conform sursei citate, fiecare acţionar urmează să deţină 50% din capitalul social al companiei nou-înfiinţate, obiectivul acesteia constând în dezvoltarea, fabricarea şi dotarea armatei române cu transportorul blindat pentru trupe 8×8 „Agilis”. Anterior, Autoritatea de Concurenţă a aprobat cererea celor două companii de derogare de la prevederile Legii Concurenţei, având în vedere că riscul de a fi afectată concurenţa este redus.
UAM are ca obiect principal de activitate fabricarea vehiculelor militare de luptă, însă în ultimii ani a desfăşurat exclusiv activităţi de prestări servicii de mentenanţă şi livrare de piese de schimb către Ministerul Apărării Naţionale, precum şi o serie de servicii de producție industrială civilă, respectiv structuri metalice sudate. "Rheinmetall Landsysteme" GmbH este o societate germană specializată în producţia de vehicule blindate şi servicii conexe, precum asistenţă logistică, furnizare piese de schimb, mentenanţă. Autoritatea de Concurenţă a analizat această operaţiune şi a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească, sau pe o parte substanţială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante.
Transfer de know-how şi tehnologie
Actul constitutiv al societăţii mixte "Romanian Military Vehicle Systems" a fost semnat la 14 iunie 2017, în cadrul unei ceremonii desfăşurate sub egida Ministerului Economiei, în prezenţa preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.
Potrivit celor comunicate de Ministerul Economiei în website-ul propriu, viitorul autovehicul de luptă TBT 8×8 va fi un transportor amfibiu blindat cu mobilitate superioară, care va fi livrat atât armatei noastre, cât şi altor clienţi interesaţi din străinătate. Acordul de fabricare a TBT 8×8 presupune transfer de know-how şi dezvoltarea de tehnologie în comun. Sursa citată precizează că în discuţiile anterioare semării actului constitutiv, partea germană a asigurat Ministerul Economiei că firmele româneşti vor participa, în mare măsură, la integrarea finală a acestui produs de ultimă generaţie.
Istoria unui proiect românesc
TBT 8×8 a fost lansat în martie 2011, la Uzina "Automecanica Moreni", prezentându-se proiectul de cercetare-dezvoltare a noului produs, potrivit cerinţelor operaţionale formulate de Armata României pentru realizarea transportorului blindat. Evenimentul a fost relatat şi în paginile „Revistei Forţelor Terestre”. La data respectivă, platforma produsului de bază TBT 8×8 era proiectată pentru: posibilitatea configurării în diferite variante, integrarea echipamentelor compatibile NATO şi Comunitatea Europeană, fabricate de industria românească, implicarea în programele NATO, crearea de parteneriate strategice, suport logistic pentru Armata României pe termen îndelungat.
Proiectul s-a derulat în colaborare cu Agenţia de Cercetare pentru Tehnici şi Tehnologii Militare, ajungându-se până în faza de testare a prototipului, în scopul stabilirii funcţionalităţii scaunelor şi a sistemului de centuri de siguranţă la explozia unei mine (echivalentul a 8 kg TNT), precum şi dinamica manechinului în interiorul vehiculului. Detalii despre test au fost publicate în website-ul „Revista Forţelor Terestre”. Proiectul a fost oprit în această fază, probabil din cauza finanţării şi a costurilor prea ridicate privind continuarea cercetărilor.
Ultimele transportoare amfibii blindate produse la "Automecanica Moreni" sunt Saur 1 şi 2, variante îmbunătăţite ale transportorului amfibiu blindat B-33 „Zimbrul”, Saur 3 rămânând doar la stadiul de proiect.
"Rheinmetall" produce transportorul "Boxer", în versiune pentru luptă şi alte derivate, precum şi configuraţii la cererea beneficiarilor, precum Australia sau Lituania.
Comentarii