Decizii pentru securitatea Americii de Nord şi a Europei

Dragoş ANGHELACHE

Publicat pe 12.07.2018

În prima zi a reuniunii NATO de la Bruxelles au fost luate o serie de decizii importante în privinţa securităţii statelor membre NATO.

Referitor la acestea, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că acestea „demonstrează că Europa şi America de Nord lucrează împreună. NATO obţine rezultate, iar noi suntem determinaţi să asigurăm securitatea cetăţenilor ţărilor noastre, ceea ce înseamnă peste un miliard de persoane”.

Declaraţia lui Stoltenberg se doreşte a fi, astfel, şi un semnal în privinţa „împăcării” dintre NATO şi SUA prinvind diferendul legat de cheltuielile militare ale membrilor Alianţei.

Iniţiativa „De patru ori câte 30”

Statele membre NATO au adoptat o iniţiativă (4 × 30) prin care se pun la dispoziţia Alianţei un număr de 30 batalioane mecanizate, 30 de escadrile aeriene, 30 de nave de luptă, într-un termen de 30 de zile. Aliaţii au întărit structura de comandament NATO prin crearea a două noi comandamente, unul pentru Atlantic, dispus la Norfolk (Virginia, SUA), iar celălalt pentru sprijin logistic, dispus la Ulm (Germania). În plus, va fi înfiinţat un centru pentru operaţii cibernetice în cadrul Comandamentului Forţelor Aliate în Europa (SHAPE) de la Mons (Belgia).

Cresc cheltuielile pentru apărare

La reuniunea din acest an, opt state s-au angajat să aloce cheltuielilor de apărare un minim de 2% din PIB (printre care şi România) – faţă de trei, în 2014 – şi majoritatea aliaţilor s-au angajat să facă acelaşi lucru până în 2024. Domnul Stoltenberg a mai declarat că, potrivit planurilor naţionale ale aliaţilor europeni şi Canadei, începând din acest an şi până în 2024 vor fi afectaţi apărării Alianţei, suplimentar, o sumă de 266 miliarde de dolari.

Un nou membru în Alianţă

Şefii de stat ai ţărilor aliate au decis să invite guvernul de la Skopije (Macedonia) să iniţieze convorbirile pentru aderare. La încheierea tuturor procedurilor naţionale necesare finalizării acordului privind problema numelui ţării, Macedonia se va alătura NATO, devenind astfel al 30-lea membru al Alianţei.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Publicat pe 29.09.2021
Își va aminti cu drag de curajul de a așterne pe hârtie gândurile și trăirile pe care le-a avut din postura de redactor-șef, care uneori au venit...

Comentarii