Statele baltice doresc o prezenţă NATO permanentă în regiune

Redacţia RFT
rft@forter.ro
Publicat pe 02.07.2015

 

Agenţia română de presă AGERPRES informează că NATO le-a promis statelor baltice efectuarea frecventă de exerciții militare în regiune, dar nu a oferit un răspuns la cererea acestora pentru o prezență militară permanentă pe teritoriile lor - au indicat miercuri responsabili lituanieni, citați de Agenţia France Presse (AFP).

La jumătatea lunii mai, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării lituanian a anunțat că cele trei state baltice vor adresa Alianței Nord-Atlantice o cerere comună pentru o "prezență permanentă, prin rotație, de forțe NATO", ca "măsură de descurajare, având în vedere situația securității din regiune", aluzie la rolul Rusiei în conflictul din Ucraina.

"Vrem o unitate de dimensiunea unei brigăzi, pentru ca fiecare țară baltică să aibă câte un batalion" - a mai spus atunci sursa citată, fără a face referire la efectivele acestei unități, o estimare indicând însă aproximativ 3.000 de militari.

Cererea a fost primită cu rezerve de secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

În prezent, în Lituania se află peste 600 militari din SUA, Germania, Norvegia, Portugalia și Italia, ce participă la manevre militare, iar o misiune a NATO asigură supravegherea spațiului aerian al țărilor baltice.

ARTICOLUL INTEGRAL »» http://goo.gl/k94nbz

Etichete: 
Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii