A fost testat prototipul transportorului blindat pentru trupe 8×8

Prototipul TBT 8×8 a fost testat în scopul stabilirii funcţionalităţii scaunelor şi a sistemului de centuri de siguranţă la explozia unei mine, precum şi dinamica manechinului în interiorul vehiculului

Miercuri, 26 noiembrie, în Poligonul Jegălia a fost testat prototipul transportorului blindat pentru trupe 8×8 (TBT 8×8) în scopul stabilirii funcţionalităţii scaunelor şi a sistemului de centuri de siguranţă la explozia unei mine (echivalentul a 8 kg de TNT), precum şi dinamica manechinului în interiorul vehiculului.

În funcţie de rezultatele obţinute în urma acestui test şi de suportul financiar pentru ducerea la bun sfârşit a programului, se vor face eventualele corecţii, iar până la omologare, etapele următoare vor viza partea de drive-line (motor, cutie de viteze, punţi etc.) şi sistemul de armament. Testările operaţionale la trupe vor reprezenta ultimul pas.

"Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) şi-a adus contribuţia sa în partea de cercetare şi testare a echipamentelor, de proiectare a părţii de protecţie şi a poziţionării scaunelor. Pe baza informaţiilor culese în urma ultimelor testări se va genera şi poziţionarea celorlalte echipamente din interior, astfel încât influenţa asupra personalului din transportor să fie minimă", ne-a declarat comandantul ACTTM, colonelul Liviu Coşereanu. "Ne dorim ca rezultatele obţinute prin simulare pe calculator să fie reflectate şi în practică. Din experienţa noastră de până acum, acest lucru s-a întâmplat la fiecare testare anterioară."

Programul TBT 8×8 reprezintă un parteneriat între Ministerul Apărării Naţionale, reprezentat de ACTTM, şi CN Romarm SA, reprezentat de Uzina Mecanică Moreni, care se derulează în baza H.G. nr. 395/2011.

Transportorul blindat pentru trupe 8×8 trebuie să asigure mobilitate sporită pe şosea sau drumuri amenajate, în teren şi pe apă. De asemenea, trebuie să asigure protecţia trupelor împotriva schijelor, gloanţelor armamentului uşor de infanterie, precum şi împotriva efectelor armelor CBRN. Îmbarcarea-debarcarea echipajului trebuie să se poată face rapid, inclusiv din mişcare. Nu în ultimul rând, transportorul trebuie să asigure puterea de foc necesară angajării luptei împotriva personalului inamic şi pentru lovirea ţintelor aeriene care zboară la mică înălţime.

În cadrul acestui program au fost parcurse până acum mai multe etape de realizare a unor prototipuri şi testare a acestora, iar rezultatele privind protecţia la gloanţe şi mine, conform standardelor NATO (STANAG 4569), sunt următoarele:

• TBT 8×8 asigură nivelul 2 KE de protecţie la gloanţe (fără echipare cu blindajul suplimentar);
• TBT 8×8 asigură nivelul 3 KE de protecţie la gloanţe (echipat cu blindajul suplimentar);
• TBT 8×8 asigură nivelul 3A (sub roată) şi 3B (sub şasiu) de protecţie la mine, din punct de vedere al rezistenţei la unda de şoc şi schije.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Noul costum de luptă creat de specialiştii Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare
Publicat pe 07.03.2015
Specialiştii Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) lucrează la un nou proiect ce vizează un costum de luptă care să...
Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) a organizat miercuri, 11 martie, la sediul instituţiei, o demonstraţie cu un model...

Comentarii