"Boreal 5E" – un proiect major

Specialiştii Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) instalează Sistemul mini U.A.V. de supraveghere apropiată în câmpul tactic – "Boreal 5E"

Printre multiplele  proiecte de cercetare pe care le are în atenţie Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) se numără şi sistemul mini U.A.V. de supraveghere apropiată în câmpul tactic – "Boreal 5E".

Acest sistem este conceput, în primul rând, pentru misiuni "See over the hill", iar timpul scurt în care poate furniza informaţii din teren, de maximum 20 de minute, reprezintă unul din avantajele pe care a ţinut să ni le sublinieze locotenent-colonelul dr. inginer Adrian Alexei, şeful Secţiei sisteme informaţionale aerospaţiale din cadrul ACTTM. "Sunt informaţii care pot face diferenţa între viaţă şi moarte când eşti în misiune şi ai de a face cu un teritoriu necunoscut."

Avionul fără pilot poate zbura până la 10 km distanţă faţă de punctul de comandă şi la o altitudine care poate depăşi 1 500 metri, fiind aproape imposibil de observat cu ochiul liber. Totuşi, înălţimea operaţională când poate să capteze imaginile video şi poate identifica un obiect în teren este în jur de 300-500 metri.

"Micul spion"  este dotat cu senzori GPS şi o cameră video cu infraroşu, ce are zoom optic x10. În ceea ce priveşte anduranţa, avionul poate zbura în jur de 40 de minute cu o viteză de 30-40 km/oră, iar timpul de rămânere în aer scade în funcţie de condiţiile meteorologice.

"Boreal 5E" a dat primul examen în teatrul de operaţii din Afganistan, unde a fost testat şi extrem de apreciat.

Varianta nouă la care se lucrează permite programarea misiunilor. Astfel,  după lansare, avionul urmează traiectoria programată, îşi face misiunea şi se întoarce singur. Operatorul are, în această situaţie, doar sarcina de monitorizare a misiunii. Operarea sistemului se face de un singur om, dar pentru transport şi punerea în funcţiune este nevoie de doi.

"În prezent, accesul la informaţiile furnizate de avion se poate face doar de la pupitrul de comandă deoarece sistemul a fost gândit pentru subunităţi care execută misiuni izolate, iar următorul pas ar fi transmiterea informaţiilor către un alt eşalon" - ne-a precizat căpitan-comandorul Codrea Sabin.

Aplicaţiile de la sol cât şi de pe platforma aeriană sunt sincronizate şi permit transferul datelor în mod criptat; în plus, poate cel mai important lucru este faptul că au fost făcute de specialiştii Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare.

Cu un preţ estimativ de 30.000 de euro, aeronava este cea mai ieftină de acest gen de pe piaţă, iar noua generaţie este deja în lucru.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Noul costum de luptă creat de specialiştii Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare
Publicat pe 07.03.2015
Specialiştii Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) lucrează la un nou proiect ce vizează un costum de luptă care să...
Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) a organizat miercuri, 11 martie, la sediul instituţiei, o demonstraţie cu un model...

Comentarii