Autoevaluare la Departamentul pentru armamente – buget crescut, aşteptări pe măsură

Colonel Dragoş ANGHELACHE

Publicat pe 25.02.2016

Secretarul de stat pentru armamente, Gabriel-Beniamin Leş, a făcut analiza activităţii în anul 2015 privind activitatea departamentului

La Departamentul pentru armamente al Ministerului Apărării Naţionale s-a desfăşurat joi, 25 februarie, autoevaluarea activităţii structurii pe anul 2015, la care au fost prezenţi ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, directorul Oficiului informaţii integrate din Administraţia Prezidenţială, Constantin Dudu Ionescu, secretarul de stat pentru Politici de apărare şi planificare, Valeriu Nicuţ, şefii categoriilor de forţe ale armatei, precum şi invitaţi din structurile subordonate sau aflate în coordonarea departamentului.

În analiza prezentată, secretarul de stat pentru armamente, Gabriel-Beniamin Leş, a făcut analiza pentru anul 2015 privind activitatea departamentului în domeniul derulării programelor majore şi a contractelor de achiziţii, cercetării ştiinţifice şi testării-evaluării în domeniu, dificultăţile întâmpinate în anul precedent şi obiectivele de atins până la finalul anului 2016.

Printre realizările majore ale anului 2015 se numără achiziţia avioanelor multirol F-16 Fighting "Falcon", a aeronavelor de transport scurt/mediu curier C-27 J "Spartan", modernizarea elicopterelor IAR-330 "Puma Naval", recepţia lotului patru de transportoare blindate "Piranha III C". De asemenea, în 2015 au fost lichidate ultimele obligaţii restante la contractele multianuale deja angajate.

La sfârşitul activităţii, locţiitorul şefului Departamentului pentru armamente, general-maior dr.ing. Cătălin-Adrian Moraru, preciza pentru "Revista Forţelor Terestre": "Departamentul a avut ca principală misiune livrarea produselor contractate în termenele solicitate, derularea programelor de achiziţie, întărirea disciplinei contractuale şi anticorupţie. Vreau să precizez faptul că bugetul suplimentat de la sfârşitul anului, care a fost de aproximativ 2 miliarde de lei, a fost executat într-o proporţie de 99,99%, fapt care a fost apreciat atât de către conducerea Ministerului Apărării Naţionale, cât şi de către beneficiarii produselor achiziţionate de noi".

Pentru anul 2016, ne-a declarat generalul Moraru, Departamentul pentru armamente va avea în atenţie priorităţile unui buget majorat, care, pentru înzestrare, va reprezenta aproximativ o treime din fondurile destinate Ministerului Apărării Naţionale şi este necesară o atenţie sporită în privinţa utilizării acestuia în condiţii de legalitate deplină. "Un alt obiectiv important – a mai spus locţiitorul şefului Departamentului pentru armamente – va fi implicarea industriei naţionale de securitate, prin angajamente pe termen lung, astfel încât să fie demarate programe importante precum mijloace de transport pentru forţele terestre sau sisteme C4ISR, toate materializate în contracte, angajamente, colaborări pe termen lung  şi la care sperăm să încheiem contractele încă din acest an."

Activitatea Departamentului în anul 2015 a fost apreciată de conducerea Ministerului Apărării Naţionale, iar ministrul Mihnea Motoc a caracterizat această structură ca fiind de înaltă specializare şi care, constant, a trebuit să facă faţă termenelor-limită, aşteptărilor pe care conducerea şi beneficiarii le-au avut de la departament, precum şi mizelor foarte mari ale operaţiunilor pe care le gestionează. "În anul 2016 alocarea bugetară este mai mare decât anul trecut, iar dumneavoastră sunteţi autoritatea contractantă pentru majoritatea programelor din domeniu. Ceea ce înseamnă că vom putea derula programele propuse, însă nu trebuie uitat că această alocare superioară implică provocări mai mari şi o atenţie sporită acordată manierei în care valorificăm aceste resurse suplimentare" - a spus ministrul Mihnea Motoc, concluzionând că achiziţiile care urmează a fi făcute vor genera o creştere reală a capacităţii de apărare.

În încheiere, ministrul apărării naţionale a apreciat realizările Departamentului pentru armamente din 2015, care s-au realizat "cu resurse [umane] de mare calitate, cu expertiză şi cu o înaltă specializare; ne dorim să răspundem în 2016 unor aşteptări foarte ridicate, cu accent special pe departamentul dumneavoastră".

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Noul costum de luptă creat de specialiştii Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare
Publicat pe 07.03.2015
Specialiştii Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) lucrează la un nou proiect ce vizează un costum de luptă care să...
Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) a organizat miercuri, 11 martie, la sediul instituţiei, o demonstraţie cu un model...

Comentarii