PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Agenţia NATO de Sprijin şi Achiziţii îşi prezintă oferta în România
Publicat pe 10.03.2016

Doi membri din conducerea Agenţiei NATO de Sprijin şi Achiziţii (NATO Support and Procurement Agency – NSPA) s-au întâlnit, în cadrul unei conferinţe organizate la Cercul Militar Naţional, cu reprezentanţi ai întreprinderilor din industria naţională de securitate.
Din partea NSPA au fost prezenţi directorul general al agenţiei, Mike Lyden, împreună cu directorul de achiziţii, Patric Fesquet, iar din partea română, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Neculai Banea, directorul general ROMARM, Floarea Şerban, reprezentanţi ai organizaţiilor şi asociaţiilor patronale, precum şi reprezentanţi ai categoriilor de forţe ale armatei, ai Departamentului pentru armamente şi ai unor structuri din conducerea Ministerului Apărării Naţionale.
Prin această activitate, denumită de către Neculai Banea "Industrial Day", reprezentanţii NSPA au informat pe cei prezenţi despre obiectul activităţii agenţiei, modul în care aceasta este organizată şi funcţionează, precum şi oportunităţile de afaceri în relaţia NSPA – industria românească de securitate. Date tehnice despre modul în care se pot face afaceri cu NSPA au fost prezentate de către directorul de achiziţii al agenţiei, Patric Fesquet, care s-a referit şi la modul online în care se poate colabora cu NSPA, atrăgând atenţia celor prezenţi că tranzacţiile se fac pe un website sigur, rezistent la eventualele atacuri cibernetice, dar şi faptul că acest tip de tranzacţii oferă o transparenţă totală. De asemenea, pe această cale se poate afla, într-un mod simplu şi rapid, care sunt solicitările de achiziţii ale agenţiei.
Din partea română au fost o serie de societăţi şi firme care, pe parcursul a două ore, şi-au prezentat ofertele, atât din domeniul tehnicii miltiare şi armamentelor, cât şi din domeniul comunicaţiilor şi IT.
De altfel, intenţia declarată a reprezentanţilor Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri este de a interconecta operatorii economici din industria naţională de securitate cu cerinţele Agenţiei NATO de Sprijin şi Achiziţii. "Problema este că nu toţi agenţii economici din România ştiu că pot oferi produse şi servicii pentru forţele NATO, de aceea am considerat că este necesară această întâlnire, unde se poate face un schimb de informaţii între persoane avizate, iar pe viitor, operatorii economici din România să-şi orienteze oportunităţile de afaceri şi către această entitate NATO" - a explicat secretarul de stat Neculai Banea. Faptul că tranzacţiile NSPA sunt total transparente – după şase luni, agenţia fiind obligată să posteze toate contractele de achiziţii – le oferă operatorilor economici români posibilitatea să îşi adapteze ofertele şi preţurile la cerinţele agenţiei şi la ofertele celorlalţi parteneri de afaceri ai acesteia. "Şansa pe care o văd eu pentru operatorii noştri economici, fie privaţi sau de stat, este în aviaţie, deoarece elicopterele <Puma> şi <Alouette> sunt încă folosite de către ţări din NATO. Astfel, <IAR-ul> ar putea avea o şansă dacă ar face ofertă pentru piese de schimb şi servicii. O altă şansă este pentru firmele care produc muniţii, deoarece sunt în număr destul de mare cele care produc muniţii la standarde NATO, însă şanse mari au şi întreprinderile care sunt orientate pe partea de IT" - explica Neculai Banea. Ţinând seama că NSPA a dezvoltat în Europa Centrală o reţea de oleoducte, secretarul de stat Banea opina că ar putea fi o oportunitate şi în această direcţie, având în vedere întărirea flancului estic al NATO şi ţinând seama că NSPA se ocupă şi de sprijinul logistic al forţelor Alianţei, nu numai de achiziţii.
Agenţia NATO de Sprijin şi Achiziţii (NSPA) este o entitate finanţată de către clienţii săi, funcţionând pe principiul nonprofit dar şi a lipsei de pierderi. NSPA este organul executiv al Organizaţiei NATO de Sprijin şi Achiziţii, ai cărei membri sunt cele 28 de state ale Alianţei ce sunt reprezentate în Comitetul de Supraveghere al Agenţiei (ASB), care conduce şi supraveghează activitatea NSPA. La această dată, NSPA are 1 100 de angajaţi, atât la sediul central din Luxemburg, cât şi în centrele de exploatare din Luxemburg, Franţa, Ungaria şi Italia.
NSPA reuneşte într-o singură structură activităţile de sprijin logistic şi de achiziţii ale NATO şi oferă soluţii de sprijin multinaţional integrat membrilor săi. Agenţia susţine NATO în exploatarea capacităţilor existente pentru clienţi şi zone geografice, dezvoltând noi capacităţi în funcţie de necesităţile care vor apărea. Domeniile în care agenţia oferă sprijin sunt: sprijinul operaţiilor şi al exerciţiilor, achiziţia de sisteme şi asigurarea mentenanţei acestora pe întreg ciclul de viaţă, gestionarea carburanţilor, transporturi şi depozitare strategică, servicii logistice şi gestionarea proiectelor.
Comentarii