Coperta

Data publicarii: 
20-07-2016
Autorul (er): 
Dragoş ANGHELACHE

Continutul

Palatul Cercului Militar Naţional a fost, pe 24 iunie, gazda lansării volumului "Adevăruri de pus în ramă", apărut la Editura Militară, sub semnătura comandorului Alexandru Leaua.

Comandor Alexandru Leaua
Comandorul Alexandru Leaua, autorul volumului "Adevăruri de pus în ramă"
FOTO: Silviu-Petru BĂDILIŢĂ

Volumul cuprinde 50 de tablete pe care Alexandru Leaua le-a publicat în perioada 2012 – 2016 în săptămânalul "Observatorul militar". De ce neapărat 50 de texte? Pentru că, începând cu data mai sus menţionată, autorul "Adevărurilor" a intrat în "Club 50" sau, altfel spus, a bifat jumătate de secol de viaţă.

"Ideea mi-a venit atunci când am împlinit jumătate de secol şi mi-am propus să las ceva în urmă. După cum ştiţi, aceste articole erau deja publicate în «Observatorul militar» de-a lungul celor patru ani de când ne-am mai relaxat puţin şi am putut publica în ziar şi lucruri spuse «pe bune», fără cenzura perioadei de îngheţ media. Cred că oamenii aşteptau să revenim în pagina 19, să vadă ce mai scriem la «Arma condeiului». Deci am selectat 50 de tablete, pentru că am împlinit 50 de ani, le-am adunat într-o carte şi am decis să fie însoţite de caricaturi realizate de Cristian Vecerdea – CRIV. Este o carte frumoasă şi din punct de vedere fizic, datorită talentului şi profesionalismului colegilor de la Editura Militară. Cred că volumul va fi şi pe placul cititorilor «Observatorului militar», care, de data aceasta, nu vor mai fi nevoiţi să consulte colecţia ziarului".

Scriam, la începutul articolului, că tabletele se succed în ordine cronologică, începând cu sfârşitul perioadei pe care unii dintre noi, ziariştii în uniformă, o numim "Glaciaţia media". Pe 13 iunie 2012, generalul de brigadă Răduţ Bâlbâie – la vremea aceea şeful Direcţiei informare şi relaţii publice – a organizat o întâlnire a ministrului apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, cu presa militară centrală şi teritorială. Atunci, ulterior şi la Ziua Presei Militare, ministrul Dobriţoiu ne-a cerut nouă, ziariştilor militari, ceva ce nu credeam vreodată să auzim la un astfel de nivel: "Starea forţelor este critică datorită unei subfinanţări cronice. Din această cauză vă cer să prezentaţi corect situaţia din armată pentru a determina o reacţie promptă a liderilor militari". Unii dintre noi ne-am speriat. Nu credeam că este adevărat ceea ce auziserăm! Însă comandorul Leaua a luat îndemnul în serios şi aşa a luat fiinţă seria "Tablourilor".

"În general, am mers pe firul tablourilor şi chiar aşa am început cartea: cu «Jos tabloul!». Fusese perioada aceea de «îngheţ», când cineva pusese tabloul altcuiva mai mare [ca dimensiuni] decât celelalte şi i-a dat pe predecesori la o parte. Treceai prin minister şi te cruceai de ceea ce vedeai: nu ne venea să credem că trecuseră peste 20 de ani (perioada de graţie a lui Silviu Brucan – n.red.) de când dăduserăm jos tabloul lui Ceauşescu, pentru ca acum să îl înlocuim cu altul. Problema nu era a politicului, era a unora dintre noi, care, neavând alte calităţi, recurgeau la servilism şi linguşiri ca să-şi atingă scopurile. Acei «yesmeni» nelipsiţi din preajma şefilor, din orice zonă a societăţii ar fi ei."

Am citit toate cele 50 de tablete; pe ultimele, recunosc, mai mult le-am răsfoit, textele fiindu-mi încă proaspete în memorie. Aveam uneori senzaţia de déjà-vu, retrăind savoarea cu care citeam scrierile celebrului tandem "B-B" (Buciu-Burghelea) de la începutul anilor 2000 ai "Observatorului militar". Şi ei, destul de deranjanţi pentru zona de PR. Dar, pentru că tocmai amintisem de fenomenul cu pricina, aduc în atenţie "Jupâneasa", unde Alexandru Leaua ia în cătarea condeiului pleiada de "consilierese" care au însoţit diferiţii No 1 ai ministerului. "Nu luăm în discuţie pregătirea profesională a «distinselor» perindate de-a lungul anilor prin aceste funcţii de conducere" – scrie, elegant,  comandorul Leaua. Ei, din păcate, uneori ar trebui pus în discuţie şi acest aspect, mai ales când cel puţin una dintre "distinse" nu ştia să deosebescă cele trei categorii de forţe după culoarea uniformelor. Însă întâmplarea cu pricina o voi povesti cu altă ocazie, spre amuzamentul cititorilor.

Să revenim, totuşi, la "Adevărurile" din ramele noastre. Probabil că foarte tinerii noştri camarazi nu-l cunosc pe comandorul Alexandru Leaua şi din postura omului de radio. O căutare prin fonoteca "Orei armatei" ar aduce la lumină radioreportaje foarte bine (şi sensibil) realizate, ca şi interviuri cu diferite personalităţi. Cu gândul să-i ridic mingea la fileu, l-am întrebat dacă nu intenţionează să publice o carte şi pe acest subiect. Dar am constatat că voiam să forţez o uşă deja deschisă.

"Nu am doar reportaje. Am şi interviuri cu oameni foarte interesanţi şi, într-adevăr, următorul proiect acesta va fi: o carte cu interviuri difuzate la «Ora armatei» . Acolo vor fi interviurile cu Regele Mihai, cu nume mari ale teatrului şi cinematografiei româneşti, precum Radu Beligan, Florin Piersic, Stela Popescu şi alţi oameni importanţi din cultura românească. Toate aceste interviuri vreau să le adun într-o carte şi într-un audio book."

Conform uzanţelor, la sfârşitul articolului ar urma unele recomandări din carte, însă îmi este foarte greu să mă opresc doar asupra câtorva texte, pentru că fiecare îşi are propriul farmec. Ceea ce pot spune, este că aranjarea textelor în carte are ceva ciclic: încep după un mare îngheţ şi se termină în umbra altuia.

Cartea nu apare la vânzare în website-ul Editurii Militare, aşa că doritorii vor trebui să se adreseze autorului.

Articole scrise de acelaşi autor »»

Citeşte şi:

Cu toate că deocamdată este un post de radio pilot, cu numai două ore de ştiri pe zi (de luni până joi) iar celelalte 22 acoperite cu muzică, noul şi...
Adevărul Holding, Divizia web/ Sursa: http://bit.ly/2beHKOu
Publicat pe 15.04.2015
Că ne place sau nu, internetul face parte din "cotidianul personal" al fiecăruia şi a devenit o unealtă de care ne folosim zilnic, în diferite...
Fiecare aniversare a presei militare are ceva aparte, cel puţin din punctul meu de vedere, mai ales anul acesta, când a fost o anumită efervescenţă...