Coperta

Data publicarii: 
23-06-2016
Autorul (er): 
Cosmina MIRCEA

Continutul

 

Festivitatea dedicată recompensării elevilor cu rezultate foarte bune desfăşurată miercuri, 22 iunie, a debutat cu un moment dedicat apariţiei volumului de versuri "De vorbă cu mine" al absolventului Cosmin-Emanuel Creţu.

Despre poezia poetului a vorbit domnul comandant, colonel Marcel Domşa, ca fiind o poezie recviem, deosebit de profundă, cu o temă filosofică  interesantă şi surprinzător de matură pentru vârsta poetului. 

Profesor diriginte, doamna  Adela Tudor a spus câteva cuvinte despre activitatea poetică a elevului plutonier-major Cosmin-Emanuel Creţu:

Poezia apare când emoţia şi-a găsit gândul şi gândul şi-a descoperit cuvintele.

Aş începe cu un citat al autorului: "Poezia mea nu a transmis niciodată sentimentele mele, ci a stârnit în cititor sentimentele lui".       

 Într-adevăr, citind aceste gânduri, m-am regăsit într-o aventură anamnetică, în perioada copilăriei, a adolescenţei şi apoi a maturităţii.

În cartea de faţă, autorul face o trecere de la perioada ludică, în poezia "Introspecţie a florii de iris", la adolescenţă, o vârstă enigmatică, o vârstă antipatică, în poezia "Alfabetizare": "Aşa de confuz/ În jur e neantul/ şi-i totul difuz".

De vorbă cu mine, elev plutonier-major Cosmin-Emanuel Creţu
Elevul plutonier-major Cosmin-Emanuel Creţu, autorul volumului de poezii "De vorbă cu mine"
Foto: Daniela FILIMON

Aducem mulţumiri tuturor acelora care au sprijinit apariţia acestui volum, conducerii Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul", doamnei ajutor analist programator Aurora Itu, pentru machetare şi tehnoredactare, doamnei profesor Cosmina Mircea, care i-a îndrumat şi călăuzit harul artistic, colegului de clasă Mircea Sabău, care a realizat coperta.

Volumul de poezii "De vorbă cu mine", editat cu sprijinul colegiului şi semnat de elevul plutonier-major (absolventul) Cosmin-Emanuel Creţu, cuprinde un complex de poeme cu tematică diversă, realizate în perioada 2012-2016, şi reprezintă o preocupare constantă a creatorului lor pentru descoperirea propriei individualităţi. Activitatea desfăşurată în cadrul Cenaclului literar "Mihai Eminescu", participarea la numeroase concursuri de creaţie, pasiunea pentru arta scrisului şi pentru literatură s-au îngemănat sub această cupolă a cărţii ce devine, aşa cum spunea Bogdan Petriceicu-Haşdeu, căsătoria realităţii cu idealul ei, în sufletul creatorului ei.

Numele volumului îndreaptă accentele creaţiei într-o singură direcţie: spre interiorul fiinţei, în care chipul eului poetic se compune, în consecinţă, într-un versant al memorării avatarurilor unui alter ego poetic refulat, schiţat cu o peniţă fină. Pe măsură ce creaţiile se înmulţesc, talentul se rafinează, limbajul dobândeşte acurateţe, păstrând toate nuanţele şi proporţiile poeziei moderne. Observarea directă a lumii este întotdeauna însoţită de raţionamente, judecăţi şi abstracţii. Cosmin a înţeles că marea poezie se realizează, indiferent de incandescenţa conţinuturilor sau de  rigorile formale, asumate sau nu, prin luarea în stăpânire a imaginilor şi supunerea lor unui act ludic, pe cât de naiv, pe atât de profund. Narativitate, echivocul ideilor şi insolitul imaginilor înscriu poezia realizată de Cosmin-Emanuel Creţu în contemporaneitate. Erotismul frenetic, uneori amnezic, zeificarea pelicanilor, prozaismul, reziduurile memoriei, categoriile abisale, aroganţele etc. îi oferă autorului plenitudine.

Citeşte şi:

După aproape un deceniu la catedră
Publicat pe 14.02.2017
În cadrul activităţilor de ieri, dedicate analizei şi bilanţului primului semestru din acest an şcolar, un moment deosebit de important şi emoţionant...
Publicat pe 11.09.2017
Emoţia a fost starea de spirit a zilei de 11 septembrie 2017. Pe platoul din incinta instituţiei străjuită de Marele Voievod Mihai Viteazul, la...