Coperta

Data publicarii: 
14-06-2015
Autorul (er): 
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră

Continutul

»»WEBSITE-UL PUBLICAŢIEI««

95 de ani de existenţă – la mulţi ani!

 

La data de 1 aprilie 1920 vede lumina tiparului, pentru prima dată, o publicaţie specifică unei arme. Este vorba de "Revista Grănicerilor", publicaţie apărută sub conducerea generalului Toma Lişcu.

De-a lungul vremii, în numerele revistei au fost relatate aspecte privind viaţa concretă a grănicerilor, preocupările lor profesionale, artistice, poezii, glume sau zicale. Mărturiile multor foşti lucrători întăresc opinia generală cum că publicaţia a constituit un ajutor preţios în procesul de instruire şi educare a subordonaţilor. Apariţia ei este întreruptă în jurul anilor 1930, pentru ca, la 1 aprilie 1932, să reapară sub denumirea de "Grănicerul", având acelaşi profil şi format ca şi "Revista Grănicerilor".

La sfârşitul Celui de-al II-lea Război Mondial, după o perioadă de absenţă, Trupele de Grăniceri, comandate de generalul Ilie Creţulescu, au tipărit, la 23 octombrie 1945, continuarea publicaţiei sub formă de gazetă, cu denumirea "Cuvântul Grănicerilor". Aceasta apărea săptămânal şi, pentru prima dată, avea o redacţie propriu-zisă, încadrată cu oameni a căror unică preocupare era scrisul. Primul număr a apărut în 2000 de exemplare.

După numai 5 ani, publicaţia se reinventează sub altă denumire - "De Strajă Patriei", având ca public ţintă nu numai grănicerii, dar şi alte categorii de militari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Şase ani mai târziu, la data de 28 ianuarie 1956 continuând tradiţia publicaţiei anterioare, apare gazeta "În Slujba Patriei". A apărut într-un format mic, de numai 6 pagini, dar, ulterior, s-a mărit la 6-8 pagini în format mare.

La sfârşitul lunii martie 1960, trupele de grăniceri treceau, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, în subordinea Ministerului Forţelor Armate. Cu această ocazie, revista îşi schimbă denumirea în "Grănicerul", apărând la 7 aprilie a aceluiaşi an, în format de 4 pagini şi cu o apariţie săptămânală. Drumul acestei publicaţii a fost întrerupt la 11 mai 1982, când Nicoale Ceauşescu a dat un ordin de încetare a existenţei acesteia.

După căderea regimului comunist, la data de 6 decembrie 1990, a renăscut săptămânalul "Frontiera", un tabloid albnegru de 4 pagini, iar, ulterior, de 8 pagini, în format A3, cu apariţie bilunară. Din 24 februarie 2000 apare cu coperte policrome, în format A4, specific unei reviste, în 20 de pagini. Mergând pe drumul modernizării, din 2001 apare în acelaşi format A4, dar cu 28 pagini, policromie integral, conţinând şi suplimente trimestriale sau semestriale cu acte normative de interes pentru poliţiştii de frontieră.

Perioada de apogeu, în ceea ce priveşte tirajul, este atinsă în anii 2005-2006 când ajunge la 14.000 exemplare în format A4, 36 pagini, policrome. Reorganizarea PFR şi, mai apoi, criza financiară au afectat şi evoluţia revistei, scăderea numărului de personal al PFR, instabilitatea locurilor de muncă şi neacordarea unor drepturi salariale reflectându-se în numărul de abonamente. Cu toate greutăţile întâmpinate, revista "Frontiera" continuă să fie o importantă publicaţie a unei instituţii a "internelor" şi să se bucure de apreciere, chiar şi pe plan internaţional. Faptul că a rezistat şi a supravieţuit de-a lungul a 95 ani, într-un context dificil de foarte multe ori, semnifică capacitatea ei de orientare în perioadele tumultoase, capacitate dată de către cei care s-au dedicat şi au înţeles rolul şi rostul acesteia.

Astăzi, ca şi primul număr de acum 95 de ani, revista apare în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru a fi alături de cititorii noştri la acest moment de lumină şi renaştere.

"Hristos a Înviat!"

 

SUMARUL EDIŢIEI

Evaluarea activităţii desfăşurate în MAI în anul 2014     p.4
Delegaţie germană, în vizită la PFR     p.9
Colaborare FBI – MAI     p.10
Întâlnire cu Preşedintele României, la Varşovia     p.10
Rezultatele programelor anuale 2012     p.11
Congresul European al Poliţiilor     p.12
Colegele de lângă noi     p.14
Mai multe reţele infracţionale destructurate în Bucureşti, Iaşi, Constanţa şi Galaţi     p.22
41 de percheziţii domiciliare     p.24
Distincţie din partea Casei Regale, pentru comisarul-şef Nicolae Dobre     p.24
Ziua Poliţiei Române     p.25
TIR încărcat cu migranţi, depistat la PTF Calafat     p.26
Femeie ascunsă în portbagaj, pentru a ieşi ilegal din ţară     p.26
Şapte sirieni şi un irakian, ascunşi într-o autoutilitară     p.26
SUV "clonat" descoperit la Dorohoi     p.27
Mercedes furat din Austria, descoperit în PFT Negru Vodă     p.27
Concursul "Eu şi câinele meu" desfăşurat pe Facebook     p.28
Euronews, în vizită la Poliţia de Frontieră     p.30
"Celui mai bun coleg şi prieten"     p.32
Onor domnului "Teo"     p.32
Campioni naţionali la judo     p.33
Finala campionatului de schi al MAI     p.33
Divertisment     p.34

 

Citeşte şi:

Cu toate că deocamdată este un post de radio pilot, cu numai două ore de ştiri pe zi (de luni până joi) iar celelalte 22 acoperite cu muzică, noul şi...
Adevărul Holding, Divizia web/ Sursa: http://bit.ly/2beHKOu
Publicat pe 15.04.2015
Că ne place sau nu, internetul face parte din "cotidianul personal" al fiecăruia şi a devenit o unealtă de care ne folosim zilnic, în diferite...
Fiecare aniversare a presei militare are ceva aparte, cel puţin din punctul meu de vedere, mai ales anul acesta, când a fost o anumită efervescenţă...